Nejste přihlášen/a.
Ahoj-
téměř všichni na Vánoce jíte kapra - ale většinou se (soudě podle spousty receptů) snažíte upravit kapra tak, aby nebyl cítit "rybinou" . Proč? - vždyt právě vůně ryby je na kaprovi to nejlepší ! Já ho dělám klasicky jako řízek - ale pečlivě ho vykostuji, takže nemáme problémy s obíráním kostí.
Nějaká drobná svalová kostička se samozřejmě sem tam vyskytne, ale ještě se nám nestalo, že by se nám taková měkká kostička zapíchla do krku. Vykostěného kapra jíme bez obav z kostí a s chutí.
Ostatně takto upravuju veškeré kaprovité ryby - pstruhy, lipany a okouny vykostuji až po usmažení, jemně osolím a poleju čerstvě roztaveným máslem. Ale takto upravený je nejlepší s čerstvým a voňavým chlebem. Tak dobrou chut , at už ryby upravujete jakkoliv. Marcela.
Maso nejím, ale doma to jedí proto, že je to prostě už tradice..a aby to nebylo cítit rybinou namočí to na noc do mléka, a pak normálně obalit a jako řízky..jen si nedovedu představit, jak to jde syrové vykostit? Jinak ještě to mají pokapané citronem, myslím..
Ahoj "kami95"
- já to vykostuji tak, že ostrým malým nožíkem odpreparuju páteř a žebra (každou kostičku zvlášt) - a odřežu hřbetní , břišní (a ostatní ploutve, kde je nejvíce drobných kostiček). Odpreparované kosti ještě ovařím a zbavím masa, které na nich zůstalo (nerada něco vyhazuju) - a použiju do rybí polévky, nebo do karbanátků. Vykostěná filátka pak ještě jemně prohmatám a případné zbylé kostičky vyříznu.
Na kaprovi mám ráda právě tu bahnitou chut - normálně usmažený jako řízek je nejlepší.
"anizonko" -
právě takové lidi jaky Vy, se snažím přesvědčit, aby si alespoň jednou zkusili kapra vykostit. Věřte mi - je to mňamka - a můžete při jeho konzumaci bez obav konverzovat,
Jenom si pečlivě odřízněte ploutve a hřbet, kde je spousta malých kostiček. Samozřejmě vyřízněte páteř a žeberní kosti. odříznuté maso je škoda vyhodit - tak ho ovařím, oberu a dělám z něj polévku, anebo karbanátky s bramborovou kaší, nebo salátem. pochutnáme si tak dvakrát.
Ahoj. Culdo, já rybky baštím proto, že je mám rád. Jakékoliv na jakýkoliv způsob. Vůbec můžu mít cokoliv, co nemusím dělat. Kapra zásadně nestahuju z kůže a zásadně dělím na podkovy a balím v trojobalu. Tehdy v tom opečeným kousku jsou maximálně dvě žebrový kosti na každý straně. A 2x dvě Ynky. Pstruha s hlavou na másle a kmíně. Malý zdegenerovaný okouny jsme dělali jen vykuchaný, obalený v mouce a opražený na pánvi i s ocasama. To pak z nich zbyla jen páteř s hlavou. Prostě maximální mňamka. Prvního pstruha jsem si chytil na třpitku osobně. 48 cm. Dědkové okolo mě neměli rádi, do 5ti minut přišel 38cm. A bylo hotovo. V r. 1973.
Já jsem vydra. Ryby miluji a klidně je mohu jíst v každou denní i noční dobu. Mám ráda sladkovodní, pokud možno, čerstvé. Akorát amura, tolstolobika a podoustve nemusím. Některé, podle druhu ryby, smažené v trojobalu na pánvi nebo v troubě, jen v mouce s červenou paprikou a pak na zesklovatělou cibuli a do trouby, některé s kmínem na másle, na grilu, v blátě na uhlících ohně, v alobalu s kořením nebo bez na grilu, na klacku u ohně, zapečené se sýrem. Mám ráda, když ryba voní rybou, vepřová vepřovým a hovězí hovězím. Miluji obírat ocásek plný kostiček, v klidu a pohodě, beze spěchu, vidličkou a rukou. Nemám ráda na rybě citron. Když už, tak jen v restauraci, abych si do něho otřela prsty a rty, abych nesmrděla jako vydra. :D Páááni, jak já se na kapříka těším!
