Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rozdíl v mléce

Od: sagi odpovědí: 33 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je spozorovatelný nějaký chutový rozdíl v mléce a nebo je to jen placebo. Mně nejvíc chutná mléko z Lidlu Pilos od Pratolaktosu, ale to z Penny mi nechutná ale zjistil jsem, že ho dělá stejný výrobce. U mléka z Kauflandu jsem měl též od Pragolaktos a od mlékárna Hlinsko, což je Tatra. Nejdřív mi více chutnala ta Tatra, pak mi přišel lepší Pragolaktos ale nevim, jestli je v tom rozdíl. Ale to mléko z Penny byt je to taky Pragolaktos mi prijde nechutné.
Rád bych zkusil čerstvé mléko od Moravie protože s nim dělají v jedné kavárně kam rád chodím ale všechny ty obaly mi přijdou hrozne nafouklé. Nevim jestli je to vlastnost obalu ale jsou skoro všechny, některé více a některe méně ale jsou nafoukly. Ale tak snad by neprodávaly vadný mliko, respektive kdyby byly skoro všechny takhle vadný tak by je zakázaly. A neni to tím, ze je ta lahev zdeformovaná. Nafouklé jsou všechny. Jen některé méně.

 

 

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

km

2x
Trvanlive a cerstve mleko je oboji rozdilny produkt. Stejne tak plnotucne a polotucne. Je treba porovnavat porovnatelne. Obecne plati ze chutnejsi je cerstve a to vic tucne.
Nafoukle obaly nemusi byt nafoukle, ale je to spis vlastnost obalu, ktery je z tenciho (ekonomictejsiho) kompozitu a nedrzi tak dobre tvar.

Také si myslím, že je to vlastnost obalu, at už tak byl zamýšlen původně, nebo jako důsledek šetření materiálem při výrobě. Nemyslím šizení materiálu, ale poznatek, že obal je dostatečný pro uchování a transport i za cenu drobné deformace.

sagi

Nejspíš to tak bude, protože i čerstvé Pilos mléko jehož výrobce je Moravia tak je nafouklé stejně. A nevěřím, že by všechny byly vadný. Co mě fascinuje tak že u některého je to více a některého méně.

pohanka

A jak vysvětlíte, že krabice na obrázku v popředí je nafouklá, zdeformovaná a ty dvě v pozadí jsou ve standartním tetrapaku beze změny?

km
Spadla, byla narazena ci jinak deformovana.
km

tato nafouklá, dle vás zkažená mléka, běžně kupuji a konzumuji

km

nikdy v životě jsem navíc nezaznamenal, že by se zkažené mléko jakkoliv nafukovalo, prostě zkysne (pokud je to mlíko bez úprav) nebo jinak smrdí a je hořké (trvanlivé), ale žádný kvašení tam nikdy nebylo

pohanka

km - Ta krabice v popředí, která je jiná než ostatní, je v levém rohu pomačkaná a barva obalu je v těch místech tmavší.

Domnívám se, že obal je narušen a mléko prosakuje skrze obě folie, až na vnější papírový obal. Proto také nemá tak ostré hrany = rozmáčený papír.

V krátké době působení se asi nic nestalo, ale nechat do doby spotřeby by nemuselo být OK.

Já jsem se nikdy s nafouklou krabicí mléka nesetkala, tudíž nemám zkušenosti. S nafouklým pytlíkem za socialismu ano, konkrétně modré mléko. Když mléko kysne, tak se uvolňuje nějaký plyn z mléčného kvašení a proto byl pytlík mnohdy nafouklý a byl dán do ztratného, nebo si ho vzal někdo na zkrmení čuníkem.

Ovšem být prodavačkou, tak bych tuto z prodeje vyřadila.

Pokud běžně kupujete a konzumujete nafouklá mlíka, tak dobře, nic proti tomu, ani proti Vám nemám.

