Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak si zařídit hotel?

Od: victoria odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Již dlouhou dobu uvažuji o tom, že si zařídím svůj hotel. Ráda bych se proto zeptala, co všechno je potřeba si vyřídit na úřadech? A když budu mít v hotelu restauraci pro hosty, je na to potřeba další živnostňák? Dále by mě zajímalo jak je to s daněma? Čím víc mám živností, nebo čím víc si vydělám peněz, tím větší daně platím? A jak je to v případě, že bych třeba někdy chtěla začít spolupracovat s cestovkou? Co je k tomu potřeba?

Také by mě zajímalo, jak se řeší to, když např. hosté zdemolují v hotelu pokoj. Mají hotely právo žádat po nich finanční odškodnění?

Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za trochu zmatený dotaz

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

sebod*

4x

Victorie. Obejdi pár majitelů hotelů. Někteří si s Tebou snad o všem popovídají. Starostí kolem hotelu je straně moc a moc. To, že číšník položí na stůl oběd, to je to poslední. Jestli v tomto oboru nemáš žádné zkušenosti, nemáš aspoň základní znalosti z účetnictví, tak už jsi na nejlepší cestě zkrachovat nějaký kecy o tom at do toho jdeš, jsou naprosto zcestné. Zrovna v oboru, který sis vybrala, je velice tvdá konkurence. Na to Ti jenom nadšení pro věc nestačí.

victoria

Zkušenosti v tomto oboru bohužel žádné nemám. Hotelnictví jsem nevystudovala, a v hotelu jsem nepracovala, protože jsem čerstvě dostudovaná Zatím o tom jen uvažuji, takže je ještě dlouhá cesta předemnou. S účetnictvím si hlavu nelámu, v tomto oboru pracuje moje teta, takže tohle můžu vypustit. Spíš mě zajímaly ty úřady a tak... Konkurenci si samozřejmě uvědomuju, ale zase si říkám, kdo nic nezkusí, nic nezíská.. a že můžu dopadnout tvrdě na zem? jo... ale to můžu i když budu dělat prodavačku v supermarketu... takhle to prostě chodí a s tím samozřejmě počítám

Mockrát děkuji za odpověď Hezký den

 

amlim*

2x

Svůj hotel - vstupní kapitál máte, nebo uvažujete o hypotéce. Máte různé otázky...,a to jsou otázky pro ekonoma, právníka, daňového poradce, pojištovnu a další. Vy potřebujete profesionální poradce. Můžete mít několik ŽL. Příjem ze všech činností se sčítá a odečtou náklady. Zdemolování pokoje - to je otázka pojištění. Bylo by vhodné se spojit s někým, kdo už má nějaké zkušenosti a je schopen a ochoten se o ně podělit. Většinou je to konkurence a ta je veliká obzvlášt v tété oblasti. Hodně zvažujte. Přeji úspěch!

victoria

) Děkuju moc za odpověď. No... hotel ještě nemám uvažuji o hypotéce. Hezký den

amlim*

Viktorie, líbí se mi vaše odhodlání, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Držím pěsti, jděte za svým snem. Krásný slunečný den!

victoria

přesně tak. Kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale ani nic nezíská Vzhledem k tomu, že bydlím jen s mamkou, která nemá zrovna lehkou práci, chtěla bych žít jinak a hlavně bych chtěla pomoci jí, aby mohla žít jinak a nemusela se tolik fyzicky dřít a žít v neustálém stresu, jako teď i za cenu toho, že zkrachuju... potom si ale budu moct říct alespoň, že jsem to zkusila změnit...

Děkuju, hezký den

 

lidka*

1x

Já osobně bych před předchozí praxe v podobném podniku zatím o zřízení hotelu neuvažovala. To je veliké riziko. Nechte se zaměstnat jako recepční, provozní i třeba pokojská a chytejte zkušenosti ostošest. Jiná situace by byla, pokud máte vystudovanou hotelovku. Nebo bych si na začátku pronajala menší restauraci, sehnala slušný personál a zkusila nejprve toto. Jestli vydržíte a zjistíte, že vás tato práce baví - potom bych uvažovala o vlastním podniku. A mohu vás ujistit, že to je práce od rána do večera. A nejlepší by bylo, pokud by to byl rodinný podnik.

