Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, sušíte někdo květy pampelišek na čaj? Když zbělají, tak se stále dají použít? Je nějaký trik v sušení, aby "neodkvetly"? Děkuji
Květy se jedí čerstvé, kvetoucí i se stonkem. Dobré na cukrovku.
Sušte listy, stonky, případně kořen. Kořen chce jiný režim na sušení.
Myslím, že největší sílu v léčebném režimu má kořen a list. Květ čerstvý na schroustání.
O pampeliškovém medu nepíšu, kupuji od včel.
----------------------
V lékárně se koupí pampeliškový čaj.
Jestli tam je použit květ to nevím, leda mě napadá vyzkoušet na dvou kouscích, co by to udělalo, rozkvetlou smetánku odříznout od lůžka. Odpreparovat jenom ty žluté konce.
Když suším měsíček lékařský, tak odtrhám jenom ty oranžové lupínky (květní lůžko nesuším), tak to udělat stejně u pampelišky, ale nevytrhnout, odříznout od semínek.
Z květů se dělají nápoje, sirupy a limonády. Taky se v povařených máchají ekzematické ruce. Začerstva se jedí mladé lístky jako salát a stonky na podporu jater a žlučníku. Sušila bych snad jen kořen. Ale teď se nesbírá, spíš v předjaří, kdy má zásobní látky stažené do kořenů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.