Nejste přihlášen/a.
Používám mouku pouze jako jíšku na zahuštění pokrmů.
Jakou mouku používat? Hladkou,polohrubou,hrubou?
Na osmaženou jíšku či záklechtku (jen s vodou, bez smažení) používám po letitých zkušenostech pouze mouku polohrubou. Proč?
Hladká je příliš jemná, vznikne spíš taková kašička a v té záklechtce se občas vyskytnou i tuhé kousky, které ne nedají nijak rozmíchat. Snad jen přecedit. Polohrubá je snadněji oddělitelná od sebe, ty tuhé cancoury se v ní tak snadno neudělají. Jaga.
Jinak guláš občas zahustím nastrouhaným tvrdým chlebem, bez kůrky. Je to prima.
Teprve se zpožděním mě napadlo, co jsem tak pracně lovila v paměti. Těm tuhým kouskům se totiž říkalo CUCKY.
Jde o každého, jak to má rád, nebo co mu chutná lépe, jelikož chutě jsou individuální. Takže suma a sumárum, můžete použít jakoukoliv mouku. Ale v zásadě a z dřívějších zvyků kuchařek, se na jíšku, připravovanou na másle, či sádle, používala mouka hladká. Když se dělala ta "záklechtka" tak rovněž, ale voda, nebo mléko musí být studené. Ne teplé, ani vlažné. To se z hladké mouky udělají žmolky, protože se hladká mouka v teplém "spaří" a slepí. U hrubé, nebo polohrubé to možná nehrozí, nevím, nezkoušela jsem. Jíšky se dělají proto, že jsou chutově jemnější a voní po tom másle a tím se pokrm jaksi obohatí. Ale komu jde jenom o to jak ho zahustit, tak klidně může udělat rychlou "záklechtku", voda, mléko mouka, rozkverlat vidličkou v hrnku na potřebnou hustotu a za minutku je hotovo.
Píšete jako jíšku. Tak jíšku dělám z hladké mouky, a záklechtku zase z hladké.
Nedávno hladká došla, udělala se tedy jíška z polohrubé a také šla použít.
A opět nedávno mi někdo řekl, proč se dělat s jíškou, když se může zahustit hrubou krupicí a také to mělo něco do sebe.
Ovšem nejlepší byl hovězí guláš zahuštěný chlebem a zbytkem uvařených krupek, pěkně v gilášku provařených.
Naše babičky používaly většinou hladkou mouku.
------------------------
Také když někdo strouhá bramborák na malá anebo velká očka. Každý podle zvyku a chuti.
Na zahustovanie je hladká extra špeciál 00,je to praktický posledná múka pri mletí obilia a je najjemnejšia. Na pečenie chleba je vhodná hladká T 650,na zákusky polohrubá a hrubá na rezance. A ako tu bolo napísané,tak sa rozmieša v chladnej vode a do omáčky sa vmiešavá keď omáčka poriadne vrie a za stáleho miešaniaa postupne sa leje,inak sa vytvoria hrudky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.