Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč se otírá hrdlo lahve dlaní

Od: smode2 odpovědí: 20 změna:

Hezký den všem

V několika starších českých filmech jsem si všiml, že někteří před pitím např. piva či limonády z lahve, otřou po otevření hrdlo lahve dlaní. Někdy to dělají i před napitím pokud láhev koluje mezi více konzumenty. Taktéž jsem si všim, že např. v seriálu Hospoda často herci před prvním napitím z půllitru tento otřou dlaní v místě, kde následně pijí.

Jaký je důvod tohoto počínání?

 

 

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

petrm

5x

U láhve jsem kontroloval, jestli tam není ostrá hrana, o kterou bych si rozřízl pusu.

smode2

To by dávalo, v souvislosti s nějakou tehdejší starší technologií výroby lahví či plnění, taky smysl

petrm

Nejde jen o technologii výroby. Pokus jste někdy pracoval na stavbě nebo v lese, tak jste určité viděl otevírání lahví zednickou lžící nebo sekerou nebo o futra dveří. Přitom se může kousek hrdla odštípnout a vznikne ostrá hrana. Taková láhev pak dále koluje zpět do obchodu, výroby...

smode2

To máte pravdu. A jak říká můj kamarád: "celej svět je otvírák"

 

 

mate59

4x

Je to,jako by si to ještě před napitím očistili tou rukou.

 

uz

4x

Otírají cizí sliny...

smode2

V souvislosti s tou grupenkonzumací mě to taky napadlo

 

kmet

4x

Pro lepší pocit.

 


4x

Jinak doktor mi říkal, že tím otřením rukou (dělám to taky) tam zanesu mnohem více bacilů než tam je.

111®

je třeba podpořit imunitní systém, ne jen chlastat...

smode2

Bolevec: no právě

 


3x

Za mých mladých let lahev obvykle kolovala v partě, takže se otřením odstranilo "oslinání" toho co pil přede mnou.

 


3x

Mám vzpomínky na konec 50. let. Mimo domov mi babička svou rukou otírala vše. Prý bych mohla dostat nějakou škaredou nemoc. Nikdo neví, kdo z toho předtím pil a jestli je to dobře omyté, nikdo neví, jestli se toho nedotýkal někdo nemocný. Těmi škaredými nemocemi myslela hlavně TBC a záškrt.

 


2x

Bacili jsou mazaní a vědí, že je před napitím setřete z hrany půlliru, ze které budete pít. Proto jsou připraveni na protější straně a když hranu otřete, rychle přeběhnou na otřenou stranu a Vy je vypijete. Proto je dobré po otření hrany půllitr rychle otočit a napít se z druhé strany, odkud bacili odběhli. U láhve je to problematické. Hrdlo je malé a když bacili zjistí Váš podraz, mají dost času se vrátit.

galen
A znají také bacily český pravopis, nebo píší jako ty...?

 


2x

Tak u starých filmů to dává smysl, protože musíte vzít v potaz to, že dřív byly skoro všechny lahve vratné. Pivo, limonáda, minerálka, víno, lihovina, což má své specifika v tom, že například může být poškozené hrdlo, at už vaší vinou (jak už je tu zmíněno, typicky řemeslné profese, otevírají lahve kdečím a zničí při tom hrdlo, tak se pak nechcete pořezat nebo spolknout střep - když láhev otevřete, bývá tam většinou takový ten pruh nápoje, jak byla lahev třeba naležato v lednici a skrz ten to zejména na první pohled nevidíte). Takže určitě bezpečnostní. I dnes se třeba u pivních lahví setkávám s tím, že mají uražené hrdlo, týká se to zejména menších pivovarů, které asi šetří a když dostanou láhev z výkupu, tak se snaží ji dál udat a kontrola není tak důsledná, jako u velkých pivovarů. Taky se mi občas stalo u vratné vinné lahve, že se hrdlo rozbilo při plnění a střepy byly v tom staniolu kolem hrdla...u vratných sirupovek nebo limonád je taky takový ten pruh pod hrdlem, to radši taky očistím. Taky bývají zejména z menších pivovarů lahve dlouho v obchodě, jak to nikdo moc nekupuje a je to samý prach a část se dostane i pod hrdlo a kdo by to pil, proto to čištění.

Pak taky když láhev koluje, tak částečně z hygienických důvodů. Nebývá to časté, ale už byly případy, kdy třeba někdo dojedl po někom jídlo a pak zemřel...

Dřív, když jsme měli doma točené pivo, tak jsem toto dělal i u sudů. Hrdlo bylo už od pohledu špinavé z pivovaru a když to těsnění na hlavici člověk setřel ručníkem, byla na tom pěkná čerň - hnus to pít a spousta lidí to určitě před naražením nedělá, bohužel tam je nevýhoda, že sudy se plní zřejmě dnem vzhůru a hrdla před zátkováním sudu se moc nemyjí, opět se šetří...

Takže určitě to má své praktické důvody. Co se týče půllitru v hospodě, tak opět otázka hygieny, jednak tam mohla zůstat stará pěna ze starého piva, která když zaschne, tak nejde moc smýt, a nebo naopak mycí roztok při mytí, kdy to hospodští obvykle dají na odkapávač na dřez a pak tam klidně může být část jaru, například - kdo by toto pil, že?Takže čistit, rozhodně, alespoň část pohromy oddálíte.

 


0x

Přijde mi otírání půllitrů, jako když někdo v restauraci, ne v hospodě 4., vyleští příbory ubrouskem a sedne si ke stolu s čepicí na hlavě a posolí dříve, než okusí. Já být restauratérem, tak ho vyhodím. Za flígr!

111®

No a myslíš si že se ještě půllitry vyplachují vařící vodou, než se schladí studenou?

Nechápu, na co se ptáš, o čem je řeč? Rozhodně ne o hygieně.

111®

o otírání půllitrů, mají se vypláchnout horkou vodou a pak schladit. Tak se ptám , když to kritizuješ, jestli se to někde dělá? Já vidím většinou oplach ve studené a točí se dál. Tak to je o té hygieně...proto si to lidi otřou..

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]