Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Snědl jsem plesnivou buchtu

Od: pca odpovědí: 20 změna:
Dobrý večer, o víkendu jsem upekl švestkovou buchtu, ze které jsem dnes ráno a ještě teď před chvílí snědl vždy jeden kousek. Jenomže jsem si teď všimnul, že švestky na té buchtě jsou mírně plesnivé. Plesnivé pravděpodobně byly už i ráno a možná i včera večer. Chci se proto zeptat, zda se mi něco nemůže stát a zda se z té buchty třeba například nepos*ru?

 

 

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

re4zon

9x
Muze, ale nejspis nestane. Jestli chces jistotu, zapij to sklenici oleje, pak se poseres urcite
jano123

Ja by miesto toho oleja doporučoval miesto "sklenici oleje",

sklenici dobrej hruškovice. Určite sa "neposere", ale ak to preženie,

tak opije. V týchto horúčavach sa doba "skracuje"...

 

ben®

4x
Dobrý den, nestane se vůbec nic - uvědomte si, že počínající plíseň tam byla ještě dříve, než ji/její projev člověk vidí. Takže, občas jíme plíseň, ale ani o tom nevíme (např. chléb - ráno nic a v poledne něco zeleného, takže to, co tam bylo již ráno jako "neviditelné"). Buďte v klidu, přežijete bez následků. Zdravím!

 


4x

O tu plíseň ani tak nejde, s tou si hravě poradí střevní mikroflora nebo imunita, potravinářské plísně můžeme jíst bez obav. Ty nepotravinářské ale často obsahují toxické látky (některé používáme jako antibiotika). Ale zde se jednalo o tak malé množství, že bych to pustil z hlavy.

 

pohanka

3x

Také peču a mám velký plech. Co nesním, nebo nerozdám, tak dám druhý den po vychladnutí po 2-3 kouskách do krabiček, (dle velikosti, co máte doma), nebo zamrazovacích sáčků, vyfouknu vzduch, udělám uzel, nebo dám sponku a nechám zamrazit. Za týden, či později ke kávě jako když najdu.

---------------

Je to o zvyku, když už si s tím člověk dá práci, zvláště ty kynuté koláče..

 


2x

Plísně jsou všude kolem nás, jsou to nejrozšířenější mikroorganismy na světě. Jen o nich většinou nevíme a tak je vesele konzumujeme a dýcháme. Takže nepropadejte panice, ta troška navíc z jedné buchty už Vám tolik neuškodí.

V podstatě malý kousek nějakýho normálního fujtajblu co sníme jen posílí naší imunitu.
Když budeme mít kolem sebe sterilní prostředí, je to jen cesta do pekel všelijakých nemocí.

 


0x
Maximalne se pokadis. Jinak ta mensi plisen je v travicich enzymech zaludku a potom tlusteho streva nemilosrdne rozmasakrovana na atomy.
Nestalo by se to nic ani po vice buchtach, ale imunita by to jiz mohla vyhodnotit jako cizi mikroorganjsmy v tele a mozna bys kychal, blil, kaslal, soplil a pod. Uz to nejez, ale jinak cajk.

 


0x

Nechápu, proč si upečete velikou buchtu a každý den sníte jeden jediný kousek. Jste šetřílek, asketa, nebo nemáte v pořádku zažívání, že se takto žinýrujete? Je to stejné, jako byste si usmažil 15 řízků, snědl z nich 3 a ostatní by Vám zplesnivěly.

Za sebe - kdybych o víkendu upekla švestkovou buchtu, v pondělí, nejprozději v úterý by nebylo už co řešit. Čerstvá je totiž nejlepší. Proč toho děláte tolik, když to pak nespotřebujete? A vyhodíte? Raději bych to za čerstva rozdala po sousedech, aby měli radost, než to nechat zplesnivět.

Prodávají se i menší plechy, Mám jeden poloviční. A na ten dám to, čeho nechci mít tolik. Kupte si ho, nebudete tloustnout a nebudete zbytečně vyhazovat peníze za to, co se Vám náslkedně zkazí.

