Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jídlo na výlet

Od: maylin* odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, o vikendu vyrazime na pesi vylet. Ma byt strasne vedro. Budeme spat ve stanu. Nevim, co vzit s sebou za jidlo, aby to vydrzelo. Napadaji me susenky, ryzove chlebicky nebo orisky. Co vas?

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


12x

Konzervy. Od toho byly v 18. století vynalezeny pro Napoleonovu armádu.. Když je nebudete skladovat na přímém slunci, tak je to OK. S rýžovýma chlebíčkama bych asi umřel.

 

liska5

6x

Brávám si konzervu, co se odloupnutím otevře NIXE - Tuňákový salát na mexický způsob z LIDLu. Těch si beru víc. Krůtí maso s vejci od Viva. Určitě né od Hamé, to je nechutné! Lečo s uzeninou v konzervě. Vepřové ve vlastní štávě. Sezamové placičky - něco jako knackebrot z Kauflandu, balíček obsahuje desítky a nahradí chleba.. Různé kaše v prášku, co se jen zalejou horkou vodou. Bramborová kaše s mlékem, cereální - ovesné, pohankové, rýžové kašičky od SEMIX, taky jen na zalití. Polévky na zalití horkou vodou. Müsli. Ze zeleniny kedlubny, papriku a cibuli, z ovoce jablka a přesnídávky dětské. Sušenky. Hodně vydrží vánočka, džem, rozpustné kafe lze i za studena- osvěží. Jinak oříšky a mandle. Minerálky.

 


3x

Ještě mě napadá sušené maso. Prodává se to pod názvem Jerkys.

 


2x

Nebudete tam přece jenom jíst. Vzala bych si nějakou masovou konzervu, paštiku, třeba i sýr. A pečivo. Hlavně dostatek tekutin. Nealko tekutin, bude vedro. Když dojdou, cestou případně někde u domu poprosit o pitnou vodu.

Nevím, v jak hustě zalidněných oblastech se budete pohybovat, ale na oběd a večeři bych si zašla. Záleží na tom, jak hodně kdo jí. Mně k obědu stačí klidně hustší polévka s kouskem pečiva, ta zasytí. Večer něco víc. A k snídani třeba makový závin, ten se nezkazí.

Lepší, než tahat ranec jídla, je zastavit se v nějaké vesničce, něco nakoupit, pojíst a jít dál. Nevýhodou je, že v mnoha vesničkách ty malé prodejny už zanikly. Ale teď v letní sezóně určitě najdete vždycky nějaké zařízení, kde se občerstvíte. Jaga.

Nejsem zastáncem přenášení velkého množství proviantu, situace se pokaždé nějak vyřeší.

 

ben®

1x
Dobrý den, povidlove buchty - ty měl na cestu každý správný Honza. Zdravím!

 


1x

sice si to tazatelka možná ani nepřečte, a kdyby, ne vše obstará i kdyby chtěla (samozřejmě případný vlastní vysušování pečiva nebo salámů už nestihne určitě), ale eště taky něco doplním

nevim, jestli je dotaz na jen studený jídlo, nebo i teplý...

pěší pochod = co nejlehčí bagáž vč. jídla, tudíž ideální studený jídlo sušší, ohřívaný instantní (za předpokladu, že vodu lze doplňovat průběžně pochopitelně);
jinak souhlasim s názorem, že v Česku se lze lehce stravovat po hospodách

----
spíš na delší dobu je vhodný jakýkoliv suchý pečivo - typicky knäckebrot (na ten se dá i cokoliv namazat), ale na 2,5 dne skoro jakýkoliv pečivo, který uznáte za vhodný, přičemž proti zplesnivění pomůže zabalení jen do papíru, ovšem to je aktuální spíš až po těch 2,5 dnech (nejmíň pochopitelně vydží pečivo s háklivější náplní - z mlíka, resp. tvarohu apod.)

jako sladký různý sušenky, tatranky, případně perník;
instantní hrudkovitý vločky (ne kusy obil. zrn, ale rozemletý a splácaný s moukou do sladších hrudek) - lze jíst i tak, ale i jako kaši s vodou, s (líp studenym) čajem, s mlíkem (tj. rozdělanym suš. mlíkem (je otázka, jestli lze roumíchat ve stud. vodě, tj. jestli nehrudkovatí); jako teplý jídlo ne moc vhodný
teoreticky by se moh připravit tuhej karamel

váhově nenáročný - sušený ovoce, škvarky, špalíček čistý slaniny bez masa zabalený v papíru (a v nějaký plast krabičce, jinak by vše promastil) - krájí se na tenoučký plátky na chleba (případně na maličkýký kostičky jako příloha jen pro ochucení do teplýho jídla; některý vhodný vyschlý pečivo (sýrový mimolette z Lidlu), vyschlý maso (lze si i nechat vyschnout tenčí netrvalnivý salámový tyčky - javořický párky, cigáro apod., zabalit do papíru, pozor na promaštění)

