Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po přestěhování do nového města jsem si začal hledat práci. Našel jsem skvělou práci se skvělým platem a v oboru, ve kterém jsem studoval, takže jsem byl velice nadšený. Přijali mě. Seznámil jsem se se spolupracovníky a všechno šlo hladce. Do té doby, dokud se v nějaké naší debatě přešlo na jídlo. Zjistil jsem, že tři moji spolupracovníci jsou vegani. Já vegan nejsem. A to nešlo dohromady. Začali mi říkat o tom, že jím slepičí menstruaci, kravý hnis, a že s můžu těšit na krevní onemocnění a rakovinu. Ostatní spolupracovníci mi říkali, abych nad tím mávl rukou, že to takhle dělají. Oni ale pořád tlačili. Abych jim vyhověl, zkusil jsem na pár dní veganskou stravu. Vydržel jsem šest dní. Během těch šesti dnů jsem nebyl schopen normálně přemýšlet. Nešlo to, jako kdyby se mi vygumoval mozek, taky jsem byl nesoustředěný a celý den unavený. Ale hlavně, proč jsem přestal ( nevím, jestli to bylo kvůli tomu veganství) bylo to, že jsem onemocněl s chřipkou. Po návratu do práce po nemoci jsem už spolupracovníkům naštvaně řekl, že mi sýry, mléko, vajíčka chutnají a je mi jedno, co si o mě myslí a říkají. Mě by jen zajímalo, to jsou opravdu ty živočišné produkty tak nezdravé? Opravdu způsobují rakovinu? Už mi konečně dali pokoj, ale jen by mě zajímalo, jak to doopravdy je. Má matka je doktorka a říkala mi, že ohledně stravy by se nemělo nic přehánět. Vyjádřete se prosím vy o vašem názoru ohledně veganství, budu rád za každý váš názor
Já jsem toho názoru, že člověk jakožto živočišný druh je všežravec a proto by měl jíst jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Vegani mě nevadí, každýho věc co do sebe nacpe. Ale přijde mi značně k smíchu takový ten jejich militantní postoj ke každému, kdo nesdílí jejich víru. Pěkně je to popsáno zde :
Ovšem nemá to jen své veselé stránky - někomu to holt leze na mozek víc a pak blbne i nebezpečněji :
Většina potravin něco způsobuje a nějakým způsobem škodí. Nejzdravější by bylo nejíst nic Ovšem to člověk brzy chcípne :D Na druhou stranu většina potravin něčemu prospívá a nedostatek se projeví.
Nic nepřehánět = jíst všechno v rozumném množství, pestrá strava.
Vegani at si jí co chtějí, ale at to nenutí jiným. Mějte pochopení - nežerou maso a leze jim to na mozek
Už se tu o tom debatovalo mockrát.
Člověk je od přírody všežravec a tak by se něl podle toho stravovat. Veganství je hazardování se zdravím. Když to někomu vyhovuje, at se podle veganských pravidel řídí, ale at mně s tím neotravuje. Mě nepřesvědčí. A k té rakovině - měl jsem kamarádku, byla teda "jen" vegetariánka. Zemřela na rakovinu v 55 letech. Já miluju maso ve všech podobách a neumím si představit život bez něj. Cpu se téměř denně těmi nejnezdravějšími potravinami (například smažené brambůrky). Jsem o dost starší než byla ona a žádné problémy s touhle chorobou nemám (chodím na preventivní prohlídky, takže to vím jistě). Moje babička snad ani netušila, co to veganství je (v té době snad ani neexistovalo, to měli lidi ještě zdravý rozum). Ve zdraví se dožila téměř 90 let.
Takže pokud Vám chutná maso, jeste maso a nenechte si do toho nikým kecat. Pokud je Vám odporné, žvýkejte kořínky a zobejte zrní. Je to jen a jen Vaše věc.
