Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Placeni stravenkami v restauraci

Od: filadephia* odpovědí: 22 změna:
Dobry den, chci se zeptat proc na me servirky kdyz chci platit treba veceei stravenkama koukaji jak nanejaky odpad? Na obed je nevyuziju, tak obcas si zajdu s pritelem na dobrou veceri. Maji z toho restaurace mene penez? Nebo jak to funguje? Prece je nevyhodim.

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Ano, obchodníci z toho mají méně peněz a práci navíc.

 

john*

2x

Protože si dobrých restaurací vážím, platím tam hotově. Stravenky utrácím v supermarketech. Samozřejmě, že si z toho stravenkové firmy strhávají určité procento pro sebe.

 

72mona3*

1x

To fakt netuším, proč na vás koukají jako na odpad. Nikdy jsem se s takovým chováním u placení stravenkami nesetkala. Servírky pouze kasírují, nemají nic společného se smlouvami mezi restaurací a stravenkovými firmami. Možná jim jen dělá problémy dopočítat ke stravenkám tu hotovost. M.


doplněno 22.02.20 12:00:

Nevěděla jsem, že když někdo platí stravenkami, nedá spropitné O tom mě nikdo neinformoval

 

dolga*

1x

Moje blízká příbuzná pracuje na pozici topmanažerky. U zaocenské firmy a dostávají tam stravenky také, přestože mají 3x větší plat než je u nás průměrný. Zaměstnavatelé si váží svých zaměstnanců. Stravenkám se říká stravenky proto, že jsou určeny do restaurací na stravování, nikoliv do marketů i když i to chápu, protože hodně lidí si vaří doma z důvodu diety - na příklad cukrovka, žlučník, žaludek, je toho spousta, nejvíce bez lepku.

Další řada lidí zase nemá v blízkosti restaurace a to ani dietní, tak jim také nic jiného nezbývá, než jít do marketu, nakoupit si a uvařit. A markety to vědí.

A tak docházím k tomu, že není důvod, aby na Vás někdo koukal jak retardovaný hnup, jen proto, že platíte šekem, místo hotovosti. Dnes už je i to, že stravenky se nahrávají na kartu a platíte kartou. Na závěr, pokud nějaká servírka neprofesionálně čumí jak koza do sklenice, pak v té restauraci nemá co dělat. A že jí pak lidé nedají v hotovosti spropitné je asi kvůli jejímu chování. Také bych nedala peníze osobě, která se na mě dívá jak na vandráka, ačkoliv jím nejsem a neznám vandráka se stravenkami. Dostávají je zaměstnaní lidé.

Není důvod do takové restaurace chodit, druhá restaurace bude ráda, že k ni začnou chodit lidé pro její profesionální chování. Hodně amatérů ničí podnikatelům kšefty a to je přesně její případ. Jiná situace je, pokud na stravenky v restauraci požadujete cigarety či alkohol, v tom případě bych takové lidi i vyhodila. Jsou to stravenky na jídlo.

To, že jste ve svém okolí našla jednu zaměstnankyni s nadprůmerným platem (a nepochybuji, že mnohem více kámošek znáte s platem průměrným, v lepším případě, ostatně neuvedla jste dokonce jako příklad sebe, ale nějakou příbuznou, proč? ), nic nemění na tom, že medián hrubé mzdy zaměstnance byl v roce 2019 spíše legračních cca 30 000 Kč, tedy čistého cca 24 000. Pokud vezmeme, že standardem je mít rodinu a 1,6 dítěte na krku, pak se od člověka platícího stravenkami statisticky prostě nedá čekat nějaká zajímavá útrata a spropitné.

A teď budu trošku krutý, tazatel je zřejmě žena (pokud se tedy nejedná o homosexuála, píše totiž o partnerovi) a u těch je medián hrubých mezd už úplně komických 25 000 Kč, tedy stravenka v ruce takové ženy s vysokou pravděpodobností říká: "Já musím vyžít s dvacítkou čistého na měsíc. Když zaplatím nájem a nutné platby, zůstává mi na zbytné věci 1500 Kč měsíčně, tedy 50 Kč na den.". Tedy pro servírku na první pohled "zlaté vejce".

dolga*

Nerozumím Vám, sebe jsem uvést nemohla, stravenky nedostávám. Takže se jednalo o dceru, která pracuje pro zahraničního zaměstnavatele a ti jsou zvyklí dávat zaměstnancům bonusy - stravenky - šeky na výběr potravinových doplnků a podobně, je toho víc i do fitka vstupenky jim zakoupí.