Ano, plísně nejsou zdravé pro organismus. Možná se skutečně potentíte. Ale příště si aspoň budete pamatovat, že toho máte udělat polovinu. Případně se s někým rozdělit. Příště Vám to zase on oplatí. Jaga.

mll

Lidi dělaji různé věci, slyšel jsem vyprávění o jedné pani, která pravidelně peče v neděli buchtu (no ale už je sama, pár kousků rozdá) a ve středu to dává slepicím.

U nás doma to funguje tak, že buchta ještě ani nevychladne a už je půlka pekáče pryč. A málokdy něco vydrží do drohého dne (no ale my nemáme slepice). Myslím že naposledy tuhle neděli ze švestkového koláče zbyly na pondělí dva kousky a to jen protože někteří lidé měli míň, jinak bysme jim to sežrali.

Ani trouba nevychladne

... stejné je to s bramborákem ... ten se peče a konzumuje průběžně ...

 


0x
Tak ako to dopadlo?
pca

Zatím jsem se nepos*al ani se mi nestalo nic jiného... Čas ale ukáže...

Čas nic neukáže. Pokud jste se nep..ral do teď, už se to nestane. Nebo to bude mít jinou příčinu .

 


0x

Příště to prožeňte mikrovlnkou. Po 5 minutách zaručeně žádná plíseň nepřežije.

A máte buchtu jako z (mikrovlnné) trouby.

liska5

Tohle není řešení. Plíseň se sice zničí, ale její škodlivé toxiny v potravině zůstanou.

 

včera (=5.9.2024) 21:33 Tohle není řešení. Plíseň se sice zničí, ale její škodlivé toxiny v potravině zůstanou

Není to tak úplně pravda, pátá liško. Mykotoxiny jsou sice odolné vůči statické vysoké teplotě, ale neionizující záření (i ionizující gama) na ně zabírá.

Ozařování může být způsobem odstraňování mykotoxinů v průmyslovém měřítku, protože ve skutečnosti poskytuje energii jak složkám potravin, tak kontaminantům: dochází k reakcím a změně molekulární struktury složek potravin. Neionizující (sluneční, UV, mikrovlnné) a ionizující (gama) záření může snížit nebo odstranit patogenní mikroorganismy, ale částečně také mykotoxiny v potravinách.

viz "Vliv zpracování potravin a detoxikačních úprav na kontaminaci mykotoxiny"/ " Impact of food pr/..."

nebo tady

Vliv ošetření v mikrovlnné troubě na snížení obsahu aflatoxinu B1 a ochratoxinu A v kukuřičné mouce / Effect of microwa/...

Byl hodnocen účinek mikrovlnného ohřevu na snížení obsahu aflatoxinu B1 a ochratoxinu A v uměle kontaminované kukuřičné mouce. Kontaminovaná kukuřičná mouka byla zahřívána v mikrovlnné troubě po různou dobu při dvou různých úrovních výkonu. Výsledky naznačují, že kontaminaci aflatoxinem B1 a ochratoxinem A lze snížit zahříváním vzorků pomocí mikrovlnné trouby. Zdá se, že doba působení tepla má velký vliv na snížení obsahu obou toxinů ve vzorcích kukuřičné mouky. Je také nutné věnovat pozornost počátečním koncentracím aflatoxinu B1 nebo ochratoxinu A ve studovaných vzorcích kukuřičné mouky.

Vaše rada by byla relevantní v případě, že by si tazatel plísně všiml dříve, než potravinu začne konzumovat. Ale já osobně doporučuji plesnívé potraviny vždy vyhodit. Na ničení mykotoxinů v mikrovlnce bych určitě nespoléhal.

To záleží na přístupu. Já si každé staré pečivo (i buchtu) ohřívám / rozpékám v mikrovlnce.

P.S.

Aby pečivo nevyschlo a nespálilo se, je nutné jej pro mikrovlnku zabalit do PE sáčku (zadrží vlhkost).

P.P.S.

Mykotoxiny může být nakažená už mouka ...

 


0x

Pokud jste necítil tu typickou plesnivou hořkost během jídla, tak zas tako moc plesnivá nebyla a nic se Vám nestane.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]