Nejste přihlášen/a.
Jo, o Halali jde.
Nějakým způsobem přišla se sousedem vařícím chlapem řeč o polotovaru jménem Halali. Já mu řekl, že ho kupuji ženě jako základ pro uvaření Svíčkové. I moje žena to tak léta dělala. Mnohé ženy to tak zřejmě dělají. On ale tvrdil, že on to používá výhradně na divočinu. Zřejmě od toho názvu Halali. Dále, prý on tu svíčkovou zakládá uvařenou zeleninou, kterou rozmixuje na drobno. Jeho omáčka je tak spíše více žlutavá než z toho Halali. I dnes se mu to takhle povedlo.
Jak tu ,,správnou´´ svíčkovou připravujete vy? Kdo má pravdu?
Dle mého - pod svíčkovou pouze čerstvá kořenová zelenina.
Kdo pospíchá, anebo není takový fajnšmekr, může použít to Halali. Ono to má totiž i v názvu - směs pod svíčkovou. /hovězí, divočina, to je jedno/
Ale já vařím více omáčky, tak proč si nedat svoji zelelninku, a ta konzerva by byla stejně málo, musela bych použít dvě. Á 38 Kč. A to je již drahá záležitost. Kde je máslo, maso, smetana, knedlík, brusinky atd.
Dám nějakou mrkev, petržel, celer, cibuli, citrón a mám to bez modifikovaného škrobu.
Pod svíčkovou "halali" nedávám. Ale vím, že lenivé kuchařky, nebo někteří chlapi to tak dělají, protože je to ochucené octem a cukrem a oni si tak ulehčí práci s dochucováním omáčky. Ale není to ono, a je to poznat. Je to taková ta "závodní" svíčková. Myslím tím to, jak se kdysi vařilo ve velkých továrnách pro zaměstnance. Znám to, protože moje babička pracovala jako kuchařka v továrně Koramo mezi Sendražicema a Kolínem, kde bylo asi 3 000 strávníků. Tenkrát...
Halali nepoužívám, ohledně svíčkové se mi některé kamarádky divily, že nedávám Halali, tak jsem to jednou zkusila a žádný velký úspěch to nemělo. Používám raději kořenovou zeleninu a koření, naložím a pak peču. Pod maso špek, na osolené maso koření + nakrájenou zeleninu, zaleji máslem a nechám v chladu do druhého dne. Po upeční zeleninu i s kořením rozmixuji, zaleju horkou vodou + smetanu, zahustím rozkvedlanou moukou, povařím, nakonec štávu z citronu. Omáčka je světle hnědá.
Do Halali jsem nakládala králíky - rozporcovaný králík, půlka halali a dolít vodou tak, aby porce byly ponořené. Jinak jsem králíky jíst nemohla a manželovi rodiče blahé paměti nás tak 5x do roka oblažili králíkem. Než jsem se tu králičí pachut naučila zakrýt směsí Halali, nejedla jsem to vůbec a dělalo mi problém to i uvařit.
U králíka je nutné odstranit pachové žlázky na zadních nohách. Sama jsem tedy králíky nikdy nekuchala, ale sousedka s tím má velké zkušenosti a toto mi právě říkala. Já kuchám pouze drůbež a u hus či kačen rovněž odstraňuju žlázy nad biskupem (byt mají jinou funkci než ty králičí). Pokud se tam nechají, výrazně zhoršují chut masa.
Svíčkovou, myslím, umím výbornou, vařím ji z mražené a čerstvé zeleniny , osobně halali nepoužívám, mám ráda, když omáčku nemusím moc zahuštovat moukou, ochutím kořením a někdy přidám pár kuliček jalovce. Halali je už ochucené, ale podle mě to není ono. Sestra vaří svíčkovou z halali, ale omáčka je jiná. Myslím si, že není nad zeleninu. Jinak svíčkovou můžete udělat z jakéhokoliv masa, dělávám ji i bez masa, potom ale do omáčky přidám nakrájenou okurku, salám a vejce natvrdo / nevím, jestli to není znojemská/. Hlavně ji ale musíte dobře dochutit.
Když se podívám na složení halali tak tyto suroviny jsou stejné s těmi co dávám ke svíčkové. Samozřejmě nakládaná zelenina má trochu jinou chut at je v soli nebo v nálevu.Pro divočinu bych přidal jalovec,,víno,šípkovou marneládu... toprecepty.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.