Neumím si opravdu ty manažery u nich představit, že by si dali oběd a platili hotově, protože by se styděli použít stravenky - proč by se měli stydět, naopak jsou hrdí na to, že mají takového zaměstnavatele, který jim polovinu na oběd přispěje.. A jestli servírka čumí jak vyoraná myš, je její problém, oni jí davají pak spropitné v hotovosti, jak jsou zvyklí ze služebních cest : 10 %. Nechají to na stole a vrací se do práce. Jsou to uspěchaní lidé a mají opravdu pořád hodně práce.

No však já neříkám, že se má někdo stydět, také mám nadprůměrný plat také dostávám stravenky. Jen vysvětluji, co stravenky představují pro servírku.
Osobně tedy stravenky nejčastěji rozdám synům a když už s nimi platím večer v restauraci, tak dýško dávám v penězích.
dolga2

My jsme velmi divný národ. Za první republiky zaměstnanci byli velice hrdi, že pracovali pro Tomáše Batu. Proč byli tak hrdi?

Dával jim bonusy - pomáhal jim stavět obydlí, měl spoustu programů pro své zaměstnance, ted to nechci hledat, ale pro lidi jistě není problém, to najít, proč byli zaměstnanci u něj tak spokojeni a hrdí na to, co od něj dostávají na rozdíl od druhých, kteří u svého zaměstnavatele nedostávali nic. Ti manažeři, o kterých jsem psala, velmi dobře vědí, že takové bonusy jim přitahují dobré zaměstance, kteří budou pro tu firmu žít a pracovat se zájmem. Jistě chápete, jak to myslím.

Takže není vůbec náhoda, že zahraniční společnosti berou stravenky čechům u nás jako naprosto běžnou záležitost a nechápou ten rozruch, co kolem nich pořád vzniká. Nebo je snad v očích čechů lepší firma, která nedá nic, ani pořádný plat? Mně to udivuje a servírka, která nic nechápe, nechala bych ji čumět, ale jak říkám, je možné, že někdo chtěl i alkohol k večeři a to se prostě nesmí - právem.

 

 

prestik*

0x

Placení stravenkami evokuje občana s nižším příjmem, tudíž menší dýško.


doplněno 22.02.20 10:42:

Růžičko, já bych bral třicetník všemi deseti. Osobně znám dost lidí, kteří mají stravenky stejně jako já, ale jednak pobírají 2,5x víc a také samotné stravenky dostávají za nesrovnatelně výhodnějších podmínek.

Já vím,30.000,- není pro někoho moc ale pro někoho je to vzdálená suma výplaty a přesto i takový člověk má stravenky a je jedno jak je využije.

 


0x

Jednak personál dané restaurace z toho asi nemá žádný trinkgeld a navíc platba hotovosti té restauraci za ty stravenky je asi účetně složitější a nejsou to okamžité peníze "cash", tedy v hotovosti.

Kdybych šel na večeři do restaurace, tak raději bych zaplatil hotově. Stravenky se dají použít myslím např. v Tescu.

 


0x

Otázka je, jak dlouho trvá, než firma provozující stravenky zaplatí nějaké firmě "cash" za ty stravenky.

Jestliže někdo v restauraci zaplatí v hotovosti nebo kartou, tak peníze jsou na účtě nebo v pokladně firmy, "připravené" k okamžité platbě, např. za suroviny (maso atd.). Ale pokud jsou ve "formě" stravenek, ta tipuju, že to minimálně několik dní trvá, než je na účet zaslána hotovost. Ve velkých marketech to nevadí. Tyto markety mají splatnost za potraviny třeba měsíc, takže jim "zadržená" hotovost nevadí. Navíc, jelikož je tam plateb stravenkami hodně, tak pak nějaký pracovník zařizuje proplacení hromadně. Je možné, že "restauratér", kterej žije "z ruk do huby" nemůže říct třeba dodavateli masa, peníze dám o dva týdny později atd. I pokud ano, tak je vyúčtování stravenek administrativně zdržení, obzvláště, pokud jich má za měsíc jen několik. Taky si myslím, že personál restaurace má víc práce s vyúčtováním stravenek. je potřeba je orazítkovat atd.

