Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem si šla do skříně pro novou smetanu do kávy a s hrůzou jsem zjistila, že jsem mezi smetany uložila sýr cotage, který jsem koupila ve středu - tudíž 4dny v teple. Tento sýr jsem považovala za velmi kvalitní a opravdu z mléka. Nebyl zkažený byl dobrý. Takže si říkám - před lety se takovéto výrobky měly minimální trvanlivost a zkazily. Tak z čehopak je asi tento sýr, když mi v teple vydržel 4 dny,
Tak hlavně bych i smetanu do kávy kupoval čerstvou a nedával do spíže, ale do ledničky. Ty sterilované poznáte podle toho, že mají dlouhou záruku. Takže co je kvalitní? Spíše si to většina dokáže představit u auta, než u jídla. A cena je dost dobrý markant, jak to poznat. A hlavně se ve složení potravin nemají vyskytovat cizorodé věci, jako např. škrob a rostlinný tuk v mléčných vyrobcích a voda v mase a rybách, to je základ - i když to je spíš šizení - ta voda. Nejlepší rada je, že složení potraviny má být co nejjednodušší. Čím je soupis delší, tím je větší riziko, že tam šoupli něco ne zrovna kvalitního. Teď jsem prohledal lednici, a nejčistější složení mělo zakysané zelí. Abyste mi ale rozuměli - to vše platí pro hotové výrobky. Nikdo nikomu nebrání si jídlo vytvořit sám ze základních surovin. A tam stejně nikdo neví, jestli biozemědělci nehnojí jen v noci, některá kráva nemá tu svojí šílenou nemoc, ve zdravých oříškách není plíseň, nebo někdo zase nepopráškoval omylem dvakrát svoje pole. Takže nakonec jsme zase na začátku.
Vždyt je to zatavený. To musí vydržet alespoň 14dní.
.
A kde nakupovat? KAŽDÁ potravina se dá nakoupit dobrá nebo špatná. Obě se dají sehnat. Je to jen o ceně, kterou za kvalitu chcete dát. Musíte počítat s tím, že dobrej sýr bude stát od 200kč/kg nahoru. To samé platí pro tavené sýry. Mléko podle mně špatné není. Kupujem asi 4druhy. Je jasný, že UHT mléko nikdy nebude mít úplně stejnou chut, jako mlíko od krávy. Ale chtěl bych vidět, komu by se dnes chtělo chodit hned po ránu do konzumu pro mlíko, hned si ho doma svařit, aby nezkyslo. Tetrapackem a UHT ohřevem a následnou změnou chuti platíme za pohodlnost, moci si nakoupit mléko kdykoliv a nemuset se starat, jestli se vypije dnes a jestli náhodou do zítra nezkysne. A maso? Zase je to o ceně. Proč asi mají žezníci, kteří si sami bourají vyšší ceny? No nemají napíchané maso vodou a bůhvíčím. Nekupujte balíčkované maso. Kupujete zajíce v pytli. Skočte si k řezníkovi a budete mít jistotu.
Tak více méně to nerozporuju (rád používám výrazy, které slyším v televizi). Ale jen upřesním - takový obyčejný ajďák, jak mu lidově říkáme, tak dnes stojí do stovky (v akci, či velkoobchodě) a složení i chut je dobrá. Tak taveňák je něco jiného, tam se fakt socialistickou ekonomikou, někdy zvrácenou, podařilo vytvořit shodou okolností fakt výtečný výrobek, který dnes nikdo nezaplatí (takové Lipno či Javor, ale souviselo to s přebytky sýrů a špatnými stravovacími návyky a neuměním vyrobit kvalitní pevný sýr). Myslím, že čerstvé pasterizované mléko není nutné ihned převařit. Ono ani to trvanlivé po načnutí není věčné. Maso od řezníků (dobrých) mám samozřejmě rád, ale pokud chci vyzrálé, tak si stejně připlatím. Balíčkovaného masa bych se taky tak moc nebál.
Vy jste měl být již dávno v izolaci, na neschopence. Dospělý člověk je vážně ohrožen, a zvláště ten Váš nemocný rodinný příslušník, pokud je ještě neměl.
Přenáší se kapénkovou infekcí a dokud nebudete mít na sobě samé stroupky, tak jste šiřitel.
A víte o tom, že šíření nakažlivých nemocí je trestné? Můžete způsobit i smrt jinému člověku. Nikam nechoďte, vše at obstarají jiní lidé, vše vyřizujte po telefonu.
To je věnováno Hangarovi a neštovicím. Omylem vloženo sem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.