Dost záleží na tom, co to bylo za vodu a v jaké teplotě byla skladována. Orientoval bych se podle pachu a vzhledu. Pokud je čirá, bezbarvá a ničím nezapáchá, tak bych se jí po 10 minutách převaření (tedy ne jen po pár sekundách ve varné konvici) nebál. Ale kdyby se mi něco nezdálo, už bych ji nepil. Sice většinu bakterií zabíjí pasterizační teplota kolem 70°C, ale všechny ne, a pak jsou tu také spory bakterií, které přežijí i var vody za bě?ného tlaku. Ale obecně, pokud bych tu vodu nemusel tahat v rukách převýšením 300 m, tak bych si raději pro fobrý pocit přivezl čerstvou.
Také záleží na materiálu kanystrů - mohou se uvolňovat do vody změkčovadla, bifenyly, ftaláty ... vemte si sebou čerstvou vodu např. v PET lahvích. Vodu z kanystrů na hygienu
Vzal jste mi to z pera. Jenomže ani pet láhve nejsou žádná výhra a hlavně se nemají používat opakovaně. Ale není jiné řešení, když tam vodu musí dovážet.
A proč jinak by měl vodu v kanystrech, kdyby ji nedovážel? Známí to taky tak mají, vodu na všechno na chatu dovážejí, protože tam žádnou nemají. Z toho vycházím.
Pokud je voda čirá a nijak nesmrdí, tak postačí buď převařit, nebo desinfikovat chlornanem (Savo). Když potřebujete vodu skladovat delší dobu, tak do ní kápněte chlornan 1 kapku na 2 litry vody a nádobu těsně uzavřete, taková voda vydrží rok i déle zcela čistá a po otevření ji lze pít bez další úpravy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.