Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Dia sladidla

Od: alileta* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

prosím o váš názor a zkušenosti s dia sladidly.

Které se vám osvědčilo pro slazení čaje?

Podotýkám, že kávu, ovocné a některé bylinkové čaje piju neslazené, ale klasický černý čaj jsem doposud přislazovala sirupem. Teď mi doktor na základě rozboru krve doporučil omezit cukr, tak hledám přijatelnou náhradu.

Děkuji za vaše odpovědi.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

nutricni

6x

Dobrý den, jako nutriční terapeut nedoporučuji svým pacientům žádná náhradní sladidla. Nejlepší možností je odvyknout si na sladkou chut, což je výhodné ve všech směrech. Pokud jsem správně pochopil, máte inzulinovou rezistenci (vyšší hladina krevní glukózy), což je předstádium diabetu typu 2. V této fázi je nejlepším řešením zaměřit se na nízkosacharidové stravování. I tento stav se dá ještě velmi dobře vyléčit bez medikace, pouhou změnou stravovacích návyků. Doporučuji Vám vyhledat kvalitního nutričního terapeuta.

 

etana*

5x

Jsem diabetik už hodně dlouho a doporučuji zvyknout si na neslazené nápoje, různá umělá sladidla jsou jen další sajrajt do těla a nemoc vám v průběhu života bude ničit orgány i bez nich. To už je lepší si čas od času dát něco normálně slazeného, malé množství (a ubrat ten den ostatní jídlo). Med se diabetikům nedoporučuje vůbec. Stévie má pro někoho pachut (i pro mne) a tak raději nic. Když peču nějakou buchtu pro rodinu, dávám do ní podstatně méně cukru než je v receptu, at si to chlapi případně ocukrujou na talíři

 

pb®

2x
A co březový cukr xylitol? Od cukru k nerozeznání.
alileta*

Dík za tip, březový cukr neznám, určitě ho vyzkouším.

 


0x
Za mne jedině stevie. Chemii nebrat. Do černého čaje bych ale ke stevii trošku cukru dal.

 


0x

Za mne -stévie je hnus-sladidlo udávané v obchodech jako stévie!-tnikoliv jako přírodní- sušený či čerstvě utržený lísteček, -takže cukr nebo med pokud ještě nemáte diabetes a při jeho náznaku-omezit nejen cukr ale hlavně tučné jídla, atd...Ale pže nemůžu ani jedno ani druhé-tak kupuji nizkokalorické sladidlo pro diabetiky,pže čaj nemusím ale kafe ano ,to si sladím.

 


0x

Zkoušela jsem jich několik a kazí mi to chut kávy, úplně nejvíc Stevia. A jak jsem se dočetla na netu, tak nejsou zrovna zdravá, ba nkterá přímo nebezpečná. Kávu sladím hnědým přírodním cukrem a do vloček dávám datlový sirup nebo med.

Stévie do kafe určitě ne. Ale čaj ok.

čaj nesladim, max. medem a co teda jiného do kafe

 

kami*

0x
Za mne stévie. V prodávaném bílém prášku ze stévie z Kauflandu mne nerušila její pachut. Ale asi bych si na její pachut z listové formy i v čaji zvykla. Čaje nesladím, tak nevím.
Použila jsem cukr ze stévie loni pro výrobu vánočního cukroví pro diabetika. Upekla jsem souběžně stejný druh s běžným cukrem, pro úplně stejně sladké diabetické těsto. Nikdo pak v chuti nepoznal rozdíl.
Pro nadšence pěstování doma, je lepší pěstovat rostlinu lipia dulcis, stévie špatně přezimuje. To je ale jen pro zajímavost. Sladivost listů mi nestačila.
sirup
Sladím jen sirupem se sladidlem bez cukru, čaj to osladí, provoní a nezčerná

Sirup je přece již sladký

 

mtan

0x
Vím, že za to budu ukamenován, ale já používám samotný aspartam. Nemá pachut (rozpuštěný samotný v čisté vodě chutná trochu jako karamel). Sladivost je naprosto perfektní. MaxDD mi kvůli extrémní sladivosti vystačí skoro na celý měsíc, takže riziko předávkování je out. Používám tabletky kvůli lepšímu dávkování. 1 tabletka je jako 1 lžička cukru.
Důležité je, že musí jít opravdu o samotný aspartam, protože se prodávají i kombimace aspartamu s něčím jiným a to je právě potom ten hnus s pachutí, co nikdo nechce. Většinou jde o sacharin...
doplněno 05.12.19 00:43: Jo a stévie, to je pořádný hnus. Ta odnaučí člověka sladit...

 


0x

Nemám moc zkušeností s umělými sladidly, spíš mi v růsných zákuscích a podobně vadila. Takže přidám jen mou zkušenost se slazením vůbec,

Před mknoha lety jsem jak čaj, tak kávu sladil, někdy dost vydatně (presso). ak jsem nějak slazení odvykl a teď mi například slazená káva, pokud se k ní omylem dostanu, vysloveně vadí. Totéž platí o čají, s výjimkami; třeba při nočním pochodu na něžku v rámci akce 50 za 12 čaj sladil velmi vydatně. A kupodivu mi chutná příšerně přeslazený tureckí čaj ze skleniček, pil jsemn hoo v Istambulu a občas i v českých čajovnách.

Přitom nejsem diabetik a sladkáho se nezříkám, zákusky různých typů mám tád a někdy si k neslazené kávě vysipu do ůst sáček cukru.

Ještě poznámka na okraj: někdo tady psal, ^e sladí přírodním hnědým cukrem. Co tím myslí? Znám třtinový cukr, který bývá hnědý, možná je přírodní, azle je to ůplně stejný sukr jako ten z řepy (jen jhe "špinavý")

To je ten marketing-tvrdí že je "zdravější" než rafinovaný (čištěný) řepný,ale je to totéž!Proto je taky několikrát dražší!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]