Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Celiakie = alergie na lepek?

Od: aneta* odpovědí: 3 změna:

Potřebovala bych poradit, zda-li celiakie je to samé jako alergie na lepek (intolerance lepku). Hledala jsem to na internetu, někde se píše, že je to to samé, ale pak jsem našla zase stránky, které to vyvrací.

Ví někdo jak to tedy je? Díky moc

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Pokud je mi známo, tak je to stejné.
celiak.cz/...

 

nutriterapeut

1x

Dobrý den, Vaše otázka mě vélmi potěšila, protože sám mám problémy s lepkem a zároveň jsem nutriční terapeut, takže v tomhle tématu se naprosto vyžívám

Není to totéž, mnoho lidí si to plete.

ALERGIE NA LEPEK = autoimunitní onemocnění, kdy symptomy nastoupí bezprostředně po konzumaci lepku (bolesti břicha, ekzémy, zažívací problémy. Dá se diagnostikovat odběrem venózní krve a změřením protilátek. PLATÍ BEZLEPKOVÁ DIETA

CELIAKIE = autoimunitní onemocnění tenkého střeva - symptomy se mohou projevit až několik hodin nebo dnů po konzumaci lepku. Je to zánětlivé onemocnění v jehož důsledku vzniká zhoršené vstřebávání nutrientů a hrozí malnutrice (podvýživa), anémie (chudokrevnost). DIAGNOSTIKA - ODBĚR TKÁNĚ TENKÉHO STŘEVA NA GASTROENTEROLOGII, + MĚŘENÍ PROTILÁTEK. JE NUTNO DODRŽOVAT VELMI PŘÍSNOU BEZLEPKOVOU DIETU. PŘI DODRŽOVÁNÍ DIETY SYMPTOMY ÚPLNĚ ZMIZÍ.

INTOLERANCE (neceliakální glutenová senzitivita)= NEautoimunitní onemocnění = Znamená to nedostatek enzymů, které štěpí lepek. Může se projevovat velmi širokou škálou symptomů a nemusí být ani gastrointestinální. Symptomy se mohou projevit také v podobě neurologických potíží - bolest hlavy, únava, zhoršná kognice. DIAGNOSTIKA- ELIMINAČNÍ DIETOU A NÁSLEDNÝM ZAŘAZENÍM LEPKU DO STRAVY. DIETA NEMUSÍ BÝT TAK PŘÍSNÁ, MALÉ MNOŽSTVÍ LEPKU JE DOVOLENO, ALE JE TO VELMI INDIVIDUÁLNÍ U KAŽDÉHO ČLOVĚKA. V obasti výživy je to stále aktuální téma a není úplně detailně klinicky probádáno, jako třeba celiakie.

 

liska5

0x

Alergii a intoleranci v literatuře rozlišují. Alergie je přemrštěná reakce, zatímco intolerance je, že střevo nefunguje, co do prostupnosti stěny správně. Hodně zjednodušeně řečeno.

V dnešníích obilninách, hlavně pšenici, je díky modifikacím, chemizaci pěstování a šlechtění více bílkovinné látky- lepku, než bylo za nás. A ne každé střevo se s tím umí srovnat.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]