Nejste přihlášen/a.
Také peču a mám velký plech. Co nesním, nebo nerozdám, tak dám druhý den po vychladnutí po 2-3 kouskách do krabiček, (dle velikosti, co máte doma), nebo zamrazovacích sáčků, vyfouknu vzduch, udělám uzel, nebo dám sponku a nechám zamrazit. Za týden, či později ke kávě jako když najdu.
---------------
Je to o zvyku, když už si s tím člověk dá práci, zvláště ty kynuté koláče..
Plísně jsou všude kolem nás, jsou to nejrozšířenější mikroorganismy na světě. Jen o nich většinou nevíme a tak je vesele konzumujeme a dýcháme. Takže nepropadejte panice, ta troška navíc z jedné buchty už Vám tolik neuškodí.
Nechápu, proč si upečete velikou buchtu a každý den sníte jeden jediný kousek. Jste šetřílek, asketa, nebo nemáte v pořádku zažívání, že se takto žinýrujete? Je to stejné, jako byste si usmažil 15 řízků, snědl z nich 3 a ostatní by Vám zplesnivěly.
Za sebe - kdybych o víkendu upekla švestkovou buchtu, v pondělí, nejprozději v úterý by nebylo už co řešit. Čerstvá je totiž nejlepší. Proč toho děláte tolik, když to pak nespotřebujete? A vyhodíte? Raději bych to za čerstva rozdala po sousedech, aby měli radost, než to nechat zplesnivět.
Prodávají se i menší plechy, Mám jeden poloviční. A na ten dám to, čeho nechci mít tolik. Kupte si ho, nebudete tloustnout a nebudete zbytečně vyhazovat peníze za to, co se Vám náslkedně zkazí.
Ano, plísně nejsou zdravé pro organismus. Možná se skutečně potentíte. Ale příště si aspoň budete pamatovat, že toho máte udělat polovinu. Případně se s někým rozdělit. Příště Vám to zase on oplatí. Jaga.
Lidi dělaji různé věci, slyšel jsem vyprávění o jedné pani, která pravidelně peče v neděli buchtu (no ale už je sama, pár kousků rozdá) a ve středu to dává slepicím.
U nás doma to funguje tak, že buchta ještě ani nevychladne a už je půlka pekáče pryč. A málokdy něco vydrží do drohého dne (no ale my nemáme slepice). Myslím že naposledy tuhle neděli ze švestkového koláče zbyly na pondělí dva kousky a to jen protože někteří lidé měli míň, jinak bysme jim to sežrali.
Příště to prožeňte mikrovlnkou. Po 5 minutách zaručeně žádná plíseň nepřežije.
A máte buchtu jako z (mikrovlnné) trouby.
včera (=5.9.2024) 21:33 Tohle není řešení. Plíseň se sice zničí, ale její škodlivé toxiny v potravině zůstanou
Není to tak úplně pravda, pátá liško. Mykotoxiny jsou sice odolné vůči statické vysoké teplotě, ale neionizující záření (i ionizující gama) na ně zabírá.
Ozařování může být způsobem odstraňování mykotoxinů v průmyslovém měřítku, protože ve skutečnosti poskytuje energii jak složkám potravin, tak kontaminantům: dochází k reakcím a změně molekulární struktury složek potravin. Neionizující (sluneční, UV, mikrovlnné) a ionizující (gama) záření může snížit nebo odstranit patogenní mikroorganismy, ale částečně také mykotoxiny v potravinách.
viz "Vliv zpracování potravin a detoxikačních úprav na kontaminaci mykotoxiny"/ " Impact of food pr/..."
nebo tady
Vliv ošetření v mikrovlnné troubě na snížení obsahu aflatoxinu B1 a ochratoxinu A v kukuřičné mouce / Effect of microwa/...
Byl hodnocen účinek mikrovlnného ohřevu na snížení obsahu aflatoxinu B1 a ochratoxinu A v uměle kontaminované kukuřičné mouce. Kontaminovaná kukuřičná mouka byla zahřívána v mikrovlnné troubě po různou dobu při dvou různých úrovních výkonu. Výsledky naznačují, že kontaminaci aflatoxinem B1 a ochratoxinem A lze snížit zahříváním vzorků pomocí mikrovlnné trouby. Zdá se, že doba působení tepla má velký vliv na snížení obsahu obou toxinů ve vzorcích kukuřičné mouky. Je také nutné věnovat pozornost počátečním koncentracím aflatoxinu B1 nebo ochratoxinu A ve studovaných vzorcích kukuřičné mouky.
Vaše rada by byla relevantní v případě, že by si tazatel plísně všiml dříve, než potravinu začne konzumovat. Ale já osobně doporučuji plesnívé potraviny vždy vyhodit. Na ničení mykotoxinů v mikrovlnce bych určitě nespoléhal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.