Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jde dohledat, kdy zmrzne alkohol při různých koncetracích v nějakých ověřených datech? Našel jsem, že čistý zrmzne -119°C a 40% při -29°C.
Povedlo mi několikrát narazit na názor, že 40% alkohol v mrazáku zmrznul. Dnes se dá celkem běžně nastavit teplota na -24°C, ale pořád by 40% alkohol neměl zmrznout.
Jaká je vaše zkušenost, je ten bod mrazu správný?
Problém je zřejmě v těch %. Zatím co u nápojů se uvádí objemová priocenta (v/v)¨, v laboratorních tabulkách se udávají hmotnostní procenta, U alkoholu jsou objemová procenta vyšší než hmotnostní.
Jde to přepočítat ze 40% obj na hmotnostní? nebo spíše by byla lepší tabulka s body mrazu na základě obj %, které všichni používáme.
Ještě dodatek. Voda se 40 hmotnostními procenty alkoholu tuhne při 29,3°C a má 47% v/v (objermových).
V laboratorních tabulkách Vohlídal... jsou tyto údaje do 60 hmotnostních procent.
Podle uvedených tabulek odpovítá 40% v/v asi w = 33% s bodem tuhnutí cca -23 °C.
S tím bodem tuhnutí je to také složitější. Nemusí dojít k tuhnutí v celém objemu, ale motou tuhnout podíly s menším procentem alkoholu jako krystalky nebo lístky (vymrazování). Známe to z nemrznoucích směsí u automobilů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.