Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaukový tatarák do mrazáku

Od: jarin® odpovědí: 30 změna:

Otec koupil maso na tatarák vaukově balené a bohužel se v tom neprohrabuje jak já a nedivá se na datum spotřeby a zatímco já jsem koupil včera kus s datem do 26.10, on dnes koupil kus kterému zítra končí trvanlivost. Teď už s tím nic neudělám a jediné řešení je mražák, protože vyhodit je mi to líto.

Bude to poživatelné z mražáku když je to vakuově balené nebo to bude chutnat jak piliny?
Diky a pěkný večer

 

 

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

3x

Když to bude chutnat jako piliny, tak z toho uvaříte gulášovou polévku nebo naděláte karbanátky.

Liška má pravdu. Voda v mase zmrzne a krystaly roztrhají svalová vlakna. Po rozmražení voda vyteče a maso bude opravdu jako piliny. Suché kousíčky.

ben®
babkazov - ale takto to @liska5 nenapsala. Vy jste ještě nikdy nedávala syrové maso do mrazáku? Asi ne, ale "hafo" lidí to tak dělá (např. na vesnicích po zabíjačkách).

babkazov - Když to necháte zmrznout za oknem při -2 stupních, bude to nepoživatelné. Proto má být v mrazáku -20 a méně. Maso zmrzne tak rychle, že se krystalky nestačí vytvořit a maso vydrží řadu měsíců. Po pozvolném rozmrazení pak nepoznáte rozdíl. Vy jste se nikdy nesetkala s mraženým masem ?

hartmanr

Proč potom všechny lepší podniky a restaurace připravují jídla výhradně z čerstvého masa a ryb (ryby se zabíjejí těsně před přípravou). Proč v obchody nenabízejí vyhradně mražené maso a čerstvé maso které prochází zárukou se musí vyhazovat a řetezce z toho mají ztráty... atd, atd... takhle bych klidně mohl pokračovat.

ben®
hartmanr - nemusíte, stačí se držet dotazu.

Píšu tohle po nedělní zkušenosti, když jsem z mrazáku vyndala sekanou, nechala rozmrazit a divila se, kolik bylo volné vody. A sekaná byla samá podivná hrudka.

Někdo tady zaměňuje diskuzi, kdy je debata vedena v zájmu vyřešení problému, s urážkami a shazováním v osobní rovině. Jakože si honí ego? Na babce s životními zkušenostmi? Jakože fakt?

ben®
babkazov - nebuďte tak vztahovačná. Nikdo Vám neubližuje a životní zkušenosti má více lidí, tak nejste jediná.

Bene, bohužel jsem taková, jaká jsem. Hrubosti, agrese, nadávky se zaměňují s diskuzí. Vy jste spokonen nebo nadšen? Nechejme si každý to své, ano?!

ben®
babkazov - ale já zde žádnou urážku, která by mířila na Vás opravdu nevidím a případná kritika by vadit nemusela (zvlášt starší osobě, která má ty životní zkušenosti).

Bene, musím vám říci, že mi chybí žertování a řešení problémů místo osobního napadání. Je mi to líto, nemusíte mě konejšit nebo obhajovat, nemusíte být jedovatý nebo uštěpačný. To umím také. Ale proč? Život je už tak dost obtížný a poradte.cz má být pro radost a setkávání přátel, kteří dovedou poradit. Je nás tady dot, po celá desetiletí. Když to vidíte jinak, tak jo, budu s tím počítat. Ale ten dřívější Ben mi opravdu chybí.

liska5

Andropauza? A jsou tady tací, co ji mají ve 34 letech.

Dodám ještě k mraženému masu. Něco jiného bývá maso koupené už zamražené /rychle a vysoce/. Jakmile zmrzne doma v lednici takové, které často někde cestou do obchodu už jednou zmražené bylo, tak se většinou dostaví efekt mokrého kartonu

ben®
liska5 - místo srandičky stačilo "mít koule" a přiznat, že jsem měl pravdu. Vy jste svou odpověď myslela jinak, než ji hodnotící @babkazov pochopila.

 

ben®

1x
Dobrý den, nad čím přemýšlíte? Vyhodit nechcete, tak mrazák je nejlepší řešení a výsledek zjistíte později (nic hrozného to nebude a k jídlu to bude určitě). A ano, jsou lidé, kteří dávají do mrazáku i syrové maso. Zdravím!
doplněno 22.10.24 13:19: jarin - tedy, Vás ten vlastní dotaz opravdu zajímá .

