Nejste přihlášen/a.
Je tu někdo kdo také nesnáší majonézu, hořčici a další podobné sra*ky? Nenávidím to z celého srdce, život s tím je těžký, serou to totiž všude. Nejhorší je, když vás třeba někdo pozve k sobě na oběd a je tam ta sra*ka, je drzé říct, já to jíst nebudu, pak to člověk musí ožírat a jít blejt. Nebo když si dáte v restauraci oblíbené jídlo a oni vám tam tu sra*ku nakydají, klidně i potom, co je upozorníte. Stalo se mi, že jsem to vrátil a ti ho*ada to utřeli ubrouskem a byly tam ještě zbytky. Má někdo podobný problém, já abych si všechno dělal doma sám.
Dobrý den, uznávám, že na bavorské vdolečky nebo české lívance je to nevhodné, ale jinak tyto s*ačky (viz Vaše pojmenování) miluji. A ještě je fajn kečup, že? Zdravím!
lidus - jo, já to mám rád. Vlastně si uzeninu bez hořčice (nebo křenu) neumím moc představit.
Ovšem, pokud si tazatel dává v restauraci minutky, tak se nedivím, že je musí nějak ochutit.
Když si objedná např. guláš, tak k němu tatarku nedostane.
Děkuji rádcům @patronka a @gamapolis za opravu a rozšíření obzorů, že tatarka může být i ke guláši.
Neznal jsem to, nesetkal jsem se s tím - byl jsem o toto vždy ochuzen a dostal guláš bez tatarky.
Nenávist je tvůj problém, protože ty si to protivíš.
Takže pokud si v restauraci objednám jídlo bez tatarky a bez kečupu (třeba smažený sýr), tak mi ho přinesou pouze s bramborem.
Záleží jak se domluvíš s obsluhou.
A i když mi to na talíř naservírují, tak se to dá odhrnou na kraj sníst pouze tu čistou část jídla.
Pokud máš po konzumaci těch doplňků zažívací problémy, tak je důvod se jim vyhýbat. Pokud ti někdo nakukal, že je to zlo a svinstvo, tak si tomu klidně věř.
A opravdu si začni vařit doma a sám. Tam si všechno vyrobíš podle svých představ a nikdo tě nebude nutit do něčeho, co nemáš rád.
(A zkus se vyjadřovat slušně. Tobě to prospěje a nám se to bude lépe číst.)
Dobrý den. Já jsem tedy normálně spíše na tu blivajzovou zdravou stravu typu pohanka tuku prostá, cuketa na tisíc způsobů. Ale ani majonézou a hořčicí nepohrdnu. Párek bez horčice mi tedy moc nechutná. A hermelínovou pomazánku bez majonézy ukuchtit neumím. Nenávist cítím, ale ke zcela něčemu jinému. Možná, že budete zde na poradně se svým problémem docela osamocený.
Homeopatické stravování? Bene, fuj. A schválně si dneska večer usmažím vajíčka na špeku (cítíte už tu vůni?)...,abych zítra zase způsobně zhltla dušenou ceketu, které mám na zahradě nadúrodu...
Tuk z břicha? Hm, mně stačilo vyvařovat bílý plášt od lidského tuku z pitevny na patologii... Pokud si toto přečte tazatel, tak je dost možné, že mu majonéza z tuku ryze rostlinného už nebude připadat tak strašná.
Dobrý den, možná by se Váš způsob stravování dal označit za homeopatické - tam se také spíše naznačuje . Zdravím!
eulalie - no, to byla jen taková blbůstka a podřadný humor. Tu cuketu Vám schvaluji a dobrá je i osmažená s tatarkou. Vajíčka na špeku bych mohl také dnes povečeřet, neb vejce jsou v lednici.
Ovšem, nemám špek - snad použít jen ty špeky vlastní (z boků a břicha) .
eulalie - obávám se, že Vaše slova si bude pamatovat každý (ne jen tazatel) .
Zdravím.!
No, nevím... Když si dám v hospodě smažák, tak mám pocit, že té tatarky je v tom kalíšku
"zatraceně málo..!"
Doma si dělám tatarku vlastní. Je to jen rostlinný olej (používám slunečnicový), pak žloutky a nastrouhaná
okurka. Chápu ovšem, že to někdo nemusí mít rád. Dcera např. nejí hříbky, takže se taky musím její chuti
občas přizpůsobit.
Ale tak nějak mi připadá, že jsou dnes děcka čím dál tím přežranější...
Babina říkala... "Bídy a Polskych vší na vas" . . .
