Nejste přihlášen/a.
I když se neptáte, rád odpovím. Zdravý jídelníček je pro každého člověka takový jídelníček, po kterém se zdravě cítí, zdravě vypadá pro sebe i pro ostatní, má přiměřenou váhu, nechodí si stěžovat k lékaři a umírá v takovém věku, ve kterém by si to představoval a hlavně za plného zdraví. A je schopen dělat všechny běžné aktivity jako většina ostatních. Pak at třeba jí piliny nebo pase trávu (osobně se třeba momentálně moc dobře necítím, trochu jsem to pustil a - překročil jsem 100 kg, tak musím zase začít něco více dělat a více přemýšlet co sním).
A poradit potřebujete s čím?
doplněno 11.05.16 16:43:Sice myslím, že sem Váš příspěvek nepatří, ale budiž. Tady je příklad mého jídelníčku:
Takže snídaně – kolem 6:00 1/2 litru černého (zeleného) čaje, 3 housky (rohlíky, pár krajíců chleba) s máslem a paštikou (salámem, medem, marmeládou), nebo 3 koblihy, případně vánočka, buchty a podobně.
1.svačina – nesvačim.
Oběd – většinou neobjedvám, někdy ale pozřu to, co mám zrovna po ruce (sušenku, jabko, mandarinku, husí stehno...).
2.svačina – nesvačim.
Večeře – Večeřím obvykle mezi 18:00 až 21:00. Běžné teplé jídlo (většinou rozmrazené v mikrovlnce), převážně česká kuchyně (guláš s knedlíkem, svíčková, španělský ptáček s rýží, vepřo-knedlo-zélo, řízek a hranolky. Přímo zbožňuju bramborák (po tom mi občas bývá těžko, protože se pravidelně přežeru) a smažený květák s hranolky a tatarkou. Nebo jen hovězí vývar s nudlemi, čočkovou polévku... prostě na co mám zrovna chut). Před spaním při televizi si pak často dám pytlík smažených brambůrků. Mléko a většinu výrobků z něj od dětství nedokážu pozřít.
Během dne piju většinou bublinaté vody, někdy zředěnou kofolu, výjimečně vodu z kohoutku, občas (spíš často) si dám panáka ginu, či fernetu. Po večeři obvykle pivo.
Dělám to takhle už několik desítek let. Zdravotní potíže mám přiměřené věku a ty se stravováním nesouvisí. Mám sice trochu větší břicho (taky přiměřeně k věku a minimu pohybu), ale váhu mám téměř ideální ke své výšce (183 cm/85 kg). Takže "zdravé výživě Zdar-zdar-zdar!"
Magdon - mam stejne chute, skoda jen, ze nemam tvuj zaludek jinak teda s tou postavou musis byt docela fesak
coco - Ale ne, do "kachního žaludku" má ten můj dost daleko. Taky nemůžu sníst cokoliv, po něčem mi bývá těžko. Například tuk v běžném množství mi vůbec nijak nevadí, ale když je ho moc, dobře mi to nedělá (ani z toho bramboráku nesmí tuk kapat, i když v tom případě dokážu přimhouřit oko ). Taky existuje řada jídel, které zrovna nemusím, a pár jídel keteré prostě nepozřu. Ovšem to nemá se "zdravostí" výživy nic společného.
"...musis byt docela fesak"
No, já nevím. K ideální postavě mám dost daleko. Fotku sem radši dávat nebudu
...se picnu!
Já se stravuji poněkud zdravěji, ale nepřeháním to, jím v podstatě všecko a ve svých letech vážím 53 kg pomalu i s postelí, takže snad není co řešit...
Magdone, ty bramboráky se dej v sobotu, či neděli k obědu. Do večera se rozloží a není po nich těžko. My to takhle děláme s přítelem již delší dobu a není problém. Smažím na sádle.
Magdone, rozumím tomu dobře, že někdy i 12 hodin nejíte? Bych umřela. Já když snídám v 7-8, tak vydržím do oběda, ale když v 6, tak svačinu musím a v jednu mám vlčí hlad. Po obědě vydržím, ale když makám do 19:00 nebo dokonce do 20:00, tak si něco dát musím. Je fakt, že pak už vystačím s jogurtem, rajčaty s mozarellou nebo kakaem (i když si ráda něco většího dám), ale dopoledne mám prostě hlad, hlad, hlad.
Dneska jsem snídala v 6:30, svačila v 10, místo oběda v 12:30 jablko, oběd ve 14:30 (dobrá, byla to jen velká porce husté polévky...) a teď v 17:00 už jsem zase kroužila kolem ledničky, protože se k dalšímu jídlu dostanu až ve 20:30... bez pravidelné dávky paliva já jezdit neumím
doplněno 12.05.16 08:09:Jo, tomu věřím, že zvyknout se dá. Na VŠ jsem ještě neuměla snídat a někdy byl takový fofr, že jsem první jídlo měla i ve 2 odpoledne, a to jen koblihu po cestě na další přednášku. A taky jsem to zvládala docela bez problému (i když si dneska říkám fuj...). Je fakt, že se neumím nacpat, a když to udělám, nebývá mi dobře, hlavně poslední dobou. Takové normální jídlo s polévkou do sebe nacpu jen po fyzickém zápřahu, jinak buď hustá polévka bez jídla nebo jídlo (menší porce) bez polévky.
Jídlo je jen zvyk, člověku k žití stačí fakt málo (před pár lety jsem vydržel bez jídla a s minimálním pitím cestu autobusem na Gargáno, celkem 26 hodin). Obědvat jsem se odnaučil, když jsem dělal dispečera a nesměl jsem 12 hodin opustit sál. Původně jsme sloužili ve dvou, ale pak v rámci úspor jen v jednom, takže dojít si na oběd byl problém . Sice byla k dispozici kuchyňka, ale vařit jsem se za víc jak 1/2 století nenaučil (a ani se naučit nechtěl). Zpočátku jsem hlad měl, ale po pár letech mi to už ani nepřijde, žaludek se přizpůsobil . Takže téměř neobědvám, i když mi v tom už nic nebrání. Teď, když jdu někdy s přítelkyní někam na oběd, mívám problém do sebe celou porci nasoukat. To pak už zas pro změnu nevečeřím. Zdravé to asi moc nebude, ale to neřeším.
Tím nechci říct, že nemám rád dobré jídlo (zvlášt, když ho připraví někdo jiný).
magdon-
bravo- něčemu takovému říkám "zdravé jídlo" - a řekla bych, že Vám svědčí i psychicky. Hned je na světě líp, že?
No nevím, jastli mi můj jídelníček prospívá psychycky, občas by to s tou mou psychykou mohlo být lepší. Ale to rozhodně nemá příčinu ve stravování. Já prostě nedělám z jídla vědu a jím, když mám hlad a na co mám zrovna chut. Mám dost jiných starostí, než abych počítal nějaké kalorie a přemýšlel, kdy a co mám, nebo nemám sníst. Zatím s tím nemám žádné problémy, vybočující z běžného průměru lidí mého věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.