Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nebezpečí kuřeího masa a jiného ne

Od: herd® odpovědí: 11 změna:
V čem je pro člověka nebezpečné kuřecí maso? Asi ve spojení, když není dobře tepelně upravené.
Je to salmonela nebo něco jiného? (Kolik gramů masa tak způsobí otravu a lze to takhle jednoduše určit?)
Hrozí to u vepřového a hovězího? (když ignoruju, že to maso asi bude nepoživatelně tuhé)

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Nevím a ani netuším. Myslím si, že je to jen konkurenční kampaň proti levnému zboží z Polska. S masem jsem opatrná a čistotná. S kuřecím trochu pečlivější. Jak jsem hodně stará, kupuji kde a co se mi líbí a nikdy, vůbec nikdy jsem ani já, ani má rodina prblémy neměla. Ve školce kuchařky měly několik prkének. Na maso zvlášt a skladovaly je také zvláš a pečlivěji je drbaly karrtáčkem a mydlinkami. Stačí trocha hygieny a selského rozumu. Miluji tatarák a dělávám ho poměrně často a nikdy ani mi, ani spolustolovníkovi nikdy nic nebylo. A na šílené krávy jsme také prděli.

 


3x

Maso moze byt uplne ok a moze byt silne kontaminovane bakteriami, zalezi aj na sposobe pripravy. Presna gramaz sa urcit neda, cim dlhsie postoji, tym ciac sa bakterie namnozia.

Bravcove a hovadzie to iste, len skor ine kmene bakterii.

 

pavlik

1x

Podle mě je to hodně o štěstí a drůbeží maso, má oprávněně, nedobrou pověst. Mám v rodině, nyní již seniory, co zvládnou rozpitvat koupené kuře, opatlat linku, sebe a bez umytí rukou si dát chleba s máslem. A nic... Každopádně u nás v rodině máme kuře i krůtu velmi rádi, máme na to vyčleněné prkénko, na maso, a po použití používáme ocet a horkou vodu, třeba i vařicí a "jar". A vše pečlivě umyjeme a očistíme (ty zlé bakterky nemají rády kyselé prostředí). Pečlivě si myjeme ruce a nástroje a dbáme na důkladnou tepelnou přípravu. Je mi jedno, co si kdo o tom myslí, prostě to tak děláme.

Máme 2 velmi negativní zkušenosti. Kdysi před lety naše malá holčina dostala příšerný průjem, byly jí snad jen 2 roky. Měli jsme pak i návštěvu z hygieny... (nahlášeno od lékařky - přítomnost závažné infekce). Připadali jsme si strašně. Krůtí maso.

Druhá o pár let později, kdy jsem si dal v létě, ve velice dobré restauraci! na oběd salát s kuřecím masem. Následoval krvavý průjem, seřvání na pohotovosti (že jdu pozdě) a antibiotika. Pár týdnů jsem si užil, než jsem se srovnal.

Drůbeží maso je fajn, ale s nedostatečnou úpravou nebo hygienou je to taková Ruská ruleta.

nnn

Salmonela z Polska, občas se stane

pavlik

Nikoli, já píšu o Kampylobakterióze. Oba dva zmíněné případy. helena24 to píše stručně a jasně.

 

nnn

0x

Říká se, že kuřecí je rychle rostla je maso a tedy nic vhodného pro člověka. Na druhou stranu je zase málo tučné takže pro obézního v malém množství ideální volba

Jak řekl Paracelsus, je to od dávce, zabije tě i voda nebo pomůže ti i největší jet, což je botulotoxin, a ten si přece hodně lidí pýchá pro vyhlazení vrásek! I když tento Klobásový jed je v podstatě nejjedovatější látka na zemi

ps: Je velmi vtipné pozorovat věčné hádky jak je tohle zdravé a tam to nezdravej, ale, časem moudrý pochopí, že o tomhle to vůbec není Zjednodušeně řečeno každý má ten svůj vagón jídla a někdo ho sní dříve a umře a někomu stačí na dvakrát tolik let, Anebo snad kolik znáš dlouhověkých tlustých lidí, jinak řečeno dlouhověkých lidí co nadměrně žerou? Převážně 90 nici a století lidé jsou docela hubený, proč asi? No protože ještě nevyžrali ten tvůj vagón

 

liska5

0x

Domácí kuře ano, ale z velkochovu ne. Tam už ho zaříznou po 5-6 týdnech života, jelikož už je přebujelé a vyhnané různými preparáty, včetně preventivních antibiotik. Jednou jsme si pro zajímavost tahle jateční koupili. Ta neuměla skoro ani chodit ani zobat trávu, přerostlé drápy a tlačila se ustrašeně k sobě. Možná poprvé byly na slunci. Nezbývalo, než je zabít, protože jinak by zhubla. Takové chodící "nádory" nemohou být zdravé. No a tohle jsou ta mohutná bledá zavodněná kuřata v hypermarketech. Čtyřicetidenní kuře je malé bystré, odolné díky zdravé stravě a pobytu na sluníčku, má žlutou kůži, zdravé masíčko a taky chutná jinak, když máte to srdce tak malé zabít...

U kuřat se uvádí, že lidem s akné se nedoporučuje. Ale vývar naopak, je obecně posilující. Samozřejmě nejlepší z těch domácích.

 


0x

Dost přes 1/2 století jím jakékoliv maso, v jakémkoliv množství, jakéhokoliv původu, v nejrůznější úpravě, doma, u známých i v hospodách. Samozřejmě řádně tepelně zpracované. Kuřecí mám rád, skopové a tatarák nikoliv. Za celou tu dobu jsem z toho neměl ten nejmenší problém.

 


0x

z drubeziho masa je Campilobakter, to je sestricka Salmonely ktera je z vajec
loni sem to potkala, prujmy, bez zvraceni,zabral az Ercefuryl na predpis a traveni se srovnavalo dlouho
mela sem to z restaurace, doma je vzdy potreba dukladna hygiena kolem masa a dobre tepelne zpracovat

 

ben®

0x

Dobrý den, jak je zde už často uvedeno, tak pokud je maso správně/dostatečně tepelně upravené nemělo by člověku (pokud nemá na maso alergii) zdravotně uškodit. Ovšem, dovedu si představit nejméně dvě situace, kdy může (i kuřecí) maso člověka zabít. V prvním případě jde o udušení, když kousek (kuřecího) masa zaskočí strávníkovi do krku a on zůstane bez pomoci. Druhý případ může nastat, když např. kuchař v závodní kuchyni uklouzne na mokré podlaze, kde leží osamocený kuřecí plátek, na který v nepozornosti došlápne a při nevyhnutelném pádu se uhodí do zátylku o sporák a nastane krvácení do mozku. Zdá se to málo pravděpodobné, ale chtěl jsem tazatele potěšit, že i (kuřecí) maso je nebezpečné. Zdravím!

 

bacil

0x

Kvuli salmonele, viz Helena

jeste doplnim, preventivne je dobre kureci zpracovavat oddelene a mit na nej sve prkynko, nuz a tak (ale pokud vse nasledne projde tepelnou upravou, tak je pak fuk, ze se treba zelenina krajela na prkne od masa)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]