Nejste přihlášen/a.
Zdravím mojí rádcové, ( pardon )
mám dotaz. Mám asi metrák břízy, je krásně tvrdá, bez smůly, ( čerstvě poražená ) a mám dotaz. Až hezky proschne .. hodí se do uzáku. Mám totiž problém v tom, že buk, duk a jiné tvrdé dřevo v okolí nerosté, a pro BUK, si jezdíme 50 km, ke známým, kde si naplníme kufr, což není hezky strávený den, a taky je to "na hlavu"
Takže, mohu tuto břízu použít či nikoli?
Našel jsem pár odkazů na webu, ale web, píše kdejaký trouba a proto není radno všemu věřit ( viz : Bukové a dubové dřevo je rakovinotvorné )
Jaké máte tedy zkušenosti vy? Zkoušeli jste to? Co chut? Co kůra?
Děkuji předem!
doplněno 12.09.10 20:31:Možná někteří nepochopili otazku
Takže ještě jednou : téma otázky POUZE Bříza,
já vím čím ostatním udit či nikoli, jen o bříze nemám ty správné informace.
My jsme doma udili švestkou. Hlavně nepoužívat akát, ten je celý jedovatý , kromě květů, ty jsou léčivé.
martini : dnes ráno jsem vyhříval uzák břízou ( neudil jsem, jen jsem sušil od děštové vody, a sušil ji ) a musím říct, že dýmu bylo velice mnoho, byl jsme až nadšen, ale kůrou se nemá udit všeobecně, jen na závěr. Čiskou břízu jsem nezkoušel, nebot není vysušená a já používal jen mokrou, a jen větve do cca 3 cm.
Spíše hledám info, zda není dým nevhodný, jako např, z borovice nebo jiných stromů. Právěm že je to tvrdé dřevo a někdo někde psal, že všeobecně jsou všechna tvrdá dřeva vhodná.
Zase naopak, někde píšou, že ovocnými stromy také není vhodné udit celou dobu, ale jen jako na douzení na dochucení a vůni ...
Jistě, i já používám vyschlou,kůry zbavenou břízu,pokud ovšem nemám k dispozici buk,který je mé nejoblíbenější dřevo k uzení.
barbakan : mohu poprosit o porovnání výsledku chuti BUK a Bříza? je to poznatelné, nebo téměř vůbec? A jak dlouho musí být Bříza vyschlá. Podle mě schne rychleji než BUK, který má schnout až 3 roky . Děkuji
Je velký rozdíl mezi břízou a bukem.Barva po uzení břízou je načervenalá,bez velkých známek okouření a bez výrazné chuti po uzeným a břízou se může udit při větších teplotách a tímto uzením se maso či klobásky upečou a naopak uzení bukem je vhodnější na studené uzení ,které trvá poměrně dlouho,třeba i dva,tři dny,ale barva a hlavně chut je výrazná a odpovědně bych řekl,že i nejlepší a také takto vyuzené maso (klobásky) mají delší trvanlivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.