Já si myslím, že ty nemoci jsou hodně často i o psychice daného člověka. Já se umím obejít bez masa, jím ho třeba jen jednou týdne, ale bez sýrů, mléka a vajíček ne. A kupovat si náhradu sýra, který ve finále chutná jako plast a stojí o dost víc, než normální, nebudu. Také jsem nikdy problémy s ničím neměl, vlastně moji matku i chválili, za to, čím mě jako malého krmila a to jsem jako malý nejedl nic jiného než jogurty a pil hektoliktry mléka.
V rodině bývalého přítele bylo několik lidí z lékařství a měli stejný názor, který zastávám i já. Přiměřeně, ale všeho. Není třeba se každý den cpát bůčkem, ale zrovna tak není potřeba křižovat někoho, komu maso chutná. Osobně nejím červené maso, nechutná mi a těžko ho trávím, ale miluju kuře. To mi nikdo nesebere. Mám kamarádku, jinak prima holka. Ale je vegetariánka a když mě v jedné diskuzi nazvala vrahem, tak jsem na ni byla dost nepříjemná, protože tohle si nikdo nemá co dovolovat.
Kdo chce, at si jí zeleninu a klíčky, jiný at se zase cpe steaky. Ani jedna strana nemá právo útočit a zesměšňovat tu druhou... bohužel mnozí vegani/vegetariáni si nedají říct a budou své ideálně násilím vnucovat všem okolo tak dlouho, až jednou prostě narazí.
Člověk má od přírody tělo uzpůsobené i na trávení masité stravy, což asi není jen tak ze srandy.
Vidím to takto, ze zdravotního hlediska maso nekonzumovat každý den, ideálně párkrát za týden. Veganství je dle mne už náročnější na sestavení dobrého jídelníčku tam je třeba tomu už věnovat více pozornosti. Z etického a zdravotního hlediska je dle mne vegetariánství "lakto ovo" nebo jak se nazývá takovou zlatou střední cestou která se dá zvládnout i s běžnými potravinami a není třeba tomu "tolik" věnovat jako veganství. Osobně nejsem vegetarián nebot cca jednou za měsíc za půl roku sem tam zkonzumuji nějakou tu rybu.
Správný vegan, vegetarián, makrobiotik apod. NIKDY nevnucuje svoje stravovací návyky ostatním jako jediné a správné vždy může pouze "doporučit" protože pakliže něco "nutí" znamená to, že není o své výživě vnitřně zcela přesvědčen.
Přesně tak Mně nenazvali vrahem, ale fašistou . Já mám rád pouze kuřecí a krůtí, ostatní mi nejede. Dovolovat by si to neměl nikdo. Moje sestra žila tři měsíce v Srbsku, kde pomáhala těm nejchudším. Říkala mi, že jediné, co jedli byla vajíčka, mléko, to co si sami vypěstovali nebo popřípadně nějaké maso. Ovoce a zelenina tam bylo velice drahé a přitom téměř shnilé. A říkala, že nikdy neviděla, že by se někdo choval k zvířatům tak hezky. Takže se mi tyhle názory taky velmi nelíbí.
Já jím maso, protože mi chutná, neumím se ho jen tak vzdát a být veganem by pro mě osobně bylo asi gurmánské utrpení, ale viděla jsem ohledně tohoto tématu několik dokumentů a četla jsem i nějaké články a obě skupiny "všežravci" i vegani mají poměrně dobře podložené argumenty, proč jíst maso nebo proč být vegan.
Jinak přesvědčení, že člověk je od přírody všežravec, je omyl - člověk je právě svou tělesnou konstitucí spíš byložravec, určitě není predátor, vždyt by bez pomoci různých nástrojů ani žádné zvíře neulovil. Máme malá ústa, nemáme drápy, nemáme ostré špičáky, potravu netrháme, ale žvýkáme (což je typické jen pro byložravce), máme dlouhé tentké střevo (jako byložravci) a enzymy v trávicí soustavě taky jako byložravci (masožravci mají jiné enzymy a všežravci žádné). K tomu, že se člověk stal lovcem a začal konzumovat maso, ho dohnaly spíš klimatické změny a nedostatek rostlinné potravy, ale konzumace masa pro něj není úplně přirozená. Na druhou stranu je pravda, že kdyby dnes lidé měli konzumovat jen rostlinnou potravu, tak naše země nás není schopna v takovém počtu uživit. To, že jíme i maso, je vlastně pro naši populaci z hlediska přežití druhu obrovské plus.