doplněno 23.12.13 07:45:A tak y se těším na rybí polevečku, s kousky vnitřností, zeleninkou podušenou na másle, s máslovou zásmažkou, s krutonkma.
doplněno 23.12.13 19:57:mija, nic nikam nenamáčím. Kdysi dávno, někteří kapři smrděli bahnem a to mlíko mělo důvod. Dnes kapry vyloví a dají víc jak na měsíc, do nádrží, ve kterých se stále mění voda a ryba se vyčistí. Takže nesmrdí bahnem, ale voní rybinou, kterou já miluji. Až mi přestane vonět, koupím si sýr. :D Jestli mlíko vyzkoušíte, napište pak, jaké to bylo.
doplněno 26.12.13 07:16:mija, děkuji.
Čtu si tady a vidím že jste milovnice všech druhů ryb,a určitě mi poradite. Namáčite kapří řízky den před smažením do mléka?Zahlédla jsem to v televizi,prý se to namáči do mléka aby se odstranil rybí zápach, chtěla bych to vyzkoušet ale ted mne napadlo aby to pak nechutnalo jak "Pangas"když to ztratí typickou rybí chut kapra.Co myslíte? Hezké vánoce přejí.
Rybí polévku vaří sousedka a pro manžela mi kastrůlek dá, také vaří výbornou zelňačku s houbama a to dá kastrůlek zase mně, já dělám houbového kubu a bramborový salát s majonézou -misku dám pro souseda, rybu -soused zabije, udělá vykostěné filety a jeden obalený a usmažený kousek mi dá pro manžela, filet z lososa si můj muž udělá na pánvi sám. Takle to děláme od roku 1986, zkoušeli jsme jeden rok, když se nám odstěhovaly děti, mít Štědrý den společně ale chlapi popili slivovici a u večeře hrozilo, že je zabijeme. Marcelko a já ryby nejím také zastávám názor, že řízek je řízek.
Proč jím kapra o vánocích? Protože se dají udělat kaprové orgie a nikdo se tomu nediví: Hektolitr polévky, kapr na štědrý den klasicky obalený a smažený, tentýž kapr 25. 12. studený k snídani, k obědu a večeři ohřátý, tentýž kapr 26. 12. dokud nedojde. Další kapr již připravený nakořeněný na gril k Novému roku, další kapří snídaně, již lehčí...Obírá se většinou bez příboru, vykostění se nekoná, preventivně se koupí velcí kapři s velkými kostmi. S decentním možstvím lehčího vlašsko-bramborového salátku probíhá labužničení, ten nastudeno jen tak (žádný chleba).
Smaženýho kapra jím proto, protože mi chutná. Na vánoce ho jím celej tejden. Přes rok občas, ale jen čerstvýho, nikdy mraženýho nebo z chlaďáku.
zdravím... kapra jím, protože mi chutná a vždycky se na vánoce těším i kvůli kaprovi a rybí polívce... každý člověk rád jí to, na co je od dětství zvyklý, v rodinách kde měli řízky, asi dítě bude dávat přednost řízkům... zdá se mi to škoda - ráda vzpomínám, jak jsem s mámou krájela věci do salátu, obalovala kapra, obírala hlavu do polívky a u toho se těšila na stromeček a dárky ) všem krásné vánoce přeju )
Ahoj. Tak jako vždy, bych zase něco přidal. Když jsme jezdili na dovolenou ke Světu v Třeboni, tak tam směrem k nádraží po pravé straně od náměstí je takový rybí bufík. Tam maj spoustu všelijaký mňamky z ryb i ryby samotné na všechny možný způsoby s všemožnýma přílohama. Chodili jsme tam na ně denně. A spoustu kapříků jsme ugrilovali na zahrádce u strejdy o kousek dál. Už jste někdo upytlačil velkýho kapra z malýho gumovýho člunu? Tahal kluky asi půl hodiny po hladině, až to bylo nápadné, než ho dostali dovnitř.
Hezké Vánoce a spoustu dobrot, at je to cokoliv.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.