--
z možnejch variant teplejch jídel vybírám (z mýho zozsáhlýho archivu...) jen ty nejmíň náročný nejen na váhu, ale i ohřev vody:

- (existuje i vysloveně hotová čočka, co se dá hned jíst coby studený suchý jídlo (cca na úrovni suš. semen - je to dobrý, resp. asi lepší než sluneč., dýňový sem.), ta by se pochopitelně dala i namočit a ohřát, objemově by nejspíš nenabyla - prodává se to (dost draze) coby 250g uzavír. pytlíky, je to občas v akci Lidlu - fa Semix, Jemné klíčené - čočka červená lupínky (coby ohřátý jídlo nemám moc vyzkoušený, ani dávkování, možná je žádoucí to trochu ochutit, aspoň trochu dosolit))
- existuje stejnej výrobek z pohanky jako už úplně hotová čočka (viz výše) - tj. (dost drahej) 250g uzavír. pytlík, snad občas v akci Lidlu - fa Semix, Jemné klíčené - pohankové lupínky (nemám vyzkoušený, ale bude to obdoba jako z tý červený čočky)

- sladký rejžový kaše emco (jahod. meruňk, čoko - dobrý (lze i studený), jedna porce (pytl.) teda obv. 65 g = tak 150 ml -> poměr vody 1:1; chut dobrá
(porce - 150 ml (pytl. 65 g) je slušná, ale veliká by asi měla bejt 250 ml)

- kuskus (vyzkouš na střední-medium z pšenice (cous cous Sapori mediterranei 500g)) menší porce 50 ml, velká porce 100 ml, 200 ml veliká porce: nasype se do zakryvatelný nádoby trošku (málo) se osolí, zaleje se skoro vařící vodou v poměru 1:4 (nebo o fous míň), přikreje se, během chladnutí se 1x zamíchá (tohle vše ale platí pro zalití vařicí vodou - měl bych zjistit poměr vody a dobu vaření (a nehrudkovatění) při ohřevu ze studena), je žádoucí vylepšit chut - ideální kostičky slaniny, sušenej hrách aj. zel., asi i kousky suš.salámů, lze i jen sádlem (viz rejže), případně jen kapkou oleje... (vetření paštiky vhodný neni)
(kuskus je nahrubo rozemletá pšenice, nebo ječmen, nebo proso, už spařená - proto je to instantní, a stačí to zalejt horkou vodou)
- kuskus jde i na sladko - tj. přidat cukr (optimálně 1 velká čaj. lžička (3 kostky) / 50 ml kuskusu), případně i rozinky apod., zalejt horkou vodou (pochopitelně stejnej poměr 1:4 nebo fosek míň), pak třeba ještě sirup (v tom případě vody o fous míň, aby to nebylo moc řídký), nebo cokoliv až po cukr moučku a kakao (to žádoucí sypat průběžně z cukřenky!) (ale optimální možná ten sirup), lze i oříšky, celkem dobrý i studený
(porce - 50 ml malá porce, 100 ml slušná, ale veliká by měla bejt ještě víc)

- vločky (jemný-nadrcený (emko jemný (s vlákninou) 500g)) (pro zalití horkou vodou není vhodnej jemnej prášek ze dna pytlíku - udělá chuchvalce) coby sladký jídlo - celkem dost cukru (tak 1 velká čaj. lžička / 50 ml vloček, příp. 3 kostky cukru (asi víc než u kuskusu)), asi lepší s suš. mlíkem (v tom pádě trochu míň cukru) - zalejt horkou vodou (nemusí bejt vařicí) v poměru 1:2 a přikrejt (po vychlad. už jsou vločky (tyhle nadrcený) dostatečně měkký), ochutit buď nadrc.ořechy (stačí 3-4 (planý-malý) / 50 ml vloček), nebo suš. rozinkama (samozřejmě je dát už do tý ohřívaný vody (nebo namočit dřív do rumu apod.), příp. jiný ovoce, velmi vhodnej je posyp kakaem s cukrmoučkou (namíchat jen kakao taky jde, ale lepší ten slad. posyp), příp. nastrouh. čokol., tubou kakaov. kondenz. mlíka atd. - je to celkem dost dobrý jídlo; s mlíkem (resp asi směsí horký vody a pak mlíka (myšleno pravýho tekutýho, ne prášku)) by bylo ještě lepší (taky třeba s vejcem); dá se jíst i studený (s vejcem asi spíš ne)
- stejný vločky coby slaný jídlo (vzhledem k nenáročnosti přípravy žádoucí (i když to po přidání vody zas tak moc nenabyde)) - ano, stačí trošku (málo!) osolit (možná by právě k vločkám bylo vhodný použít ochucovací směsi od instantních nudlí-polívek), zalejt (zas pozor na menší vhodnost hrudkujícího prášku ze dna pytlíku vloček) horkou vodou (nebo od zač. ohřívat ve vodě pochopitelně (nevařit)), a přikrejt, během chladnutí 1x zamíchat, pro ochuc. stačí jen trošku sádla se škvarkama, ale jistě by se daly použít kostičky slaniny, suš. zelenina atd., lze použít i paštiku (nutno několikanásobně víc než sádla se škvarkama, taky víc než u rejže)
(porce - 50 ml je malá, 100 ml slušná, ale ne veliká porce, to by asi byla 150-200 ml)