No, nevím kde se stravujete. Já když si objednám knedlo - vepřo - zelo, tak mi nikdy majonézu ani hořcici nedonesli. Když si dám smažák, tak žádám dvojitou porci tatarky. A nejlepší řešení, stravujte se doma a nebo si otevřte pro podobně postižené svou vlastní restauraci. Jen se obávám, že v ní budete sám.
Podobný problém nemám. Pokud mi něco nechutná, tak to prostě nejím a nepotřebuji to vytrubovat do světa. Navíc stylem, který odporuje nejen pravidlům poradny, ale navíc hlavně hodně vypovídá o osobě pisatele.
Partnera s gustem tazatele bych teda doma mit nechtela, ale kazdeho vec
Jinak jsem rada za ostatni prispevky - jeden lepsi nez druhy - shoduji se se vsemi zdravymi priznivci normalnich ochucovadel, zejmena s milovniky tatarky, u mne nesmi v lednici nikdy chybet
Kdo není příznivec "Normálních" dochucovadel je tedy nezdravý? Prosím o diagnózu. Co je normální dochucovadlo a jak se liší od nenormálního? To jste to tedy opravdu vylepšila.
Salomos - podle mne neni normalni u zdraveho cloveka vynechavat bezne pochutiny, pokud nema nejaky zdravotni problem. Ale je to muj soukromy nazor, muzete mit klidne svuj odlisny, mozna mate jine duvody , jako treba vegetariani, vegani, extremni vyznavaci "zdrave vyzivy" a pod. Ja ziju cely zivot zdrave tak, ze nevynechavam nic, co mi chutna, mam pestrou stravu, ale neprejidam se a hlavne mam dostatek pohybu. Pokud vas moje odpoved provokuje, je mi lito, zkuste se vic nad sebou zamyslet
každý nesnáší nějaké jídlo-většinou, během života se kolíkrát chutě změní, to je normální, že nám něco chutná a něco ne,poc"hutnám si na vařených bramborách s dušenou zeleninou, kamarádka na to řekla: no to bych nepozřela ! to je normální, co člověk, to jiné chutě.
Dobrý den. Tatarku a majonézu miluji. Tam kde jsou brambory, tak tam peru tatarku. Tedy hlavně ke smaženým věcem. Zrovna včera byl kuřecí řízek, hranolky a hóóódně tatarky.
pro Bena: Např. sladovnický guláš s tatarkou. Když jsem to poprvé viděl jak to někdy v 80. letech nabízejí u Anděla (zhruba tam jak je dnes metro), tak mě to bylo divné. A ejhle jaká je to dobrota. Na guláš se dá přímo na talíři tatarka a na ní kopička čalamády. V receptech je i ozdoba cibulí, ale nějaká ta čalamáda s jakou to tam prodávali je lepší.
Já tedy ne. Příliš nemusím kečup, ale na tatarku a kremžskou hořčici nedám dopustit. Tatarku nejraději Hellmanns, popř Mikado, hořčici Pagusa nebo Malva. Potěšila mě i hořčičná majonéza.
4 babka z Ocelového města: Tak jsem ji dnes v Bille koupil a musím uznat, že je dobrá (Boneco). Ačkoliv cena je dost vysoká, 22 Kč za poměrně malou skleničku. Ale dobrá je každopádně.
Nejsem až takový extrémista, jako vy, ale také nejím majonézy ani tatarku a musím přiznat, že se mi velmi dlouho nestalo, aby mi někdo do jídla kydnul tuto hmotu. V restauraci jsem to zažil snad ještě za bolševika ke smažáku, ale to co popisujete prostě neznám a tím pádem nemám problém se uvedenému vyhnout. Nejím ani hořčici, ale to z důvodu, že ji nemám k čemu pozřít. Nejím uzeniny, v obchodě prodávané pomazánky a saláty a v McDonaldu jsem byl jednou před asi 20ti léty.
Takže...ano, také nejím, ale nemám s tím problém.
S díky odmítám majonézu nebo brsalat s majonézou, tatarku a podobné. Mé vnitřnosti to nesnáší (možná psychický blok?).
Když někdo neslyší na "bez tatarky" a kydne to na hranolky, ideálně po celém talířku, s nechutí to oškrábu a minimálně půl roku mne tam nikdo nevidí.
Chápu tatarku "extra", chápu majonézy jako dochucovadla... nerozumím ale tomu, proč nikdo nedělá jídlo bez tohoto hnusu plného salmonely. Zejména balené bagety jsou plné a nasáklé... bohužel někdy musím toto jídlo pozřít, abych neumřel hlady.
Ale proč to nedávají vždy bokem - jako přílohu nebo balenou či couvert?