Píšu jenom za sebe, že bych do toho nešla.

Jednou jsem kupovala láhev octa a pokladní, když za ni zabrala, zjidtila, že je u víčka prasklá. Chtěla ji vyměnit, ale protože jsem ji potřebovala jen jak o aviváž, tak jsem odmítla. To jenom abyste si nemysleli, že jsem hnidopich.

 

 

fram

1x

Rozdíl v mlékách je, osobně sázím na Krajanku. Zejména na (z/s?)klidnění před usnutím. Báječné mlíčko k braborám ve slupce s americkým kořenim nebo k bramborovým knedlíkům s vajíčkem. Ale nemají ji všude. V Bille není špatné plnotučné - jiné nekupuji, nebot fůra vitamínů je rozpustných jen v tucích (plnotučné ml. obsahuje vyšší množství vitamínu A, který podporuje zdravé vidění a imunitní systém). Z Trvanlivých Tatra.

rohlik.cz/...


doplněno 17.10.24 11:07:

Za nejslabší mléka co do chuti považuji Pilos.

 


0x

Za mě je určitě pozorovatelný a dle mne dost podstatný chutový rozdíl mezi mlékem v tetrapacku a mlékem z automatu. Ten u nás bohužel farmář zrušil, takže když potřebuji mléko, musím vzít zavděk tetrapackem. Nicméně nakupuji jen v jednom řetězci, takže srovnání s dalšími nemám.

 

pohanka

0x

Ta nafouklá mléka nebrat. Jsou špatná.

Jinak pokud máte v dosahu farmářskou prodejnu, kupujte tam mléko ve skle. To se nedá chutově srovnat a na pití stačí menší množství. Pozor, jsou tučnější a můžete přibrat na váze. Mléko je potravina, není na uhašení žízně. (i když dříve jsem ho tak pila)

Láhev vymyjete a vracíte na prodejnu, jako to bylo dříve. U nás to tak funguje.

Ta nafouklá mléka nejsou nafouklá, ale je měkčí obal a nic s nimi není.

 

halamus

0x

Pokud vás opravdu zajímá, které mléko vám chutná lépe, uspořádejte slepý pokus, 2× zaslepený pokus (dvojitý slepý pokus), bude bohatě stačit.

cs.wikipedia.org/...

sagi

No svoji zkušenost bych nazval placebem. Kdyz mi Pragolaktos mléko nesmělo do baráku protože fakt mi přišlo divný z toho Penny pod značkou Boni, tak jsem koupil Kaufland mléko od Tatry, když jsem jel do Kaufu podruhé tak jsem opět vzal jejich mléko a až když jsem ho měl skoro celé vypité, tak jsem zjistil že je od Pragolaktos. asi nesmím číst etikety kdo je vyrábí. Jinak selské mléko od Olmy je fajn.
Mimochodem - skutečně vydrží trvanlivé mléko třeba do února jak je uváděno nyní na obalech. Ani je nemam v lednici ale ve skříni. Neni to problem?

UHT, neboli trvanlivé mléko vydrží dlouho beze změny vlastností, berte to jako takovou konzervu s mlékem, maso v konzervě se vám také ve špajzu nezkazí. UHT mléko má díky této úpravě pozměněnou chut, mě osobně to nevadí, ale více mi chutná čerstvé. Jinak rozdíly v chuti mléka jsou velké, a to i v rámci jednoho výrobce, často se chut mění sezónně. Občas musím přejít na jiné mléko, protože čejetickému se zhoršila chut.

km

"Mimochodem - skutečně vydrží trvanlivé mléko třeba do února jak je uváděno nyní na obalech. Ani je nemam v lednici ale ve skříni. Neni to problem? "

Potrvzuji komentář od orion. Dokonce trv. vydrží podstatně déle. Ono to totiž už neni to opravdové mléko, liší se od čerstvého a naprosto se liší od mléka, které je přímo od krávy bez úprav (to se ovšem kazí velmi rychle).

