Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Termix má trvanlivost obvykle deset dní. Máte někdo zkušenost nebo tušíte jestli je OK to sníst třeba po měsíci a déle? Dá se na tom poznat jestli už to neni OK anebo to poznat nejde?
poznáte pokud bude viditělně plesnivý, ale může tam probíhat i něco co není vidět a cítit
já se teda do měsíce prošlých podobných potravin nějak moc neobávám, ale pokud je to více, daroval bych to vágusům ke kontejnerům a nebo slepicím
Měli jsme souseda, který žil se ženou sám, ale nakupovali jak pro regiment. Pak po baráku rozdávali potraviny různě prošlé. Rekord byl asi 20 let starý pudink (z přelomu osmdesátých a devadesátých let), kterému navzdory našim obavám vůbec nic nebylo a chutnal přesně jak si ho z dětství pamatujeme (současné pudinky mi prostě nechutnaji). Stejně tak kompoty a podobné věci. To většinou bylo bez problémů. Na druhou stranu bych si nikdy nemyslel, že může zplesnivět Hermelín zelenou plísní, na penicilinu přece nic neroste.
Občas se nám i doma povede nějaké to překvapení, ne tak často, u nás se všechno sní dost dlouho před exspirací. Takže měsíc prošlý jogurt je většinou v pohodě. Naopak zase se stalo že josurt dlouho před exspirací byl vadný (asi ho prostě blbě vyrobili).
Po měsíci určitě nekonzumovat. Max. tak týden a to bych i tak byl opatrný. Počítám že to stálo tak 10Kč? Tak jestli se kvůli tomu vyplatí jít do větších akcí... třeba na pár dní... Já sem takhle vypil kefír (zavřený), co měl být spotřebován před 10 dny. Říkal sem si, co se může stát... Ještě u kefíru, kde to přece jen kvete a čím déle, tím lépe... Jak sem se mýlil. A to jsem toho vypil po otevření jen 2 dcl. Takže cca 4 dny vystaráno a týden sem pak jedl piškoty a netučnou šunku, suchou rýži atd.. A podle toho co jsem si pak našel na internetu, tak nůžu být ještě rád, že to dopadlo jen takhle... Jinak např. tvaroh sním kolikrát až týden po spotřební době a to má i někdy hodně lehce nafouklé víčko. Ale kvůli pitomému termixu... Ale jestli v lednici nic nemáte, co je potřeba do týdne sníst, nebo to někdo sní za vás, tak možná bych se toho termixu nebál...)
Neriskoval bych to, protože termix je potravina, ve které je obsažen velký podíl vody, takže tam můžou vznikat různé hnilobné procesy. Samozřejmě asi taky dost záleží na teplotě v lednici. Pokud byla v lednici docela nízká teplota, tak by snězení takového termixu zase tak rizikové být nemělo. Jednou se mně stalo, že plíseň byla i v jogurtu, který jsem donesl z obchodu. Ten jogurt jsme samozřejmě nejedl. Dal jsme to jako příklad.Je možný, že se to stalo chybou při výrobě nebo tím, že jogurt byl v obchodě špatně chlazený nebo postavený mimo chladící box.
Víckrát jsem snědl čokoládu, delší dobu po uplynutí lhůty expirace. Ale v čokoládě je obsaženo minimum vody, takže riziko nějaké nákazy je nízké.
Já bych ten termix vyhodil a neriskoval bych nějaký střevní potíže nebo dokonce nákazu nějakou bakterií.
Taky se mně stalo, že jsem jednou omylem snědl krajíc chleba, na kterém byla plíseň, protože jsme si toho nevšiml. Nic se mně nestalo. Ale v případě termixu bych vůbec neřešil nějakou finanční ztrátu a prostě bych takový termix vyhodil.
Mám stejně jako vy 1 termix 6 dní po datu spotřeby a 1 jogurt 7 dní po datu spotřeby - před dovolenou jsme je nestačili spotřebovat, tak uvidím, očichám, kouknu a sním když nebude očividně nejedlý a tak mi to nanejvýš ,,pročistí trubky,,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.