Nebezpečný je pouze nadbytek masa - může způsobovat dnu. Velké množství tučného masa a tuků dlouhodbě zvyšuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva (už prostě proto, že některé metabolity trávicích enzymů, které se uvilňují při jezení tuků, jsou slabě karcinogenní).
Jinak veganská strava není jen škrtnout maso a dál jíst jako dřív. Je potřeba ten jídelníček úplně překopat, aby i nadále zůstal vyvážený, hlavně ohledně bílkovin - doplnit bílkoviny ze zdrojů jako je soja, tofu, luštěniny atd. Stojí to dost úsilí, pokd nemáte nějaký zdravotní nebo filosofický důvod, tak se do toho nenutte.
Já si za pár let vegeteriánstvý vybudovala názor, že je to prostě vpovaze.. že nechcete, aby kvůli Vám muselo umřít zvíře, když je tolik jiného jídla, už to nechci vůbec nikomu vnucovat, jen jsem asi cíta..
celá naše rodina - jednou jedinkrát se koupil kapr na vánoce..tak 24. jsme mu dávali papání.. pak se z něho stala akvarijní ryba, a v březnu jsme ho pustili do rybníka :D..
To máme podobné Já vyrůstal na farmě a pamatuju si, že jsem se nikdy nešel podívat na zabíjačku prasete, králíka nebo husy, protože jsem to nikdy nechtěl vidět, a taky jsem to pak ani nechtěl jíst. Hlavně králičí, protože jsem měl zakrslé králíky a připadalo mi to velice divné jíst ty normální králíky, když jim jsou tak podobní. Já se za vegetariána neprohlašuju, protože jím nejsem. Maso jím jen jednou za čas ( asi jednou za týden), protože na něj většinou ani nemám chut. Zase ale vím, že nikdy naše rodina to zvíře nezabila ošklivě. Nikdy dlouze netrpělo.
Až na tebe zase ti tvý kolegové vyrukují s tématem, polož jim otázku, kdyby tedy všichni lidi dostali "rozum" a začli jíst vegansky, co by teda jedli. Jaká by byla globální potřeba jen rostlinných potravin? Čím by se ta pole hnojla, aby to rostlo, když nebudou zvířata co produkují přírodní hnojivo? A pochybuju, že by někdo držel krávy jen na ho..a, kdyby bylo maso a mléko nežádoucí produkt. Hnojilo by se uměle, samá chemie popřípadě ještě vetší genetické zásahy. A to by se jim asi taky moc zdravé nezdálo, tak pak už jedině by mohli začíst jíst hlínu a kamení. Vždyt dát si takový jeden řízeček, je nádhera
U podobných příhod se spíše zamýšlím nad tím, proč se v těchto skupinách vyskytují tak často netolerantní jedinci. Ono je to asi do určité míry v každé komunitě, ale v případě vegetariánů, veganů, pejskařů a praktikujících věřících to bije do očí. Je mi úplně jedno, že někdo má problém pojídat zvířata, druhý si udělal středobod svého života se svého chlupatého miláčka a třetí má potřebu dokazovat si svou víru nedělními návštěvami kostela. Ale proč něco takového vnucují ostatním a kdo se nepřizpůsobí po "jejich", ten je pro ně podřadný póvl... A pochopitelně vás s tím neustále otravují.
Maminko pomoc,ty to vidíš Takže kdyby ti spolupracovníci řekli že třeba ukazování přirození malým holčičkám v parku je nyní IN a COOL tak by jsi je taky poslechl? Je to snad tvůj život a tvoje rozhodnutí co si budeš dělat. Těm veganům můžeš říct že med je jen taky produkt rostlinného páření.
