Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zeptat, když půjdu do kavárny a chtěl bych si dát kafe a oni se mě zeptají jaké kafe, tak co mám říct? Doma si dělám vždy obyčejné kafe - do hrnečku lžičku např. Jihlavanky, zaleju vodou a doleju mlékem, ale v kavárně mám vždy probém, když se mě zeptají jaké kafe - je to pro mě vždy taková trapná situace, kdy já nevím, co říct - prostě se nevyznám v těch druzích.
A já to doplním odkazem, nemusím to sem přepisovat, že ne?
Já mám v kavárnách vždycky problém, expresso (nebo cokoliv pod tlakem) mi nechutná a mlíko v kafi nesnáším, resp. takové ty ne-kávy jako je latté atp. Tak si dávám limonádu nebo čaj a kafe jen doma. Překapávané, ale nejdřív vylouhované.
Když většina lidí dělá překávapané kafe, tak nasypou kávu do překapávače a nalijou na ni vodu. Já vodu na kávu naliju v nádobě a teprve po vylouhování ji naliju na překapávač.
A za expresso se omlouvám, vím, že jedno je blbě, a zrovna v tu chvíli jsem nevěděla které
Také si dělám překapávanou kávu, ale mám na to jednoduše kávovar, kam nasypu kávu do jedné části a vedle naleju vodu a pak zapnu. Voda pak horká pomalu teče na tu kávu a odkapavá do nádoby pod tím. Nedovedu si představit jak bych napřed kávu louhovala a pak překapávala. To to děláte v nějakém hrnci jak dlouho to trvá? V životě jsem o tomto způsobu neslyšela, tak se ptám. Děkuji.
V džezvě pak to jen obrátím do umělohmotného překapávače. V té džezvě se káva trochu více vylouhuje než když jen proteče skrz ni. Ale je pravdou, že i ta z překapávače mi chutná.
Má to celé jednu výhodu, já totiž dělám kafe v učebně svým studentům, takže jedno kafe - různě silné - dělám třeba 4x denně. Nad překapávačem jsem uvažovala, ale jak v něm udělat jedno kafe o necelých 100ml nevím - znám teda jen ty překapávače, kde to teče do konvice ve velkém. Takže to dělám takto.
Naufrago, děkuji za odpověď. Já tady dumala, jak to děláte. Ten malý kávovar také znám. Káva se dá vlastně nahoru, dolů voda a pak vzkypí směrem nahoru. A opravdu je hodně silná. Já silnou nemohu, nějak mi nechutná. A máte pravdu jedna malá silná porce pro někoho, kdo musí mít opravdu silnou kávu, se v tom udělat nedá, protože ta voda překape docela rychle a nestačí se z kávy vylouhovat asi všechno aroma.
Přesně, u mě se prostě káva dobře vylouhuje a mně to chutná. I mým studentům, často nejdřív kafe nechtějí, ale jak si jednou dají, tak ho chtějí pořád a já mám ráda, když se u mě lidi cítí dobře a dají si k tomu učení něco, co jim chutná a navodí dobrou atmosféru. A mám dokonce i fajnšmekry, kteří proti tomuto způsobu nic nenamítají a dokonce si řeknou, jak dlouho chtějí, aby se káva louhovala teď zrovna mám jednu novou holčinu, která je takový ten kafe-snob, jinde než doma (dle sebe) a v oblíbené kavárně si kafe NIKDY nedává. Tak jsem zvědavá, jestli ji někdy přesvědčím
Mám oboje.
Do džezvy dáte kávu /někdo dává i cukr/ nalijete studenou vodu a hlídáte var, protože kypí. Odstavíte od plamene. Celkem necháte vykypět třikrát. Jde to rychle, džezva je většinou na jednu porci. Káva je dobrá, silná. Za chvilinku opatrně slívat, kdy zbytek pěny klesne, aby tam nebylo moc logru /ale on sedí hodně dole/.
Z moka konvice je káva trošku slabší, ale za to je čistá, Do sítka dáváte více kávy, tedy kdo šetří, tak pro něj je lepší ta džezva, protože z kávy dostane přece jenom silnější nápoj.
Mohu porovnat, vařím v moka konvici přes týden a káva z plechovky pěkně ubývá.
Třeba tady coffeeexperts.cz/... máte tu nejběžnější nabídku i s popisem - podívejte se. Vašemu "kafi s mlíkem"bude asi nejbližší latte s cukrem/bez cukru.
Zeptejte se, jestli mají v nabídce turka.
To je název Vaší kávy.
V kavárnách mají nápojový lístek, nebo nabídka někde visí, občas i venku, nebo nahoře na stěně za zády obsluhy /velká, že/.
Jinak já si dávám kávu a žádám větší hrníček, ne ty malé, prtavé. Prostě preso s mlíkem do většího hrnku.
Nebo zkuste čokoládu s mlíkem, tu mnohde mají vynikající. Ale všude to vaří jinak, někde právě s tou vodou a to nechci.
Turka s mlékem / v tom bude lógr/. V lepším podniku ho běžně nedělají.
A nebo presso lungo s mlékem. To bude protečené kafe vařicí vodou v přístroji pod tlakem. A lungo, znamená střední velikost, jelikož presso je myšleno maličké.
Nevyznáte? Nevadí. Je na čase si o tom alespoň základ zjistit. Myslím, že do podvědomí se už dostalo espresso (česky komolené preso) - různé velikosti, kapučíno, laté. K espressu si můžete dát mlíko, v kapučínu a latéčku už mléko je v podobě pěny. V kavárnách se ale setkáte s mnohem větším výběrem (včetně příchutí). Není třeba je znát. Stačí se zeptat a oni vám řeknou, co které kafe znamená (doppio, americano...). A klidně vyzkoušejte, přece nebudete celý život usrkávat Jihlavanku Jen doporučuji jiný přístup, než jsem zaslechla u jednoho pána, když si objednával v restauraci. Aniž by se podíval na nabídku. Kafe máte? Ano. Tak si dám kafe a ... Jakou kávu si dáte? No jakou, normální! M.
Ano, děkuji. Zcela jistě potřebuji opravit. Preso je hovorové. M.
Není zkomolené, je to prostě zkrácené a přizpůsobené běžnému životu. V odkazu píší
slovo preso - je legitimní používat.
Já to používám od začátku stále a do teď, tak mi to připadne normální. Takže mi nenapadlo, že bych to komolila. Proto jsem to zadala do vyhledávače, jestli si nedělám při objednávání ostudu.
Měla jsem sama s tím problém, že třeba na obsluhu působím jako venkovan.
Na každém stole je lístek. Nápojový lístek. Ten si v klidu prostudujte, nikam nespěchejte a vyberte si. Turka si můžete dát doma, dejte si nějaké jiné. Je potřeba zjistit, co trh nabízí a co je dobré. Kdyby nááááhodou nápojový lístek na stole nebyl, řekněte si o jídelní lístek a tam nápoje a mezi nimi i kávy, jsou. Nespěchejte, nestyďte se, jste zákazník, platící zákazník a číšník vám nedělá milost. Užijte si to, káva není vůbec levnou záležirostí, tak si ji bez obav vychutnejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.