Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Trávení : okurky, už i papriky

Od: alena350® odpovědí: 14 změna:

dobry den, rada bych probrala takový menší problém: nikdy jsem neměla rada okurky, myslím syrové, pokud si vzpomínám, bylo mi po nich divne. Ale zavařené, naložené ...ŽÁDNÝ PROBLÉM. No ale teď se k tomu přidala i paprika. Tedy nevařená, nenaložená...a to už by mi v různých salatech chybělo. Kdysi mi kdosi povídal, ze mam problém se žlucnikem. No to nevím. Zajímalo by mně, jestli to někdo nemá/neměl podobně, co s tím udělal a jestli to vůbec jde ...změnit? Odstranit? Dékuji

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Když vám vařené/nakládané nevadí, rozkrojenou syrovou papriku z vnitřní strany krátce spařte vroucí vodou a hned ochladte. U okurky to bude asi horší, ta rychle měkne - ale s kouskem to zkusit můžete.


Dobrý nápad.

 

ben®

0x
Dobrý den, jaký problém? Průjem, zácpa, zvracení, bolest někde, pálení v krku, reflux či co? Co proti tomu děláte? Já třeba od jistého věku nesnáším prepaleny tuk a česnek - a považuji to za nabourany žlučník. Zdravím!
doplněno 01.07.22 19:54: Syrovou zeleninu obtizne zpracovává slinivka - tam bych hledal příčinu u Vás.

Tak jsem ty syrové okurky jakoby pořád cítila ...takže zrejme reflux.Stacilo nejist ...No ale šopský salát bez okurek, bez paprík...nedelam zatím nic, jine problémy s jinym jidlem nemám.

Jednou jsem z koupene bagety, dávno, dávno, vyndavala pryc ty tenoucke plátky okurek a jeden pozorovateľ rekl: Aha, zlucnik...

liska5

V té bagetě je to už zvadlé a sýrem a slanou šunkou "odvodněné", tudíž ještě hůře stravitelné.

 


0x

Také mi syrobé papriky nedělají dobře. A plněné s rajskou v leču nabo naložená, to mi nevadí vůbec. Okurkový salát jsem se naučila jíst se zakysanou nebo jogurtem a koprem. To mi chutná a nevadí.


Ano, četla jsem to, ale nezkoušela jsem to, vůči těm syrovým okurkám mám opravdu nechut. A to odmala. Papriky mi chybí třeba v šopskem salate...vůbec v studených salatech.

 

liska5

0x

Obojí, zejména papriky, jsou těžké na žaludek. Dobré je, že paprika si uchová C vitamín i po převaření. Krátce podusit nebo opéct a sloupnout. I ty plněné loupat. Tak zkuste saláty jiné.

1)Třeba hlávkový /ledový/ salát naškubat, nalámané mandle, pokapat citronem, hrst rozinek, kousky ananasu z konzervy a trochu té štávy z něj a kysanou smetanu..

2)Oloupané jablko, červenou řepu sterilovanou, případně ještě vařený celer - všechno na kostičky a pórek na tenká kolečka, trochu kysané smetany nebo majonézy či obojí. A když zbude kus pečeného kuřete, tak i ty kousky masa do toho.


Dekuji za recepty. Ten druhý si dělávàm, když mám, i vařený brambor přidám.

Myslíte, ze žaludek je ten problémový? Zkusila jsem párkrát vzít Pancreolan, ale nějaký rozdíl jsem necítila. Jinak nemám bolesti či co...ale papriku - kousek na snídani - cítím i teď, 22:37.

liska5

Aspoň déle kousejte každé sousto. nejenže se rozmělní, ale i natráví. A zkuste nalačno popíjet štávu z aloe- ne tu zelenou hranatou limonádu, ale tu vylisovanou "s chutí trávy" ve skleněné lahvičce - asi za stovku, třeba z drogerie Dm. Výborná na žaludek je vylisovaná štáva z hlávkového zelí a taky ze syrových brambor, ale i mrkve, petržele... I ta štáva z okurky je pro žaludek hojivá. Vyhněte se kořeněným, těžkým a smaženým jídlům, čerstvým buchtám. Nekuřte, nepijte alkohol ani kávu a jezte pomalu, pravidelně, né velké porce. A pokud možno eliminujte stres. Tady i spánek léčí. Ale hned po jídle nelehejte ani nesportujte. Při jídle nepijte, to až s odstupem a né ledové..

Žaludeční sliznici pomáhá uklidnit dýně, špenát, mrkev a rybí tuk a olej z obilných klíčků, ořechy, hořčík a B6. Dávejte si dýńovou, bramborovou polévku, dušenou mrkvičku / bez octa, jen sůl, cukr a trochu jíšky.

ben®
alena350 - už jsem Vam to tady psal (přehledla jste to). Problém by mohla působit slinivka. Najdete si info o slínivce a syrové zelenině.

Děkuju, už jsem to četla o slinivce.

Zase nevím, mám to tak jen s okurkami a aktuálně s paprikou. Miluju hrách, kilo denne bez problému, rajčata, mrkev, zelí, saláty zelené, všechno jím v surovém stavu a je to ok. Proto je mi to divné a hledam nekoho s stejnou zkušeností.

liska5

Tak jsem si to o té slinivce našla v literatuře. .Je to individuální a né každý, co má chronickou pankreatitidu nesnese papriku, cibuli, česnek, koštáloviny...To si každý vypozoruje, co mu dělá zle. Co určitě vadí všem jsou přepálené tuky, alkohol a mastné vůbec...

 


0x
Je to sice už starý příspěvek, ale člověk nikdy neví. Mám úplně stejnou zkušenost. Vařená paprika OK, i když se mi po ní trošku dýl říhá, ale syrová a nejhůř asi zelená, děs běs, většinou jde ven .. V dětství jsem ale problémy neměla, to přišlo později a je pravda, že žaludek jsem měla někdy slabší.
Mmch, někdo mi říkal, že ne nadarmo si jižní národy papriku opékají a loupou, čistě syrovou vůbec nejí a prý to dělá šupka ty trávicí potíže. Tak jako někdo nemůže zase vůbec rajčata, ty mi ale naštěstí problém nedělají ...
Kolegyně má naopak problém jíst jídlo, i když se z něj paprika vybere a mám pocit, že i s vařenou, tak to je ten horší případ, ale jí pálí myslím pusa, není jí na zvracení, takže asi jiný důvod.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]