Úplně nejlepší je jíst od všeho něco a hlavně střídmě,pestrá a vyvážená strava,masová a rostlinná 50:50,jsme od přírody všežravci a to se prostě nezmění tím že nějací vyhulení hipíci,sluníčka nebo fanatičtí milovníci zvířátek tvrdí opak-přece to obilí to taky musí bolet když je poseče kombajn...výsledek,nejez to a nejez ono,jez hlínu
Zdravím
Malinko bych poopravil ten názor, že pokud by většina lidí přešla ku příkladu k vegetariánské stravě čili "bez masa" nebo by alespoň maso "silně omezili", že by nás Země neuživila. Je tomu právě NAOPAK !
Cituji:
"V přepočtu na půdu ,vodu a práci je maso nejdražší a nejméně efektivní potravinou. Pouhých 10% bílkovin které skrmí dobytek se vrátí v mase které tato zvířata poskytují"...a dále
"Pro vypěstování 1kg pšenice je třeba 60 litrů vody, ...1kg masa vyžaduje něco mezi 2 500-6000 litry vody
(Paul a Anne Ehrlich, _Populace, zdroje a prostředí)
"K získání 1kg bílkovin z masa, musí zvíře sežrat 7-8 kg rostlinné bílkoviny, na 1kcal ze zvířecího masa připadne 7 kalorií rostlinných.
Dle amerického ministerstva zemědělství by půda potřebná na výkrm 1 průměrného zvířete uživila 5 průměrných rodin. Průměrný Američan ročně spotřebuje 120 kg masa což se rovná 1000 kg obilí na výkrm, při přímé spotřebě tohoto obilí by se uživilo 8 lidí. a tak dále..
(Gopinath Aggarwal, Vegetarián nebo nevegetarián: vyberte si sami.)
Potrava složená z obilí , zeleniny a luštěnin uživí dvacetkrát více lidí než masitá potrava. Za současného stavu je polovina sklízených ploch určena pro výkrm zvířat.
(Dr. Aaron Altshul, Bílkoviny: Jejich chemie a politika)
A tak by se dalo pokračovat to samé platí pro mléko , kdy se uvádí že při průměrné produktivitě dojnice 15 let a dojivosti cca 10l/den, může kráva uspokojit až 90 tisíc lidí, zatímco je-li tatáž kráva zabita na maso nenasytí ani 100 lidí najednou apod. (Užité citace jsou z vegetariánské kuchařky)
Nechci oponovat, ale některá čísla jsou opravdu nesmyslná. Tak například kvalitní hovězí žír je schopen mít přírustek kilo za den, a opravdu pochybuji že by to zvíře vypilo, či jinak spotřebovalo 2500-6000 litrů vody za den. Další nesmyslné číslo je průměrná produktivita dojnic 15 let, kráva začne prudukovat mléko ve věku cca 2,5-3 roky stáří, tudíž by, podle vašich údajů, byl věk konce průměrné produkce 18 let. Ve skutečnosti je největší procento dojnic do třetí laktace, např. po osmé laktaci už to není ani jedno celé procento dojnic. To samé platí o dojivosti 10l/den. To je průměrná užitkovost cca 3600 l/rok.
To je číslo, které se současnou užitkovostí nemá nic společného. A i kdyby ta čísla byla reálná, vychází to něco přes půl litru mléka na hlavu na den, a nevím jestli by toto množství člověka nasytilo, nelze srovávat uspokojení a nasycení. Poražený, na čtvrtě rozbouraný hovězí žír, má dle plemene váhu cca 400 kg, a že by to nenasytilo 100 lidí? To by museli být pořádní jedlíci. A kdybych si měl vybrat jestli budu mít na den půl litru mléka, nebo čtyři kila masa, asi vím po čem bych neměl hlad.
