Nejste přihlášen/a.
No, nejsem búhvíjaký znalec vín, ale je pravdou, že víno mám rád a myslím, že dokážu poznat kvalitní víno.
Zrovna tohle, co zmiňujete, jsem ochutnal jako študák a musím říct, že mi přišlo jako mimořádně hnusná doslazená směska v moravské kategorii ,, Dá sa Pražákom´´
Tudíž mě nikterak nepřekvapuje, že se už nedělá. Ostatně - cekem pěkně shrnuto zde
Jsem spíš znalec dávných dob. Na to víno si pamatuju, byl to typický produkt jako třeba NItranske knieža, Pražský výběr a podobně, vesměs nevalné kvality, babička víc než pravděpodobně má pití tohoto vína spojené s nějakou pěknou pikantní vzpomínkou z mládí. Dnes už ho nejspíš neseženete, jeho kvalita nebyla vůbec zajímavá, aby to někdo vyráběl. Někde na eshopu jsem viděla "ovocné víno Venušino čaro, ale nedostupné.
Takže z ní spíš vytáhněte, co se jí při pití toho vína přihodilo, bude to určitě zajímavé a babička si pěkně zavzpomíná.
Nedávno při návštěvě Mělníka jsem zahlédla láhve vína s názvem Ludmila cca 4 druhy.
Láhev velice reprezentativní a cena taktéž.
Venušino čaro - zní jako kdysi oblíbené čučo, mělo jednu vlastnost. Velice rychle po něm každý byl kouzelný.
Cena asi tehdy 12,-Kč
Oblíbené tehdy mezi mládeží a výšším středním věkem.
Mohl by to být hledaný produkt, obávám se, že se již nevyrábí.
Lexikon nápojů z r. 1976 píše: "vinař.závody o.p. Bratislava závod Nitra, vyslaly na vinařský trh Venušino kouzlo v tekutém stavu bílé barvy. Normálně bychom Venušino Čaro přijali s nadšením a otevřenou náručí a dlouho se s ním vřele objímali. Avšak při pečlivém, kritickém a nezaujatém popíjení jsme museli ubrat z počátečního nadsazení a stáhnout se poněkud zpět. Směs není špatná, barva je očím příjemná a vyhovuje, vůně s malou slevou v nárocích, budiž, ale co chut? Nad tou se už trochu pozastavíme a snažíme se objevit, co nám v ní "nesedí", co je v ní disharmonického. Druhy vybrané k přípravě Venušina Čara se dobře nespojily. Snad bylo na víno pospícháno a nemělo čas se uklidnit a prolnout. Pezinské vepřové žebírko uhladí malou disharmonii v chuti vína a košická roštěnka ji zcela přikryje - a vše je v pořádku"
Z toho vyplývá, že to bylo víno nevalné kvality, protože autor podobně diplomaticky popisuje i jiné směsky, jako ten zmíněný Pražský výběr nebo třeba Rytíř Žumbera.
Pokud ho seženete, tak bude chutnat jinak. Bude to jiný ročník a odjinud. Spíš by Vám mohla popsat vlastnosti, barvu, chut, vůni, suché- polosuché- sladké,...Pak zkuste hledat něco podobného.
Liška5, pokud máte ráda víno, fakt nechcete, aby Vám ho popsala. To bylo něco jako u nás pražský výběr anebo jak se to projímadlo jmenovalo....
Taky jsem vzpomínala na jeden Tokaj, co nám nalil po maturitě otec mé kamarádky. Nedávno jsem ho pila a už mne neoslovil.
Mám kamaráda, co jsme k němu jezdili do vinotéky. Když jsem hledala, jaké bude to moje, co mi opravdu sedne, tak jsem vyjmenovala plno vlastností a on mi pak přinesl určitý Merlot, co si vozí z jisté oblasti Maďarska u hranic s Rakouskem - a to bylo ono, po kterém pasu. Kdyby babička řekla, že má ráda červené polosuché, a jestli vzpomíná na nějakou lacinou směsku, tak pak jí budou chutnat i ty levné moldavské...
Tak ono je to jako se vším..
Tokajské víno se dá koupit v ceně za 60Kč/láhev...také za 600Kč/láhev...a i daleko výše. Rozdíl v chuti tomu pak opravdu odpovídá.
Tokaj je určená oblast,ktorá je geografický daná a nachádza sa na Slovesku a Maďarsku. Vína z tejto oblasti sa smú nazývat Tokaj. Bežné víno stojí málo, putňový Tokaj,už je drahý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.