pt®

Viktorie, z praxe jsem poznala, že je spousta podnikatelů, kteří nemají potřebné vzdělání a o podnikání ani páru, a za vším vidí jen peníze. Vy zde kladete tak základní otázky, že se až divím, že chcete hotel, ale budiž. Možná máte lidi, rodinu, kteří Vám pomohou. A hlavně účetní, poněvadž daňové přiznání si podepisujete Vy, a zodpovědnost máte také Vy sama. Nejdříve si něco přečtěte, co je to podnikání, jaké s tím souvisí účetnictví, abyste znala trochu zákony. Máte kuráž, třeba se přes všechny překážky dostanete a hotel mít budete. To je můj názor, PT /stařenka/

victoria

:D vím, že je to riziko, ale říkám si, buď to půjde, nebo nepůjde Svět se nezboří

Děkuji za odpoveď

victoria

pro PT

Přesně tak.. taky znám spoustu lídí, kteří chtějí podnikat, honěj se za penězma, ale aby tu věc, ve které podnikají dělali pořádně, to už ne. Ale ruku na srdce, ono ačkoliv se to nezdá, tak se hooodně rychle rozkřikne, jak který podnik funguje, zvlášt, pokud je nový.

Vím, že mám blbý dotazy, ale jsem čerstvě po matuře, a ještě v úplně jiným oboru, tak zatím jen chytám zkušenosti navíc, chci do toho jít, dokud jsem pořád takovej blázen, že na to mám odvahu, protože mi je jasný, že až časem přijdou děti, tak na to jednak nebude čas a navíc bych to s dětma neriskla, protože člověk vždycky může zkrachovat, ale v prvních chvílích než se trochu zorientuje a zajede je to víc než pravděpodobný, a nemít pak práci tak aby to nejvíc odnesly děti, když jim nemůžete dát, co si přejí, to nene

jinak děkuji za odpověď

babcagus

To máš teda nápady, můžu ti říct, že já celoživotní praktik v oboru bych z toho měla strach. Moje celá rodina pracovala v pohostinství, ale to je taková dřina, že si to nikdo nedokáže představit. Makáš od nevidím do nevidím, žádná dovolená, na úkor zdraví tam trávíš celý život, ani ven nejdeš! Cizím lidem nedůvěřuješ, tak zaměstnáš vlastní rodinu a ty pomalu sedřeš, co jsou ti platné peníze, když se je ani neužiješ. Když podnik prosperuje, tak se ani nenajíš, nemáš čas. Když už si sedneš k obědu, tak přijde host a všechno musí stranou! Objekt máš? Jestli ne, platíš velký nájem, zařízení taky není zadarmo, ona hospoda přijde na dost, copak hotel! Ráno vstáváš ve 4 hodiny a jdeš spát až je hotovo, a to není nikdy. Když nemáš výuč. list tak ti ani živn. list nedají. Řeknu ti to takhle, šanci bych dala zdravému, vyučenému mladému muži v plné síle, s praxí, který má pro strach uděláno, je zapálený, a má svůj obor rád, nedokáže si představit, že by dělal jinde. Jestli nemáš kapitál, tak je třeba začít něčím menším. Vařit umíš, asi ne, musíš najmout kuchaře, ale dobrého, protože ten dělá podnik. To taky něco stojí. Malá dodávka na vození zboží bude muset být atd...Informuj se u někoho kdo hotel má on ti poví víc. Moje maminka celé mládí pracovala v restauraci u otce, může ti říct, když tady píšeš o těch dětech, že byla celý dni v kuchyni, těhotná u sporáku, vůbec nepřišla ven, chlapeček se narodil nemocný, za nějaký čas umřel.

victoria

tak s tím, že ze začátku bych byla imrvére zavřená v hotelu počítám. Ono to není jen v tomhle oboru. Napr. moje mamka musí mít dvě práce, aby jsme žili trochu na úrovni. A věř mi, že to není vůbec žádnej med. Přijdě večer z jedný práce a jde na noční do druhý... Vždycky je něco za něco.. Já ti nevím.. Před týdnem jsem byla na pohovoru na pozici recepční, do jednoho otevřeného hotelu u nás.. Je otevřený půl roku a co tam měli za fofry bylo nezkutečný... Myslím, že ubytovací zařízení má větší šanci na přežití než hospoda...

