Nejste přihlášen/a.
Tak teda to bych chtěla vidět, jak by někdo jedl rakytníkové bobule vcelku a kolik by jich dokázal sníst, aby mělo vůbec smysl mluvit o nějaké vláknině. Čerstvé bobule jsou totiž šíleně kyselé a nahořklé a jíst se nedají. Navíc jsou v každém plodu velmi tvrdé pecičky a to by člověk klidně mohl přijít i o zuby. Takže jedině z nich udělat tu štávu za studena, což dělám každý rok. Nebo usušit a pak povařit a vypít jako čaj, protože ani sušené nejsou dobré. Nebo koupit rakytníkový olej. Já ještě usuším i všechny šlupičky z odštavněného ovoce a z toho pak dělám čaj. Neslyšela jsem, že by byl rakytník nebezpečný zdravotně. Ale já jsem zdravá a žádnými depresemi netrpím a tak nemám zkušenosti. Pokud se obáváte, tak bude nejlepší položit tuto otázku Vašemu lékaři. Ale myslím si, že jsou to zbytečné obavy, tolik toho rakytníku nemůžete za den zkonzumovat, abyste měl nějaké zdravotní potíže. Spíše tomu bude naopak. Rakytníková štáva je velmi silná, tak do 2 litrů vody dávám tak decku, ale já v ní mám pouze tu štávu z rakytníku a cukr. Žádné konzervanty, ani nic podobného. A že by působila na žaludek negativně je naprostá hloupost. Takže ten "rádce nutriblabla", nemá pravdu a podle mne nikdy rakytník ani neviděl.
No skvěle se bavím, určitě máte vystodovanou lékařskou fakutlu a děláte mnoho let v oboru Ale to je jedno. Nepochopila jste podstatu mé odpovědi. Mimochodem, také v této poradně neradím v opravě aut, protože jsem v oboru neznalý. Radím jen tam, kde mohu propůjčit své odborné znalosti a poznatky z praxe.
s temi radami a odbornosti me to pobavilo, smutne na tom je to ze dneska muze byt "odbornik" kazdy kdo ma diru do prd...
Nutriterapeut, nezlobte se, ale napsat sem může kdokoliv cokoliv. Já také nevěřím, že jste Vy odborník, to o sobě může napsat každý. Já se tady neprezentuji jako "nutriterapeut" jako Vy, ale píšu opravdové zkušenosti. No a podle toho co zde píšete, mám velké pochybnosti, že jste někdy rakytník vůbec viděl. Takových "odborníků" jako jste Vy je na internetu stovky a dnes už je notoricky známo, že mohou nadělat víc škody, než užitku.
Dobrý den, rakytníkovou štávu bych obecně nedoporučoval, jelikož může na žaludek působit velmi agresivně. Lepší variantou by bylo konzumovat rakytník vcelku, jelikož tak obsahuje vlákninu, která zmírní jeho agresivní působení na žaludeční sliznice. Jak uvádí literatura, rakytník sice působí jako přírodní antidepresivum, ale je důležité si uvědomit, že psychofarmaka jsou koncentrovaná léčiva, která mnohonásobně působí na CNS, kognitivní funkce a prožívání, takže efekt rakytníku je zcela zanedbatelný. Vše ale konzultujte se svým ošetřujícím lékařem nebo psychiatrem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.