(u vloček (danýho druhu) je potřeba dodržet dávkování vody, jinak je to moc řídký, nebo zas moc hustý (je otázka, jestli jsou vločky na vršku stejný jako ty vespod (na vrchu jsou větší, tudíž řidčí, dole jemnější, tudíž hustší) (u studenejch vloček je to jednoduchý - dát míň vody, nechat vločky nakynout a změknout a opatrně dolejt, u teplejch ohřívanejch spolu s vodou taky))

- růzký inst. kaše (bramb. škub. aj.), směsi s těstov... - ke každý potřeba zjistit poměr směsi a vody, množství tepla, optimální ochucování;

- to samý těstoviny (i instantní čínský polívky, ale po slití vody (tou lze zapíjet) ne jako polívka, ale jako tuhý jídlo, kde z hlediska nenáročnosti na ohřev jsou zajímavý hlavně vlasový nudle

- a to samý inst.(suš.) zelenina jako součást někt. uved. potravin

----
pití zajímavejší než obyč. voda - obyč. (stačí ten nejlacinější) neslazenej čaj, jen musí bejt naprosto (jinak to není ono) vystydlej (stačí na okolní teplotu)
jakejkoliv čaj má jít vylouhovat i za studena (viz návody na stud. čaje na netu), jde ovšem o to, za jak dlouho, možná by byl rozumnej kompromis jen ohřátá nevařící voda, č´m studenější voda, tím víc musí bejt čaje

)studenej čaj je možný použít místo vody k instantním hrudkovejm vločkám (ne kusy obil. zrn, ale rozemletý a splác. s moukou do sladších hrudek), chut je jiná než při použ. vody - jestli lepší, záleží na chut.pocitu (s vodou je to takový vodovější, čaj zas potlačuje původní chut těch vloček))

citronová voda - z vymačk. citronů, nebo citr. koncentrátu (z citronu bude chutnější, cucíky dužniny velmi žádoucí, chutný);
pozor - naprosto klidně při jen trochu vyšší teplotě (asi tak i kolem 25°C, kdoví jestli ne i míň) za několik málo dní zplesniví;
ředění (pro čerstv. citron) stačí 1:40 (1:50 už moc);
totéž z limetek asi trvanlivější a asi možno ředit větším množstvím vody;
koncentráty citronový, limetkový (v soudečcích) z obchodu - zřejmě ani po otevření neplesniví, chut blbější než u citronový, limetkový štávy, ředění evidentně většim množstvím vody

rozpuštěná čokoláda - stačí tabulkovou čokol. (asi ideální je milka klasická) radši nakráj. nebo rozlám na menší kousky než dílky rozpustit v horký (nemusí bejt vařicí, to se pak musí čekat na vychladnutí) vodě (může to bejt i čaj) a zamíchat - dávkování - zřejmě minimum tak 2 velký dílky (z 300g tabule) na půlku mýho nejmenšího plecháčku (tak 50 ml), tj tak 15-20g (resp. 16,66) čoko / 50 ml vody, tj.u 100g tabulky akorát 1 řada / 50 ml; maximum tak 2x - 3x víc vody než nezbytně nutný pro zalití kousků, podle chuti...
(u klas. milky má 300g tabulka 9 * 4 dílků, 100g tabulka 6 * 4 dílků, tudíž 1 dílek 300g tabulky = přesně 2 dílky 100g tabulky);
asi by bylo jednodušší dělat to z tub. kakaovýho kondenz.mlíka, otázka je, jakej by musel bejt poměr a jaká by byla chut

