Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem
V několika starších českých filmech jsem si všiml, že někteří před pitím např. piva či limonády z lahve, otřou po otevření hrdlo lahve dlaní. Někdy to dělají i před napitím pokud láhev koluje mezi více konzumenty. Taktéž jsem si všim, že např. v seriálu Hospoda často herci před prvním napitím z půllitru tento otřou dlaní v místě, kde následně pijí.
Jaký je důvod tohoto počínání?
To by dávalo, v souvislosti s nějakou tehdejší starší technologií výroby lahví či plnění, taky smysl
Nejde jen o technologii výroby. Pokus jste někdy pracoval na stavbě nebo v lese, tak jste určité viděl otevírání lahví zednickou lžící nebo sekerou nebo o futra dveří. Přitom se může kousek hrdla odštípnout a vznikne ostrá hrana. Taková láhev pak dále koluje zpět do obchodu, výroby...
Bacili jsou mazaní a vědí, že je před napitím setřete z hrany půlliru, ze které budete pít. Proto jsou připraveni na protější straně a když hranu otřete, rychle přeběhnou na otřenou stranu a Vy je vypijete. Proto je dobré po otření hrany půllitr rychle otočit a napít se z druhé strany, odkud bacili odběhli. U láhve je to problematické. Hrdlo je malé a když bacili zjistí Váš podraz, mají dost času se vrátit.
Tak u starých filmů to dává smysl, protože musíte vzít v potaz to, že dřív byly skoro všechny lahve vratné. Pivo, limonáda, minerálka, víno, lihovina, což má své specifika v tom, že například může být poškozené hrdlo, at už vaší vinou (jak už je tu zmíněno, typicky řemeslné profese, otevírají lahve kdečím a zničí při tom hrdlo, tak se pak nechcete pořezat nebo spolknout střep - když láhev otevřete, bývá tam většinou takový ten pruh nápoje, jak byla lahev třeba naležato v lednici a skrz ten to zejména na první pohled nevidíte). Takže určitě bezpečnostní. I dnes se třeba u pivních lahví setkávám s tím, že mají uražené hrdlo, týká se to zejména menších pivovarů, které asi šetří a když dostanou láhev z výkupu, tak se snaží ji dál udat a kontrola není tak důsledná, jako u velkých pivovarů. Taky se mi občas stalo u vratné vinné lahve, že se hrdlo rozbilo při plnění a střepy byly v tom staniolu kolem hrdla...u vratných sirupovek nebo limonád je taky takový ten pruh pod hrdlem, to radši taky očistím. Taky bývají zejména z menších pivovarů lahve dlouho v obchodě, jak to nikdo moc nekupuje a je to samý prach a část se dostane i pod hrdlo a kdo by to pil, proto to čištění.
Pak taky když láhev koluje, tak částečně z hygienických důvodů. Nebývá to časté, ale už byly případy, kdy třeba někdo dojedl po někom jídlo a pak zemřel...
Dřív, když jsme měli doma točené pivo, tak jsem toto dělal i u sudů. Hrdlo bylo už od pohledu špinavé z pivovaru a když to těsnění na hlavici člověk setřel ručníkem, byla na tom pěkná čerň - hnus to pít a spousta lidí to určitě před naražením nedělá, bohužel tam je nevýhoda, že sudy se plní zřejmě dnem vzhůru a hrdla před zátkováním sudu se moc nemyjí, opět se šetří...
Takže určitě to má své praktické důvody. Co se týče půllitru v hospodě, tak opět otázka hygieny, jednak tam mohla zůstat stará pěna ze starého piva, která když zaschne, tak nejde moc smýt, a nebo naopak mycí roztok při mytí, kdy to hospodští obvykle dají na odkapávač na dřez a pak tam klidně může být část jaru, například - kdo by toto pil, že?Takže čistit, rozhodně, alespoň část pohromy oddálíte.
Přijde mi otírání půllitrů, jako když někdo v restauraci, ne v hospodě 4., vyleští příbory ubrouskem a sedne si ke stolu s čepicí na hlavě a posolí dříve, než okusí. Já být restauratérem, tak ho vyhodím. Za flígr!
o otírání půllitrů, mají se vypláchnout horkou vodou a pak schladit. Tak se ptám , když to kritizuješ, jestli se to někde dělá? Já vidím většinou oplach ve studené a točí se dál. Tak to je o té hygieně...proto si to lidi otřou..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.