Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Mikrovlnna trouba a vliv na potraviny

Od: bender* odpovědí: 15 změna:

ahoj, nevite nejaky informace o tom zda-li se jakymkoliv zpusobem meni kvalita potravin po pouziti mikrovlnne trouby?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mrnousek*

0x

Prý se ze zeloniny a ovoce mizí vitamíny, ale já tomu moc nevěřím. Vliv to má na vajíčka - ty se rozprsknou.

des*

Já to považuji za pověru,mám mikrovlnku velmi starou,když se stěhovali rusáci domů,tak mi ji koupil od nich kamoš.Není taková tichá jak jsou ty nové ,ale slouží dobře,je rozdíl v přípravě masa tak očividný,že nevím proč to někdo pomlouvá.

doplněno 05.02.12 18:59:

Tehdy jsme měli malé děti a dělali jsme v ní každou sobotu králíky,samozřejmě jedli s námi a očividně jim nic není.Takže bych to nedramatizoval.

bender*

vajicka uz sem videl co to umi , nebo si jeden borec daval parky do mikrovlnky, za prve uz jenom to, ze jedl parky pro me byl zazitek, ale pak kdyz sem videl jak se parky pekne rozlozily po cele plose vnitrni strany mikrovlnky, to byla podivana ...

ale tedka k tem vitaminu, proc by mely mizet vitaminy? je nejakej dukaz, ze kdyz dam na chvilku ohrat jidlo bohate na vitaminy, ze po ohrati vitaminu v onem jidle znatelne ubyde?

 

petr123*

0x

Částečně ano, ale není to nic tragického. Minimálně pro nejmenší děti se nedoporučuje dlouhé "vaření" v mikrovlnce. Při párminutovém prohřátí by o nic jít nemělo.

bender*

me ale prave zajima duvod, proc se to nedoporucuje ja vim na jakym principu mikrovlnka jidlo ohriva, ale porad nevim jakym negativnim zpusobem by to melo ovlivnit kvalitu potravin a pri tom porad nekde slysim jak mikrovlnka zabiji v jidle uplne vsechno zdraveho a ze jde velmi citit rozdil pri vareni mikrovlnami nebo klasickou konvekci...

des*

Jako chutově je maso lepší,stravitelnější,pokud to nevidíte,nic nepoznáte.Kdyby z ní byly produkty vadné-okamžitě by to někdo zakázal.Jinak tady je to z výzkumáku. szu.cz/...

bender*

ja kdyz chodim po obchodech a zvlaste kdyz se nekdy dostanu do supermarketu, tak tam vidim mnoho vadnych potravin, ktere nikdo nezakaze, protoze lidi je kupujou z duvody nizke ceny, takze takovej optimista taky nejsem

diky za ten odkaz, neco takovyho sem potreboval pro zacatek...

petr123*

Pokud je mi známo tak jde o rozdílý princip ohřevu - v mikrovlce jednotlivé složky jídla ohřívají zevnitř a rozdílnou rychlostí závislou hustotě. To může při delším působění znehodnotit některé výživné látky a vitamíny. Takže mikrovlnka neudělá z jídla něco závadného, jde jen o to že dlouhé vaření v mikrovlnce může zhoršit výživnou hodnotu jídla.

 


0x

Je to pověra, ničím nepodložená. Chut připraveného jídla je samozřejmě jiná tak jako je jiná když se peče nebo vaří. Nechápu že to ty lidi baví se takovými koninami zabývat. Oni tyhle fámi vznikají z jednoduchého důvodu - jak někdo slyší ,že je tam záření tak v tom spousta lidí vidí škodlivost, ale i sluníčko září a blahodárně

bender*

prave o ty podklady mi predevsim jde, pokud tedy jsou.

jo a slysim prvne, ze slunicko zari blahodarne, bez atmosfery by nas to blahodarne slunicko spalilo na prach..

Já věděl, že se někdo chytí a co by jsme si počli bez toho záření co k nám pronikne

doplněno 05.02.12 22:02:

Co je hodně škodlivé - lidská hloupost:

poradte.cz/...

:D:D

bender*

vsak to je uz slovickareni, ja i ty mame pravdu, ja nejsem zase takovej trotl. :D bez toho zareni bychom se tady tedka asi nebavili o zareni

ale abych ti vysvetlil proc sem se tu ptal na mikrovlnku, ja furt premejslim nad ruznejma vecma a dneska sem dostal chut na pravy kakao, ne zadny granko apod a jelikoz sem byl linej varit ho na sporaku, udelal sem si kakao v mikrovlnce a nahle me napadlo, jestli maji lidi, kteri se divaj na mikrovlnku jako na radioaktivni izotop uranu skutecne pravdu a moje kakao je po pobytu v mikrovlnce zbaveno antioxidantu ci zda-li je to jenom kec. Jak sem se zminoval, z principu mikrovlnky mi neprijde spravne povazovat ji za potraviny znehodnocujici masinu a zajimal me nazor mistnich radilu..

Můj názor je, že z hlediska principu mikrovlnného ohřevu je k potravinám naopak nejšetrnější. Zdůvodním to takto:

pokud ohřívám potravinu klasicky a teplo se dostává postupně z vnějšku, potřebuji na to nějakou dobu aby se potravina prohřála až ke svému středu. Za tu dobu se působí delší dobu a větší teplotou na povrch a jeho blízké okolí. Při ohřevu mikrovlnami se celá potravina prohřívá stejnoměrně, tímpádem je vystavena kratší dobu ohřevu a vnějšek nemusí být ohříván déle a při většich teplotách...Nedostatek spočívá v absenci karamelizace a tím i jiné chuti potraviny.

 

jabraka*

0x

Já mám mikrovlnku již 18 let.Tu samou,dovezenou z germanie po otevření hranic ještě za marky.Když v ní vyškvařím sádlo,tak je hotové asi za půl hodiny a škvarky jsem ještě lepší nejedl.Ale je nutné k tomu přistupovat individuálně.V mikrovlnce zavařuji ovoce a zeleninu.Hrušky jsem zavařil předloni a stále jsou výtečné.Při analyze zbytku vitamínu C proti koupenému kompotu úbytek z čerstvých hrušek činí 8 %.U koupených 28 %.Je to jen orientační,protože u těch koupených nevím původní obsah.

Rozhodně je tepelné namáhání potravin v MW podstatně nižší,než na sporáku.Při tepelné úpravě na sporáku se používá relativně vysoká teplota,nejméně 250 stC.Část potravin pak přesáhne rozkladnou hranici.

JABRAKA

"Jabrako" Prosím, mohla bych se zeptat, jak v mikrovlnce škvaříte sádlo? Mám také mikrovlnku, starší, je i s horkovzdušnou troubou, grilem. Děkuji za radu. Viky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]