Nejste přihlášen/a.
Podle platné legislativy výrobci takto modifikované potraviny označovat musí.
V České republice podléhají GM potraviny relativně přísné regulaci na celoevropské úrovni a musí být označenoné větou "Tento produkt obsahuje geneticky modifikované organismy (event. konkrétní název organismu)", všechny potraviny jako GM potraviny označeny všechny potraviny, které obsahují podíl geneticky modifikovaných složek vyšší než 0,9 %. potravin.
Podle aktuálního stavu vědeckého poznání (2018) nebylo prokázáno, že by potraviny vyráběné z geneticky modifikovaných plodin, které jsou v současné době dostupné spotřebitelům, představovaly větší zdravotní riziko pro konzumenty než potraviny, jejichž původ nebyl touto technologií ovlivněn.
Více zde: cs.wikipedia.org/...
V podstatě všechny potraviny jsou geneticky modifikované. Genetickou modifikaci provádí odjakživa příroda pomocí mutací - ty vznikají spontánně, ale i působením přirozené radioaktivity, přirozených "jedů", přirozených virů a mikroorganismů. A zatímco dříve jsme si vybírali z náhodných mutací ty, které nám vyhovovaly, dnes dovedeme cíleně organismy měnit aby měly lepší vlastnosti. A to je přece fajn.
Pyl z řepky má prý takové vlastnosti, že včelám vadí, je lepivý, včelařsky nevhodný. Řekl mi jeden včelař.
Pokud chcete potravu bez GMO, tak se musíte vrátit ke sběru kořínků a plodů divokých rostlin. Ale věřte, že i ty vznikly před miliardami let genetickými mutacemi z prvotních sinic. Každým soustem pojídáte cizí genetický materiál, každým nadechnutím vdechujete cizí DNA. A s touto cizí DNA se stane vždy to samé - trávením vše rozložíte na jednodušší složky, které jsou pro vás zdrojem energie a ze kterého si stavíte své tělo.
Ta genetická modifikace často spočívá v tom, že ony rostliny jsou vyšlechtěny, aby byly odolné např. vůči pesticidům /jedům na plevel/. Plevel to zničí, naši obilninu ne. Ale ta právě může obsahovat stopy toho jedu. Proto se mnozí potravinám GMO vyhýbají. Už byly staženy z prodeje některé pesticidy, jako Roundup / glyfosát/, někde byly přímo zakázány. Místo nich jsou v prodeji jiné, slabší jedy.
Nakupuji hodně naše potraviny, od našich firem a našich zemědělců /zelenina, brambory/.
Nekupuji kukuřici, hrášek a ostatní vyrobky od firmy .ondulé, ale sáhnu po našem hrášku a třeba fazolích.
Vyhýbám se nekvalitnímu jídlu a pití /ccoly, retbulky/, KFG, Mekkáš atd.. stačí se podívat na velké, zahraniční firmy, co vyrábějí, v jakých objemech, i na toho našeho největšího sedlačiska Bééé.
Vybírat, zkoušet, nelpět, že to je ze Západu, z Emeriky, dobré. apod..
Vím, že to není stoprocentní, někde člověk ulítne, ale snažím se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.