(Missis vlašskej ořech (existujou i jiný příchutě (čoko, karamel, slan. karamel, latte, višně, ty nevyzkoušeny) - dík silný příchuti vhodná pro smíchání s horkou vodou v poměru možná až 1:10(!), na samost. pití spíš hnusnej, ale na to velký ředění vhodnej),
dá se míchat i do čaje snad tak 1:7)

hafhaf: To než bych přečetl, tak jsem doma nejen z výletu, ale i z cesty kolem světa..Aneb jak lze udělat vědu že zcela obyčejných věcí, na které by se ještě před pár lety nikdo neptal.
To je ale není vaše chyba.. je prostě jiná doba.

má odpověď je samozřejmě nesmyslná v rámci tohodle konkrétního dotazu, protože z něj může tazatelka zužitkovat málo, nebo nic;
ale je blbost tvrdit, že takovejhle (mimochodem značně prokrácenej) souhrn tipů na pokud možno váhově i na ohřev nenáročnejch jídel je nesmysně dlouhej a za jiný doby (zřejmě tudíž normálnější..., aneb oblíbená mantra dinosaurů, pro který dřív bylo vše lepší a dneska sou (proti nim) všichni blbější...) by to každej věděl sám od sebe a hned - hned by věděl skoro hovno, to je záležitost měsíců a let praktickýho postupnýho zkoušení; pochopitelně, pro toho, kdo za sebou už tyhle zkušenosti má, je pro něj takovej souhrn zbytečnej, pokud zkušenosti nemá, ušetří mu ne takovejhle, ale i 5x delší text intenzivní experimentování aspoň na pár tejdnů (a to samý platí nejen pro dnešní zajisté veledebilní nemormální dobu, platilo to už před 30, před 50 i před 100 lety)

Tazatelka jede o víkendu na pěší výlet v zemi, kde je cca každých pár kilometrů sámoška, bufet nebo hospoda. Ne na pobyt na mezinárodní kosmickou stanici.

@martincakl

 


0x

Ovoce a zelenina. Pomeranče, rajský, salátová okurka atd.

maylin*

To vsechno se v tom horku zkazi, jedeme na 2,5 dne

z vyjmenovanýho se nezkazí vůbec nic (dokonce ani banán by se nezkazil (jen je potřeba vědět, že s trošku načernalou slupkou je nejenže v pořádku, ale spíš eště chutnější, samozřejmě dle chutovejch preferencí a pravda, horkej banán nechutná tak dobře joko chladnější)), jen je to vesměs všechno (kromě paprik) těžký,
nezkazil by se ani ten navrhovanej řízek, kdyby byl zabalenej jen v papíru, za 2,5 dne se nezkazí ani plátkovej tuhej uzenej sýr (madeland, krolewski) i když je samozřejmě v igelitu (jinak by ztvrdnul, leda by byl v dobře těsnící krabičce), a už načatej, nikoliv jen neprodyšně zabalenej z výroby...

Tak vznik černého uhlí si nepamatuji, ale nějaký věk již mám, to ano.

Tazatelka jde "do přírody" na 2 (!) dny..., to není půlroční expedice do Antarktidy.

Jistě, nějaké zkušenosti v mém věku již mám, to ano.

Ale když jsem jel (1000km na kole během 10 dnů) "poprvé" do přírody (a do zahraničí) já, tak krom mapy kterou jsem studoval, jsem vše bral pouze intuitivně (vše včetně stanu, karimatky a jídla) vezl v menším batohu na zádech. Neumřel jsem, a v pohodě dojel.

Vzal bych ešus, tuhý líh, malý vařič...pár instantních polévek, sušené maso z Lidlu, sušenky...a 2 dny opravdu přežije bez újmy na zdraví.

@martincakl Ešus s lihovým vařičem nemají blůtů konektivitu, s tím dneska nikdo neumí. Dnes je potřeba ke dvoudennímu výletu přistupovat přísně vědecky v intencích doby.

 

 

tebi

0x
Paštiky, řízek, zajděte si na jídlo.ovoce,

 

tebi

0x
Lupínky do jogurtu.

 

runner2

0x
Na vylet do 2 dnu bych vydrzel s nejakou lehkou stravou, typu pecivo syry zelenina, ovoce, orechy. Hlavne dost vody. Do hor jsme nosili na nekolik dni to nejlehci, ryzi, polevky v pytliku, testoviny a vlocky.
runner2
Jeste doplnim, ze na teto jednoduche strave jsme v horach vydrzeli nekolik dni s 20kg baglem v terenu ve vysce nad 4tis. metru.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]