Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zrovna sleduji pořad na ČT2 (zkáza titaniku) a oni trvdí, že voda která tekla do Titaniku měla -2°C. Podle mě voda nemůže mít mínusovou teplotu, protože by z ní byl led ne?
Slaná může mít klidně snad až -5. Proto se solí v zimě silnice; sníh roztaje i při teplotách pod nulou (ale ne moc pod nulou).
Ano to je pravda. A některé druhy solí dokáží udržet vodu v kapalném skupenství i hluboko pod nulou- jsou tzv. perchlorové soli, ale jsou velmi jedovaté a šíleně slané. Četla jsem o tom někdy před měsícem, že na nějaké planetě, nevybavím si které, ale myslím, že to byl Mars je voda, která je hodně pod nulou a je stále kapalná.
Další věc- jezero Vostok pod antarktickým ledem. Zde je "led" v ledovcích je protkán kanálky, ve kterých jsou ve velké míře zastoupeny ionty (chloridové, sodíkové apod.) a ty snižují bod mrazu. Takže i hluboko pod ledem je voda pod nulou tekutá a žijí v ní organizmy.
A poslední věc- existuje i pokus s vodou v mrazáku, voda bude mít teplotu pod nulou, ale nebude z ní led. Základem tohoto pokusu je použití velmi čisté vody, proto jste správně zvolil destilovanou vodu, ale měla by postačit i obyčejná neperlivá pitná voda v neotevřené láhvi (ne minerální voda nebo voda z kohoutku), a dále použití čisté láhve bez jakýchkoliv nečistot či škrábanců. Dejte láhev s vodou do mrazáku (při minusových teplotách ji lze postavit i ven) tak, aby byla v nerušeném stavu, a nechte ji tam několik hodin. Odhadnout přesněji dobu, kdy je již voda v láhvi podchlazená a můžeme ji vyndat, je možné pomocí další láhve s vodou z kohoutku, kterou umístíme do mrazáku spolu s láhví s čistou vodou. Jakmile tato voda zmrzne, čistá voda v láhvi je podchlazená. Někdy je také doporučováno nechat láhev před vložením do mrazáku nějakou dobu "odpočinout", aby se voda v láhvi zklidnila, pak je ale nutné přenést láhev do mrazáku velmi opatrně, aniž byste s ní zatřásl. Láhev můžete v mrazáku čas od času zkontrolovat, je však důležité nechat láhev v klidu a nehýbat s ní. Až bude voda podchlazená, opatrně ji z mrazáku vyjměte. Pak stačí s láhví chvilku jemně třást a voda začne tuhnout.
Pokud Vám voda zmrzla, je možné, že jste ji nechal v mrazáku příliš dlouho, nějakým způsobem došlo k narušení jejího klidového stavu nebo se do vody dostala nějaká nečistota.
Podchlazená (nebo také přechlazená) voda se nachází v tzv. metastabilním stavu, kdy je její teplota sice už pod nulou, ale stále ještě zůstává celá v kapalném skupenství. Tento stav je tím méně pravděpodobný, čím většího přechlazení dosáhnete, případně čím více vody v nádobě máte. S dvoulitrovou PET láhví lze znatelného přechlazení dosáhnout zřídka - a když, tak pouze o několik málo stupňů Celsia. Menší množství vody (řekněme 1 ml) lze ovšem snadno přechladit i na teplotu -10 °C a méně. Drobné kapičky se dají přechladit až o desítky stupňů Celsia.
Přechlazená kapalina je nestabilní. Přítomnost rušivých vlivů (nečistoty,
otřesy) a další chlazení zvyšují společně šanci, že kapalina samovolně přejde do stabilnějšího stavu - zmrzne.
Solí se proto, že sůl odebírá okolí teplo, když chcete něco ochladit ledem, tak to rychleji ochladíte posoleným ledem.
Silnice se solí proto, aby to na nich roztálo. Ne, aby se ještě víc ochladily. Ochlazení je jen vedlejší efekt (a v tomto případě vlastně nežádoucí). A u něj navíc není nejdůležitější rozpuštění soli (i když možná trochu taky), ale hlavně spotřeba energie při tom nuceném tání - spotřebovává se skupenské teplo tání a proto se výsledná směs ochladí.
Podchlazená,nebo jinak přechlazená voda se nachází v t.zv.metastabilním stavu.při něm může dosáhnout i teploty pod - 30 st C.
Běžně se taková voda nachází v bouřkových mracích,v nichž setrvává do té doby,až dojde ke kondenzaci na krystalizačních jádrech v mraku a pak se spustí krupobití.Jsou popsány případy,kdy dobytčata vstoupila do napajedla,v němž za mrazu byla voda a iniciací otřesem v jednom okamžiku zvířeti zamrzly nohy v napajedle.
JABRAKA
Babčo,v podstatě stačí dát vodu ve skleněné kádince(sklenici) s teploměrem a pozorovat.Pokud se voda nehne,tak lze běžně dojít k teplotě -5 st.Pak stačí vhodit dovnitř zrnko soli a obsah rychle zamrzne.
JABRAKA
Záležít taky na tlaku vzduchu (prostředí). Pokud by se tlak v okolí rapidně zvýšil (uměle, v atmosféře takové zvýšení za běžných podmínek možné není), led by se tvořil až při nižších teplotách než 0 Celsia, podobně jako při vyšším tlaku vzduchu voda dříve vaří (tlakový hrnec) - obě teploty, při kterých se mění skupenství, se tak snižují. Při poklesu tlaku vzduchu se naopak obě zvyšují.
Trošku jinak, v tlakovém hrnci se tlak zvyšuje a tím se zvyšuje i bod varu vody, proto jsou potraviny uvařené dříve!
Zvýšením tlaku se voda vaří za vyšších teplot - využito v tlakovém hrnci nebo ve vodním chladícím systému spalovacích motorů. Led taje za vyššího tlaku při nižších teplotách -proto je tak nehorázně kluzký, když na něm člověk stojí, dělá se díky tlaku pod podrážkou tenká vrstva vody, snižující tření
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.