@bene, jasně že ne. Jen jsem zrovna v oblasti, kde na automaty s bagetami, ale i na prodejně na jejich pulty valí slunce celé do-od-poledne a za pár hodin v jejich otevřeném chlaďáku je původně bílá majonéza krásně žlutohnědou... A když jsem zachraňoval svůj život od úmrtí hladem tímto kouskem, dva dny jsem toho litoval na wc.
To samé platí u jídel po 12té hodině ve většině restaurací ve středu Brna, když začínají s obědy v 11 hod.
Dobrý den, doufám, že si nemyslíte, že salmonela je uváděna již přímo v receptuře každé majonézy nebo tatarky a výrobce by bez ní produkt ani neprodával . Zdravím!
jmlc - tak, nyní už tomu rozumím. No, jde o způsob skladování a je fakt, že já bych si balenou bagetu, která je nesprávně skladována (v teple), nekoupil. Pokud je majonéza nebo tatarka uskladněna v chladnu, tak by měla být bezpečná (i když "normální" průjem vyvolat může - záleží na odolnosti "pajšlu" jedince).
porad nesmysl. salmonela nevznikne ze spatneho skladovani. musi se tam dostat. zlukla tatakra samozrejme na zdravi neprida ale "dvoudenni salmonelosu" nezpusobi...
Způsobí průser - alias průjem - takže je mi jedno, jaký bacil, vir, sajrajt to dělá, ale kvůli tomu to nejím! V obchodech to často skladují mimo prostor chladničky, až na pultech je to v chladírnách (někdy taky ne).
Za mlada jsem dělal v obchodě a zboží třeba půl dne bylo na paletách na slunci, než se dostalo do skladů - to pak velmi často takové věci byly zkažené ještě před koupí...
jmlc - Chcete prozradit sladké tajemství? Dneska se dělají tatarky snad nezničitelné ,říkám jim azbestové. Ty se totiž, otevřené v lednici, nezkazíasi ani za 2 měsíce! Co tohle musí obsahovat za sajrajt? Mám to x - krát vyzkoušené, dokonce ani naředěná mlékem se nezkazí, at jsem jedla jakkoliv starou, nikdy mi nic nebylo. Tedy do měsíce po prvním otevření. Jinak si ji dělám nejraději doma, ale po třech dnech už bych se ji bála ochutnat. Někdy, když spěchám tak vylepším kupovanou . Naředím trochou mléka, přidám okurku, cibulku, hořšici, cukr, pepř a kapari.
Jde o to, zda jste vyzkoušel více druhů. Já používám tyto a jsou moc dobré:
v Lidlu...
@pt, jaký řetězec to prodává prosím? Mé děti tatarku milují - kupuji zatím jen helmansku v sáčcích na jedno použití...
děkuji, mrknu se
jmlc@ můj mladší syn také miluje tatarku...dělám domácí a po té se jde utlouct, je to moc jednoduchý recept a navíc vím, z čeho si to připravím
na 1 díl mléka 2 díly oleje (dělám ze slunečnicového) většinou 1 dcl mléka a 2 dcl oleje, lžička plnotučné hořčice, sůl a cukr dle chuti, ve vyšší nádobě ponorným tyčovým mixérem...za pár vteřin je krásně hustá, potom přidám nakrájenou (malou) cibulku a nakládanou okurku (1 větší nebo dvě malé) a ještě jednou proženu tyčákem...občas přidám česnek a bylinky ze zahrádky a je to neskutečná dobrota k flákotě grilovaného masa Já osobně nejsem tatarková, ale tuto mám ráda i do zeleninového salátu
Nechápu proč jsi sprostý jako...nevím kdo, nechci se dotknout chudáků dlaždičů.
Pokud nemám něco ráda, nebudu sprostá, ale odmítnu to /s díky/. Třeba u mě je to dušená mrkev. Než abych, jak Ty píšeš, "šla blejt", tak to raději ani jíst nebudu. Proč si ničit žaludek.
Já mám dochucovadla móc ráda - tatarky, majolky, hořčice, dipy, krenexy, kečupy a poslední dobou ujíždím na takové zvláštní pochoutce - je to červené, rozmixované a jmenuje se to AJVAR. Přivezla nám to dcera z Chorvatska, vyrábí to tam firma Podravka. U nás jsem to neviděla. A kromě na máslový dort si to s chutí dám skoro na všechno.
Máš 2 možnosti:
1/ Na návštěvě s díky odmítni to, co nemáš rád. Hostitel to pochopí, každý nejí úplně všechno.
2/ V restauraci si to prostě neobjednáš. Tatarka se většinou nosí v maličkém hrnečku zvlášt. Dáš si oběd bez ní a hotovo. Navíc ušetříš 10 korun, někde i víc.
