Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je to jedlé?

Od: ribanna® odpovědí: 9 změna:

Tak první rok pěstování tykví hokkaido mám za sebou,jenže-vyrostla normální velikost ale i tihle prckové.A tak nevím jsou tyhle malé taky k jídlu,nebo je to jen dekorace?


 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Dobrý den, Ribanno. U dýně Hokkaido, jsou vynikající semena, které se usuší, dají se vyloupat. Jsou velmi dobré a obsahují hodně vitamínů a minerálních látek.

Tento rok, jsem měla možnost ochutnat tuto dýni upečenou. Dýně byla přidána k pečenému masu, jen na pět minut, před koncem. Dýně se neloupe, umyje se a dá se ke konci pečení, když se obrací, je krásně křupavá. Jedla jsem to poprvé. Nemá cenu, dýně loupat, je to šílené. Jen můj názor.

doplněno 08.10.12 18:37:

Tady jsem našla i další návody, jak dýni Hokkaido, zpracovávat.

vitalia.cz/...

doplněno 09.10.12 02:31:

Jedla jsem je letos poprvé, dýně se pekla s vepřovým masem, jen chvilku, otáčela se a polévala výpekem, bylo to výborné.

pohanka*

Ano, je to tak, hokaido se zásadně neloupe, šlupička je tenoučká, stejně změkne, že o ní ani nevíte, když ji jíte. I ty malé plody jsou k jídlu, jenom nemají velká semínka.


Právě že jsem včera krájela jednu obrovskou hokkaido-dýni-asi 7kg,a ta byla navrch oranžová,pod slupkou měla zelenavý pás-jako by nebyla dozrálá,ale když se tohle okrájelo,zbytek byl jedlý a dobrý.Proto mám trošku nedůvěru k těm malým.

Ribanno, dýně hokaido se opravdu neloupe nikdy. Pěstuji je od chvíle, kdy se na trhu objevila semínka. A ty malé na obrázku jsou jedlé samozřejmě všechny, i ta nejmenší... O jedlost zde nejde. Já teď také sklízím už takhle malé. Už je prostě zima a už nedorostou k normální velikosti. Ale do polévky je můžete nakrájet spolu s jinou zeleninou, pochutnáte si. Já ještě jednou pošlu obrázek mých hokaid, které jsem sklízela letos. Už jich mám ale převážnou část uloženou ve sklepě.

Jestliže jste je loupala, tak je samozřejmě pod slupkou lehce nazelenalá. Ale kdybyste ji nechala na pozdější dobu, došla by přirozenou cestou a byla celá sytě oranžová. Slupka u tohoto druhu dýní neztvrdne nikdy. Já je jím i v březnu, pokud je nesním dříve. Já je totiž miluji a nedám na ně dopustit. Dám Vám jeden osvědčený recept.

Dýni omyjete, nakrájíte na pruhy, (vyndáte semena, samozřejmě), pak ty pruhy překrájíte na špalíčky, dáte do mísy, přidáte trochu olivového oleje, sůl, pepř, trochu kmínu, trochu sezamových semínek, rozdrcený česnek a všechno promícháte rukama, aby se kousky dýně pěkně obalily. Pak to dáte na pánev s trochou oleje a osmažíte. já to teda dělám v mikrovlnce na krisp talíři. Ale nevím, jestli ji máte. Jde to také normálně upéci na plechu v troubě, Ale jelikož jsem sama, tak kvůli jedné porci nezapínám troubu. Kamarádka zase nemá tu mikrovlnku s tím krisp systémem, tak to dělá na pánvi. K tomu si udělám jogurtovo-majonézovou omáčku a je to veliká bašta. Přiložím ten obrázek, ale je dost možné, že už jste ho viděla. Tak se omlouvám.

doplněno 10.10.12 18:14:

Ještě vloni nebyly tato dýně tak populární a když jsem na ně narazila v nějakém marketu, stálo jedno kilo 80kč. Takže velice drahý "melšpajz", když vezmeme v úvahu, že jedna dýně může vážit i několik kilo. Ale letosna ně už narážím na každém kroku, v obchodech se zeleninou, nebo dokonce v květinářství a jsou podstatně levnější. Škoda však, že si mnozí lidé myslí, že nejsou jedlé a že jsou dobré jenom k tomu, aby se z nich udělalo to strašidýlko.


Díky za odpovědˇ,dost mi to pomohlo,hokkaido mám taky moc ráda a chtěla bych je pěstovat i dál.Řeším ale ještě jednu věc-zatím je mám v předsíni-je tam v zimě kolem 15 stupnů,ve sklepě je tak 8-10 stupnů,jenže vlhko.Pořád přemýšlím,že kdybych je zabalila do novn a dala do krabice,vydržely by?Pro brambory a jablka je tam ideálně-ty vydrží i do května v pohodě,ale tykve?Nevím.Předsínˇ je maličká a dost tam zaberou místa.

 


0x

Přes dýně je tady velikou odbornicí Susymon, snad se Vám také přihlásí.

Já bych ty malé spíš použila na výzdobu interiéru i třeba místa před domem - zídky apod. Jaga.

sebod*

Copak o to, jedlé jsou. Ale...Když je oloupete, tak z nich skoro nic nezbyde

 

hahanaj*

0x

ty tři největší rozhodně jsou jedlé- ostatní použij jako dekoraci

 


0x

Ty malé jsou jedlé. U zralých je už slupka tvrdá, nestojí to za tu námahu. Nechala bych je už jen jako dekoraci.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]