Jen pro doplnění dalších čísel, hospodářská zvířata se nekrmí jen obilím, převážná část krmiva je tráva, jetel, kukuřice, ovšem celá rostlina včetně stonků a listů, a to ve formě sena, senáží popř siláží. A ty by snad ani ti nejzarytější vegani nejedli. Ono ne všude všechno roste, a dá se obhospodařovat. Na všechny sklízené plochy pro krmení zvířat by se kombajn nedostal, proto se tam pěstuje třeba jetel na krmení, protože menší traktor se na takové místo dostane. Ono všechno má svá pravidla, i zemědělská výroba. Je potřeba vidět obě strany mince, a ne jen tu, kterou použiji ve svém propagačním materialu.
-had 186
Polemizovat s tím můžete zpochybnit se dá prakticky cokoliv, ale zavádějící to není, veškerá čísla se zkrátka snaží říct že pokud konzumujete to co je určeno pro zvířata přímo, uživí to více lidí než pokud se to zkrmí což je fakt, jistěže není třeba aby jste jedl siláž nebo senáž nebot neslouží-li k výkrmu dobytka není třeba plodiny na siláž a senáž zpracovávat. Je ale zbytečné dávat další příklady, zpracované jakýmikoliv experty, ekonomy, ministerstvy zemědělství apod., kdo nechce tak pravdu zkrátka nepřijme.
Jasně, takže když nebudu potřebovat krmení pro krávy, nemusím sekat louky na seno, případně vyrábět siláž. Místo toho se na ty louky budu chodit pást osobně . No logiku to má...
Ovšem s tím, že "kdo nechce tak pravdu zkrátka nepřijme", s Vámi naprosto souhlasím.
janm - "pokud konzumujete to co je určeno pro zvířata přímo, uživí to více lidí než pokud se to zkrmí"...
To jsou Vaše slova. Z nich celkem jasně vyplývá, že tou trávou nemám krmit zvířata, ale že jí mám spásat sám. Co ovšem potom budou žrát ty krávy, aby byly schopné dojit mléko (když jim trávu sežerou lidi), už z toho jasné není.
-magdon
Co je špatně? Vždyt z krav koz máte mléko, z ovcí vlnu, ze slepic vejce, zvířata nemusíte chovat jen jako jateční.
-magdon
Ale vždyt to schválně překrucujete, myslel jsem že chápete kontext. Plocha osetá plodinami co by pojídala zvířata chovaná na maso se může oset plodinami vhodnými k přímému konzumu, případně dle potřeby lze užít od zeleného hnojení přes pastvu pro nejatečná zvířata apod. Využitím půdy k produkci plodin využitelných přímo je ekonomičtější efektivnější a je jedním z progresivních způsobů omezování nedostatku jídla v chudších oblastech, naopak užít tyto plodiny k produkci masa je neefektivní nehospodárné.
Stručně, padl tady názor, že pokud by lidé nejedli maso, neuživili by se, je tomu právě naopak uživí se daleko více lidí pokud se plodiny využijí přímo bez "mezi" článku masa. + kdo není vegan může pochopitelně i vejce mléko sýry apod. To že někoho napadne že by měl místo krávy žrát seno nebo siláž jak zde padlo jsem opravdu nečekal
Já se divím, že jste se nechal tak ovlivnit. Také znám jednu veganskou rodinu, ale vůbec se o tom nebavíme. Vím to a oni vědí, že já vegan nejsem. Chápu jejich důvody a musím se přiznat, že s nimi souhlasím. Týče se to zabíjení zvířat, ale mně maso chutná, jsem tedy v tomto ohledu slaboch a docela mne to mrzí. Ale proč se o tom vybavovat? To si musím v hlavě srovnat já sama.
Jinak samozřejmě souhlasím s Hadem, protože Janm jenom mluví o něčem, o čem moc neví. Ta jím uváděná čísla jsou nesmyslná.
Je zapotřebí u všeho mít zdravý rozum. Jak se říká, všeho moc škodí.Osobně znám několik veganů a jsou průběžně víc náchylní ke každé infekci, téměř neustále rýmy, dýchací cesty, velmi často nemocní i závažnějším způsobem /slinivka, střeva apod./. Nejlépe stravu kombinovanou - zeleninu i ten bůček, prostě zlatou střední cestu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.