Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je hrnec zdravotně závadný?

Od: jan4 odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, na chatě máme starý hrnec. Akorát je dost poškrábaný. Vařila v něm už moje prababička, používali jsme ho spíše z nostalgie. Nejsem žádný škrták, takže koupím hrnce nové, ale i tak mě zajímá, zdali to není zdravotní riziko, používat hrnec v tomto stavu. Magnet na něm drží, takže to hliník nejspíš nebude, ale i tak..
Co myslíte?

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

15x
Dobrý den, je to zašlý smalt (a zřejmě i vodní kámen), ale ničemu (zdraví) to nevadí. Nevypadá to hezky, vyčistit by to možná šlo opatrně drátěnkou (jestli to není už drátěnkou nyní poškozené), ale já tomu říkám "běžné opotřebení". Zdravím!
P.S. Hrnec to je hezký, tak nevyhazovat.

 


13x

Pár takových starodávných hrnců také mám, je to normální opotřebení a lze je používat dál. Připadá mi, že dříve býval smalt kvalitnější, nedávno jsem si koupila smaltovaný kastrol a co jsou napojena ucha, tam se smalt loupe. Možná tomu dává zabrat myčka, nevím.

Myčka je rozhodně agresivnější proces než mytí v ruce.

 


11x

Tomu hrnci nic není. Je to běžné opotřebení. Nakonec se v něm určitě za tohoto stavu vařilo a tuším, že se nikdo neotrávil ani nezemřel.

Pokud v tom vařila prababička,tak asi umřela stářím

 


5x
Dobrej
Smalt se odjakziva nechaval poize ODMOCIT
Dratenka nebo pisek na to NEPATRI
Rozhodne je to zdravotne min uavadny nez debilni teflon a dalsi chujoviny

 

julie12345

5x
Z čirého nadšení jsem podobné krásné hrnce po mojí tchýni používala, jsou super právě pokud nemají poškozený ten smalt. Ty moje vypadaly takto, když už byl částečně vydařený, takový pórovitý či drsný nebo jak to nazvat. Rozhodně za mě žínkou víc nedrhnout. Povařit na dně trochu octa a to je vše. Bohužel jsem se s těmi vydařenými brzy rozloučila, protože se jídlo při vaření dost připalovalo.

 

111®

5x
K očistě varily babičky kysané zeli. To domácí kyselé.

 


4x

Zdravotně závadné to jistě není. Ale je vidět, že hrnec je notně opotřebovaný. Vyčlenila bych ho na zbytky pro slepičky a na vaření pro rodinu si pořídila nový /či sadu nových./ Jednou za čas je dobře si udělat radost. Třeba právě těmi hrnci. Jaga.

 


3x

Všechny tyhle hrnce jsem vyházel a mám 4 nerezové včetně papiňáku. Ty jsou nadosmrti. A z hygienického hlediska se lépe myjí i v myčce a na nerezu se nemnoží bakterie. Nerez je potlačuje.

 


1x

zdali to není zdravotní riziko,****z hrnce nehrozí riziko, jedině když do něj dáte závadné jídlo...

petrovic

Hlavne nesmi byt zavadna rizkova pochoutka Dnes sedim v dilne, cumim do motoru a premyslim kde je chyba. Po tretim rizku jsem to nasel

Pane Petrovic, jste šikulka, řízek je velký pomocník.

S řízkovou pochoutkou zvládnete vše.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]