Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je horší pro zdraví bílý rohlík nebo levná sladkost?

Od: matiseli® odpovědí: 12 změna:
Třeba ty nejlevnější perníčky, jak mají tvar vánočního cukroví a prodávají je za hubičku (v porovnání třeba se Snickers- i když ta na tom bude nutričně podobně) v 500g balení ve spoustě supermarketech.
Děkuji za názor.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


10x

Proč to řešit?

Netřeba hřešit.

Všichni občas "zaprasíme". Pak je dobré dohnat to ovocem , zeleninou a pohybem. Bez výčitek svědomí.

 

liska5

4x

Obojí jsou to prázdné kalorie. Rohlíky na tom budou lépe, protože perníčky mají v sobě těch zbytečností víc, hlavně toho cukru. Taky rohlík se dá kombinovat naslano. Takový perníček se šunkou a rajče, to jí málokdo.


Děkuji moc za odpověď.

 

whifo

4x

V nadpisu je bílý rohlík a levná sladkost, v textu perníčky a Snickers - a teď babo raď.

Bilý rohlík = bílá mouka = sacharidy = energie (+ často určitý sytící efekt)

levná sladkost = (především) rychlý zdroj cukru. Byt i sladkosti obsahují nějaký procento sacharidů. I cukr naše tělo potřebuje, byt v menším množství, než sacharidy. Sacharidy člověka nasytí, cukr ne. Na sladkostech není nic špatného. Jen jich nesmí být moc. A vždycky člověka nasytí víc chleba se šunkou + třeba žervé, než sušenka.


Děkuji za odpověď. Ale sacharidy jsou cukry, ne? Nebo pojmem sacharidy myslíte složité, komplexní sacharidy? Děkuji za upřesnění
liska5

Ano, obojí jsou sacharidy, zdroj energie. Jen tělo si umí vyrobit takový cukr, který potřebuje z různých zdrojů, snáze ze sacharidů typu rohlík, ale i z ostatní nesacharidové stravy. Bez velké námahy ho má cukr z ovoce, medu a jiných rostlin vč obilí a ořechů.. Statisíce let žilo lidstvo právě na takových cukrech, tedy bez rafinovaného cukru. Ten známe asi 250 let. U nás první cukrovar postavili v r.1801 v Hořovicích. Rafinovyný cukr když nekonzumujeme, tak je jen dobře. Pro zajímavost: To bylo za napoleonských válek, když se nová služebná divila, do čeho že bílého na zámku namáčejí jahody, a v 18 ti poprvé ochutnala cukr. Dnes se jím děti ládují a to má za následek úbytek minerálů v těle a taky nesoustředěnost až agresivitu v důsledku působení přemíry cukru na dětský mozek.

 


1x

Ono to není až tak škodlivé, pokud se k tomu dost hýbeš.

tebi
Pečivo jím dost, i přestože vím, že to není nic dobrého, rozhodně sní člověk víc pečiva než snickersky, proto ta škodlivost. Že spálím energii chápu, ono tak až nejde o ni, jde o to, že škodí cévám a tak.

Cévám škodí spíš tuk a nedostatek zeleniny. Pokud nejste Eskymák a nejste na to zvyklý celý život.

 

smode2

0x
Pochopitelně cukrovinky.

 

riva

0x

Pokud se tím rohlíkem neudusíš, tak je to nastejno.

 

tebi

0x
Pokud by se jednalo o jeden rohlík a jeden Snickers, pak odhaduji, že rohlík je na tom hůř. Protože z rohlíku nemá člověk vůbec nic. Obsahuje asi o 500 kalorii míň, ale pro tělo bych řekla nemá vůbec žádný přínos, kdežto v Snickers jsou oříšky, ty jsou pro tělo aspoň nějaký benefit. A bílá mouka je odhaduji škodlivější než ten cukr
Ale odborník nejsem.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]