 

re4zon

0x
A ted tu zas vznikne debata, jak jsou stravenky nefer, jak chudniky restaurace dostanou min penez a jak na tom nekdo hrozne vydelava. Kdyz to restauraci vadi, tak at je nebere, nikdo jim to nenuti.
Odpoved na dotaz je jednoduchy - servirku to se*e, protoze z toho nema dysko a vetsinou musi vic pocitat..

A to něčemu vadí, když vznikne debata?

Při platbě kartou z toho taky nemá dýško. Jenže při platbě kartou nemusí nic razátkovat atd.

 


0x

1. Ano, stravenková mafie si o dnich bere několik procent provizi. (Dokonce ani není pevná, neuvěřitelné..)

2. Jak by se vám líbilo spropitné ve formě útržku 1/10 stravenky?

3. Pravdu mají i ti, co píší, že je to signálem, že jste zaměstnanec = asi méně solventní. Přestože podle oficiálně přiznaných zisků a odvodů patří totiž OSVČ nezi nechudší vrstvu společnosti, reálná zkušenost hospodských je poněkud jiná.

Starvenky jsou pro hospodské taková schizofrenní záležitost. Mají s nimi práci navíc a stravenková firma jim z nich ukradne několik procent, to jim vadí. Současně ale díky stravenkám jim přijde víc lidí na obědy. A to je pro ně problém, protože vydělat si jen za večer, kdy je zvykem i dávat vyšší spropitné, nemusí stačit. Dnes už to nebude tak zlé, příjmy rostou, ale stále platí, že především nízkpříjmový zaměstnanec, který má děti a rodinu, by prostě denně na oběd do restaurace nešel a odbyl by se rohlíkem, aby měl víc pěněz pro rodinu. Stravenky ho často donutí, zvlášt pokud nechodí do potravin, kde stravenky berou i na nákup potravin. Nyní se opět o zrušení stravenek jedná a hospodští opět neví, na kterou stranu se postavit, protože kolik tratí na stravenkách si spočítad dovedou, ale o kolik zákazníků přijdou po zrušení stravenek, odhadují jen těžko.

dolga*

Ale rozhodně se necítí v roli žebráka nebo vandáka...to vůbec nechápu, proč si to někteří lidé myslí a chovají se podle toho.

Stravenky jsou peněžité šeky, na které zaměstnavatel přispívá 50 % a které u nás platí jako platidlo a tak není o čem diskutovat...opravdu to nechápu. Trapné je ovšem, když někdo na stravenky chce cigarety nebo alkohol, to nelze.

Nikde jsem nenapsal, že se má člověk se stravenkami cítit v roli žebráka či provinile. Také s nimi platím. Popsal jsem pouze, co stravenky znamenají pro hospodské.

 


0x
Kdyby to bylo pro tu restauraci nevýhodné, tak je snad neberou?! Je to pro ně výhodné, jinak by přišli o spoustu potenciálních zákazníků.

Ono je to pro ně výhodné jak kdy. Je to pro ně výhodné v době, když jim hrozí malá obsazenost, a tím myslím jak denní dobu, tak dobu, kdy je třeba období ekonomická krize (které ještě není) a lidé více počítají peníze a odpouští si zbytnosti. Pokud mají třeba večer plno, tak je jim milejší penězi platící zákazník.

 


0x

Rpzhodně je nenechejte propadnout. Klidně, když za ně nenakoupíte v sámošce, je dejte mamince. Uděláte jí radost.

 


0x
Včera bylo v TV, že 80% restauracim se nelíbí placení stravenkama. Ale proč je berou? Asi mají strach, že těch zbývajících 20% by jim stáhlo zákazníky. Problém, at si vyřeší majitelé restaurace jestli je brát nebo nebrat a určovat zákazníkům, čím mají platit. Peníze za ně dostanou tak jak tak, takže proč z toho dělají vědu. Navíc dnes už čím dál více zaměstnavatelů posílá peníze na stravenkové karty, místo papírových stravenek.
dolga*

V Česku, kdyby kolem i maličkosti nevznikla hysterie, tak to není Česko...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]