Hezký den

babcagus

Byla jsi na pohovoru, a jak to dopadlo? Přála bych ti, aby tě přijali bud tam, nebo hledej dál. Zapracovala by ses, viděla bys cvrkot, kde a jak oni schání hosty, zda přes cestovku, nebo nějak jinak, můžeš zjistit jak celý hotel funguje, mělas bys praxi. Možná, že bys tam poznala někoho zajímavého, kdo by ti dal cenné rady, a nebo by s tebou do toho šel, myslím manžela. Píšeš, že maminka moc těžce pracuje, trochu bys jí s tím pomohla, kdyby jsi šla do práce, ne jí přidělávat starosti a takovou zatím pro tebe utopií, pronajmout si hotel. Jsi ještě mladá, neboj třeba se dočkáš, a jednou, když budeš hodně chtít, se ti sen splní.

 

sebod*

Hypoteku? A KDO si ji pro Tebe vezme? Asi těžko dostaneš takovou hypoteku, abys mohla koupit nemovitost na koupi nemovitosti. Takže půjdeš do pronájmu. Tím pádem budeš platit úroky z hypoteky a ještě nájem.Tobě zatím nikdo nepůjčí. Máš představu, kolik činí JENOM provozní kapitál? Máš kolem sebe SPOLEHLIVÉ lidi? Že nemůžeš o nic přijít? Můžeš se na startu do života dostat do problémů, ze kterých se budeš dostávat hóóódně moc těžko.

Jak dlouho trvá, než se restaurace zavede? Počítej minimálně půl roku. Takže půl roku budeš provoz silně dotovat. Máš na to dostačující finanční rezervu? To se nejdná o pár tisíc korun, ani o pár desítek tisíc korun.

Budu spolupracovat s nějakou cestovní kanceláří? Máš nato, jim při prvním jednání o spolupráci vysázet "naprkno" 100.000 Kč, aby se s Tebou vůbec bavili? Nebo musíš mít v cestovce známého - majitele, jinak se nechytáš.

Victorie, já dělám daňového poradce. Pohybuji se dost v této branži. Tak vím, o čem mluvím. To je velice tvrdý boj o přežití. Po všech stránkách. Nechci Tě nějak podceňovat. Možná jsi právě Ty, ta vyjímka, které se to povede.Ale statistika úpadku restaurací v současné době je neúprosná. Jistě, za něco si může majitel sám - to jsou lidé, kteří to jenom "zkouší" a padnou. Ale zrovna na úspěšnost restaurace působí řada faktorů, které neovlivníš. Například současná krize. Drtí i velice dobře zavedené podniky.

Víš, Ty mi připomínáš naprostého neplavce, který stojí nad hlubokou vodou a chce skočit. A ti, kteří Ti radí skoč a třeba se neutopíš, jsou stejní šílenci jako Ty.

Zajdi si za lidma, kteří v tom dělají. Zajdi za někým, kdo Ti udělá alespoň základní finanční analýzu. A podle toho se pak rozhoduj.

Jdi někam do restaurace nebo hotelu chvilku dělat a "pozoruj" cvrkot. Pak uvidíš.

victoria

vždyt já netvrdím, že dneska odpoledne si jdu zařídit hotel Chci si pořádně promyslet pro a proti, chci vyčerpat všechny možnosti, jak se seznámit s trhem, se situací... a pak se rozhodnu. Jsem neplavec, ale skákat budu až s nafukovacím kruhem a s rukávkama

victoria

Chtěla bych některým dát hodnocení, jak se to dělá?

lidka*

Musíš se zaregistrovat a potom můžeš hodnotit. Registrací se k ničemu nezavazuješ. Myslím, že se svým elánem můžeš ještě potřebovat nějaké rady. Jenom ještě jednu poznámku. Po mateřské - bylo mi 23 let, jsem na naléhání příbuzných manžela vzala funkci vedoucí závodním jídelny a závodních bufetů. Je fakt, že jsem také neměla žádnou praxi. Ale bylo to v sedmdesátých letech. Postupně jsem práci zvládala natolik, že jsem i po dvou letech vařila při nemoci šéfkuchaře pro cca 80 - 100 lidí. Také jsem měla maturitu na ekonomce. Ale dnešní doba je trochu drsnější na podnikání, takže hodně zvažuj, na co máš a co začít. Já znovu opakuji, nejlépe v pracovním poměru v podobném zařízení - mít hospodu a vést hotel - fakt to chce praxi. Já bych doporučila nejdřív stánek s občerstvením a nebo si vzít zařízenou malou hospůdku, bar nebo bufet do nájmu. Ale samozřejmě je to tvé rozhodnutí, my jenom dáváme do placu svůj názor.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]