3/ Doma si uvaříš, co srdce ráčí. A bez těch nechutných věcí. Nebo pokud Ti vaří maminka, manželka, jistě už Tvé chutě znají a jistě Ti to servírovat nebudou.
Ale jestli jsi tak vulgární i doma, třeba Ti to dávají za trest, na zalepení pusy. Co se takhle polepšit? Hned s Tebou bude lepší rozhovor, ne jak s honákem dobytka. Jaga.
Babajaga: Ajvar se dá koupit sice ne ve vesnické Jednotě, ale ve velkých obchoďácích zcela běžně, zrovna tak ve specializovaných /sýrárny, ruské speciality, italské prodejny, lahůdky, v Praze na Smíchově Kazašské, Běloruské potraviny atd/. Podobně si můžete pochutnat i na pestu /třeba Billa, Marks&Spencer/, stačí dát i na chléb s máslem. Něco podobného jako Ajvar je i Bulharská lutenica složená z pečených lilků, paprik, rajčat, koření, česneku, oleje.
V severních Čechách prodávají lutenici /pomazánku/ na váhu. Je to sice o něčem jiném, ale mě chutnala.
Též se může připravit doma něco podobného - pečené kapie, papriky, cibule, česnek, cibule, čilli, koření.
Lutenicí nazývají někde místně i pomazánku z vařených brambor. Vlastně je také červená.
Já mám také ráda vše, co se zde vyjmenovalo - majolka, tatarka, všechny hořčice, čatný /dělám si sama/, pesto, i ten Ajvar.
Ještě jednou Ajvar. Včera jsem byla v Penny a mají tam Ajvar jemný a pikantní, za 46.90.
Samozřejmě nevím, jak kvalitní, aby byl dobrý, to jenom kdybyste si ho chtěla koupit.
Pokud mohu přispět svojí zkušeností, tak dnes se majonézy vyrábí především z vody a škrobu,vejce téměř neobsahují a mnohdy jsou to vejce sušená, která prošla již tepelnou úpravou.Takže salmonella by hrozit neměla,pokud nedojde k jiné kontaminaci.Jinak salmon. se nikdy nevyskytuje uvnitř vajíčka, ale pouze na skořápce vajíčka.Jsem přímo od pramene, u nás se majonézy vyrábějí.Konzervuje se sajrajtama,ty naše mají záruku i 7 měsíců (např.majonézy ve skle).V sáčcích 5-6 měsíců.Takže si každý udělá obrázek sám.Hlavním konzervantem je sice neškodný ocet, ale pak se tam přidávají různé konzervanty, které se dovážejí např. i z Číny a Pakistánu,škroby ze Švédska,sušená vejce z Německa atd.Děs běs...Pak to má na etiketě název "český výrobek,klasa, bez konzervantů" a podobné lži...
Dobrý den, i přes napsané pravdy o výrobě považuji tu "Vaši" majonézu za nejlepší, která je na našem trhu k sehnání. Kupuji ji často a konzumuji ji často - je výborná a je hustá (což jiné nejsou). Ovšem, konkrétnější nebudu, abych nedělal reklamu . Zdravím!
Za nejlepší považuji výrobu domácí majonézy,spousta receptů je na netu,a když jsou i domácí vajíčka-žloutek, tak to nemá chybu.
Výrobci se, bohužel, takto chovají z důvodu konkurence a ceny, a hlavně levného dovozu ze zahraničí.A také z důvodu zisku - samozřejmě.Jen tak pro sebe jsem si počítala přibližnou výrobní cenu 1kg výrobku a po odečtu orientačních nákladů je to velmi výhodný byzys.Zamíchat vodu a škrob je velmi levná záležitost...
Zřejmě jste troll. Pokud je někdo ve stavu, kdy "z celého srdce nenávidí ty sračky, musí chodit blejt a obsluha, která mu to z talíře sundá, jsou hovada", tak má vážný psychický problém.
Myslím, že není takový problém na návštěvě slušně požádat, aby udělali jeden talíř bez nesnášených pochutin. Anebo raději na ty návštěvy nechoďte, chudáci ti, co Vás zvou, kdyby tak věděli, jak se o tom vyjadřujete.
Majonéza v bramborovém salátě je mňamka, a smažák bez tatarky? Neexistuje .
4 babka z Ocelového města: Vypadá to, že v celém tuzemsku je jediný velkovýrobce bavorské hořčice (Boneco) a nabízí ji pouze v jediném skleničkovém balení o objemu 275 ml. V Bille stojí 22 Kč, v Kauflandu 20 Kč. Tím lépe, znáte přece to příšerné kapitalistické utrpení, když si nemůžete vybrat z deseti druhů, což je nezvratným důkazem, že na trhu zoufale chybí druh jedenáctý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.