Vydrží a je to opravdové mléko.

 

kmet

0x

Protože je dotaz v rubrice zdraví, je nutné podotknout, že mléko je velice nezdravé. Je značně kalorické, obsahuje nasycené živočišné tuky, které způsobují kardiovaskulární problémy, alzheimera, zničená játra, cukrovku, atd. Stranou nyní téma alergií, špatné stravitelnosti a intolerance některými dospělymi. Jde o dlouhodobé působení a návyky konzumovat mléko ve velkém, to je chození smrti naproti.

pavlik

Doufám, že je Vám jasné, že zatím každý život člověka skončil smrtí?

chození smrti naproti

A jéje, další obět marketigu výrobců rostlinných alternativ mléka. To nám tady zase scházelo.

Nikdo nepije 10 l mléka za den, takže nikdo nepřijímá rizikově vysoké množství, takže ty bulvární hefty, kterými jste se nakazil někde na zdravíčkových webech, můžete brát klidně s rezervou a mléko klidně pít tak, jak jej tady pijí všichni dlouhá staletí, potažmo ještě delší tisíciletí.

Zajímavé, že my, co mléko milujeme, nemáme ani Alzheimery, ani cukrovky ani nic z toho, co zde tak fanaticky lžete. Ale to jste se asi nedočetl někde na e-shopu prodejců bezpečných alternativ, že ne? Doporučuji naučit se dohledávat REÁLNÉ informace a ne něčí pohádky s motivací k prodeji.

km
pavlik: a v lepsim pripade zacal s mlekem
halamus

Jak jsem ten obrázek zmerčil, něco mi připomněl.

 


0x

V posledním snad měsíci, mám problém s mlékem. Nejen v krabici, ale i v krabičce nebo skleničce se smetanou do kávy. Necelý týden a zdrcne se. Vím, že nesmím pít z krabice, nemám sahat na hrdlo, krabice nemají rády změny teploty atd. Všechno vím, všechno respektuji a přesto, všechno se mi zkazí, divně zkysne. Záhada, která mě strašně štve.

tj
Mléko mám v lednici (3°C). Piji klasické krabicové mléko, zobáček neodrthuji, ale stříhám nůžkami. Mléko VŽDY nalévám do sklenice, nebo do misky. Nikdy nepiju přímo z krabice. Když mléko vracím do lednice, zobáček zahnu zpátky, aby nebyl úplně otevřený, ale přivřený. Mléko mi vydrží takto v otevřené krabici klidně celý týden. Pak už mám spíš pocitově problém ho pít, než že by s ním něco bylo (chut a vůně ok), takže se ho do toho týdne snažím vždy spotřebovat, i kdybych ho měl poslední den dopít na sílu.
dedekzov

Si dej do lednice teploměr. Tím bych začal. Mělo by tam být míň jak 4˚C. Aby se nemnožily bakterie.

Mužští, děkuji za snahu poradit a pomoci. Mám hodně přes 70 let a celý život dělám stejné věci stejně. Jen poslední cca měsíc se mi tohle děje a já nechápu proč. Postupuji mnoho desetiletí stejně a? A prd prd, slavný soude.

dedekzov

Vlastní zkušenost, když se po 6ti letech na lednici pokazil termostat a v lednici bylo 10˚C.

km

zastřečte el. vidlici od lednice a bude vše zase ok

bramburka

Nejradeji kupuji v Lidlu plnotucne mleko v plastove lahvi a vydrzi v pohode i 10 dni. Krabicove mi vydrzi asi tyden.

Jak to děláte že vám vydrží? Já ho najpozději třetí den spotřebuju !

bramburka

@arne1: Davam si ho pouze do mleka. Nepiji ho.

A není to trochu plýtvání, dávat si mléko do mléka?

bramburka

@genehawkins: Oprava: samozrejme do kavy

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]