 


1x

V mražáku při -18 bez problémů...a ještě k tomu vakuované. Nic se nebojte, vše je jedlé...některé sice jen jednou, ale to není váš případ... většinou to jsou houby, jednou jedlé

 


1x

Je skutečně jen málo potravin, které se nedají zamrazit (například brambory, syrové, ani vařené a některé omáčky...), ale maso mezi ně určitě nepatří. Podmínkou je ale co nejrychlejší zmražení při co nejnižší tepltě (pod -18 stupňů) a pokud možno pozvolné rozmrazení.


doplněno 21.10.24 09:55:

No dobře, úplně stejné to možná nebude, ale většina konzumentů rozdíl pravděpodobně nepozná a rozhodně to bude normálně poživatelné.

hartmanr

Mražené maso nikdy nebude stejné jako čerstvé, to je nesmysl. Zkuste tohle říct nějakému šévkuchaři z lepší restaurace, zda připravují ryby a maso z mražáku... ten by vás hnal.

Tak to se stačí podivat zhruba tak na všechny díly Ano šéfe, kde mraženky vařilo 99 % restaurací. Hnát by je měl zákazník, ale typická česká řízková hlava nemá kapacitu na to rozeznat, co se připravuje správně podle standardu a co blbě.

hartmanr

Proto v Ano šéfe byly spíš ty restaurace před krachem.

ben®
hartmanr - doufám, že si nemyslíte, že tento dotaz sem vložil šéfkuchař z nóbl restaurace, tak píšete zbytečně mimo .

No, a jelikož na 1 dobrou restauraci připadá průměrně 20 špatných, vypadá to všude tak nějak stejně. Normální člověk navíc nechodí běžně po michelinských restauracích a setkává se proto převážně, pokud ne výhradně s těmi horšími podniky, kde se posledních 30 let jede mrazák.

hartmanr

No, já myslím že dnes už to zdaleka nejsou jen micheliny. V poslední letech je ta kvalita českých restaurací mnohem lepší než dříve. Neviděl bych to tak černě.

Zrovna u těch ryb, pokud to nejsou ryby místní, se mražení používá poměrně často, protože se tím kompenzuje čas nutný pro dopravu na trh nebo se tím řeší sezónní dostupnost ryby. Ryba se ale takto zpracuje přímo na lodi po vylovení, šokově zmrazí, je takto zamražená celý distribuční proces a teprve před dodávkou do obchodu se kontrolovaně rozmrazí a prodává jako chlazená. U takto upravené ryby v podstatě nepoznáte, že byla někdy zmražená.

hartmanr

To nemění nic na tom, že čerstvá ryba je pořád lepší než zmražená a v zemích kde se ryby loví (např. Japonsko) preferují čerstvé rybí maso a mořské plody před mraženými. U nás si taky na vánoce raději koupíte čerstvého živého kapříka, než mraženého z obchodu. Pokud se ta ryba zamrazí okamžitě po ulovení tak na kvalitě masa tolik neztratí, ale velké ryby se většinou následně rozmrazí, naporcují a rozváží ke spotřebitelům a každé další mražení samozřejmě snižuje kvalitu masa.

 

 

hartmanr

0x

Poživatelné to bude, ale už to asi nebude chutnat jako tatarák z čerstvého masa. Já bych z toho klidně udělal třeba hamburgery, ale určitě bych tam přidal ještě tučnější mleté hovězí.

 

makk

0x

Ono už to vakuové balení u tataráku není ideální, a nechat to skoro propadnout a pak honem do mrazáku..., no nevím, neotrávíte se, ale rozhodně si ani nepochutnáte. Udělejte z toho karbanátky hned a máte to.

hartmanr

Zase je pravda, že tím zamražením se z masa odstraní bakterie... je otázka jak to bude chutnat. Samozřejmě, pokud maso nespotřebuju, hodím do mražáku a nebudu ho vyhazovat.

Zničí mrazení bakterie a parazity? Zmrazení na 0 °C inaktivuje veškeré mikroby – bakterie, kvasinky a plísně – přítomné v potravinách. Jakmile se však tyto mikroby rozmrazí, mohou se znovu aktivovat a množit se za správných podmínek na úroveň, která může vést k onemocnění z potravin. ZDROJ

Ve vakuově baleném mase by žádné bakterie být neměly.

hartmanr

Jo napsal jsem to blbě, zamražením se bakterie neodstraní ale zpomalí se množení. Ani vakuově balené potraviny neodstraní všechny bakterie, nejlépe potraviny balené v ochranné atmosféře do 4° C a samozřejmě tepelná úprava.

 


0x

Tatarak z Lidla mrazím běžné, ok , žádná voda

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma maso na tatarák

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]