Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Uzení - hodí se bříza?

Od: fidonet* odpovědí: 10 změna:

Zdravím mojí rádcové, ( pardon )

mám dotaz. Mám asi metrák břízy, je krásně tvrdá, bez smůly, ( čerstvě poražená ) a mám dotaz. Až hezky proschne .. hodí se do uzáku. Mám totiž problém v tom, že buk, duk a jiné tvrdé dřevo v okolí nerosté, a pro BUK, si jezdíme 50 km, ke známým, kde si naplníme kufr, což není hezky strávený den, a taky je to "na hlavu"

Takže, mohu tuto břízu použít či nikoli?

Našel jsem pár odkazů na webu, ale web, píše kdejaký trouba a proto není radno všemu věřit ( viz : Bukové a dubové dřevo je rakovinotvorné )

Jaké máte tedy zkušenosti vy? Zkoušeli jste to? Co chut? Co kůra?

Děkuji předem!

doplněno 12.09.10 20:31:

Možná někteří nepochopili otazku

Takže ještě jednou : téma otázky POUZE Bříza,

já vím čím ostatním udit či nikoli, jen o bříze nemám ty správné informace.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mozny

0x

My jsme doma udili švestkou. Hlavně nepoužívat akát, ten je celý jedovatý , kromě květů, ty jsou léčivé.

pavel*
Jo a proto se např. V itálii udí akatem. To je slint neuvěřitelný. Z akatu je jedovatá kůra a líko. Možná i listí ale drevo je na uzení velmi dobré. Švestkou dovonět jen na poslední cca hodinu. Jehličnany nejsou vhodné velký obsah smoly. Smůla je hořká a dělá nepěkný povlak. Bříza se nedoporučuje kůra a líko obsahuje taky něco, proč hoří i sirova a dehtuje. Buk se musí nechat 2 roky opršet.

 

martini*

0x

Já myslela, že bříza moc nečoudí, ale třeba to neva. Také znám, že se udí švestkou

fidonet*

martini : dnes ráno jsem vyhříval uzák břízou ( neudil jsem, jen jsem sušil od děštové vody, a sušil ji ) a musím říct, že dýmu bylo velice mnoho, byl jsme až nadšen, ale kůrou se nemá udit všeobecně, jen na závěr. Čiskou břízu jsem nezkoušel, nebot není vysušená a já používal jen mokrou, a jen větve do cca 3 cm.

Spíše hledám info, zda není dým nevhodný, jako např, z borovice nebo jiných stromů. Právěm že je to tvrdé dřevo a někdo někde psal, že všeobecně jsou všechna tvrdá dřeva vhodná.

Zase naopak, někde píšou, že ovocnými stromy také není vhodné udit celou dobu, ale jen jako na douzení na dochucení a vůni ...

 

barbakan*

0x

Jistě, i já používám vyschlou,kůry zbavenou břízu,pokud ovšem nemám k dispozici buk,který je mé nejoblíbenější dřevo k uzení.

fidonet*

barbakan : mohu poprosit o porovnání výsledku chuti BUK a Bříza? je to poznatelné, nebo téměř vůbec? A jak dlouho musí být Bříza vyschlá. Podle mě schne rychleji než BUK, který má schnout až 3 roky . Děkuji

barbakan*

Je velký rozdíl mezi břízou a bukem.Barva po uzení břízou je načervenalá,bez velkých známek okouření a bez výrazné chuti po uzeným a břízou se může udit při větších teplotách a tímto uzením se maso či klobásky upečou a naopak uzení bukem je vhodnější na studené uzení ,které trvá poměrně dlouho,třeba i dva,tři dny,ale barva a hlavně chut je výrazná a odpovědně bych řekl,že i nejlepší a také takto vyuzené maso (klobásky) mají delší trvanlivost.

fidonet*

@barbakan Děkuji za informace!

Šmarjá - voní to až sem !

sebod*

Fido. Břízou se dá udit. A troufám si tvrdit, že laik to nepozná. Hodně moc důležité je naložení masa. To především ovlivní chut masa

Jinak bříza schne taky dost dlouho, protože syrové dřevo je plné vody. Takže aspoň ty dva roky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]