Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Dieta na žlučník

Od: gallbladder odpovědí: 9 změna:

Manžel je po ošklivém žlučníkovém záchvatu (poprvé). Dostala jsem od dietní sestry seznam potravin, co může a co ne. Je to pro mě úplně jiný styl stravování (myslím, že se snažím vařit zdravěji, ale třeba hodně používám luštěniny a syrovou zeleninu, česnek, cibuli...). Je tu někdo, kdo žlučníkářskou dietu (přísnější) drží/držel a byl by tak hodný a napsal svůj jídelníček, abych se mohla trochu inspirovat? Jsem s fantazií v koncích Byla bych Vám moc vděčná...

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Nedá se říct, že něco je zakázané a něco je povolené. Každý je citlivý na něco jiného. Samozřejmě vynechat smažené věci, tučné maso, tučné sýry jako třeba hermelín, majonézu atd. Česnek je zdravý, pročištuje žlučovod, ale bývá po něm taky zle. A taky pomáhá jíst celkově menší porce a častěji.

Moje osobní zkušenost - záchvat mi spustila sýrová pizza, acidofilní mléko, nakládané ryby (kyselé ryby a rybí saláty). Nevadilo mi tučné maso ani slanina. A samozřejmě pokud jsem toho splácal moc, tak poslední kapkou byla třeba i jen šlehačka. Česnek jsem jíst taky mohl. Z langoše z česnekem mi žlučník bolel, ale nebyl to pravý záchvat s křečí v břiše.

Při záchvatu pomohl Cholagol nebo Isochol, vypít hodně vody (třeba 2 litry). Poloha nebo chození nehrálo žádnou roli. Ale někdy nepomohlo nic, muselo se to protrpět a trvalo to i 6 hodin. A párkrát jsem byl i v nemocnici, tam mi píchli něco proti křeči hladkého svalstva (jméno jsem zapomněl, něco jako Algifen).

Časem se to zhoršovalo tak, že po žlučníkovém záchvatu jsem musel jíst první týden jen suché rohlíky, druhý týden jsem snesl libovou šunku. Jinak se záchvat vrátil.

Definitivní pomoc byla operace - odebrání žlučníku. Teď můžu jíst prakticky cokoliv, kromě těch rybích salátů, z nich je mi blbě furt (ale není to pravý záchvat s křečí břicha). Pokud sním trochu víc tučného nebo prostě víc jídla, tak mě druhý den zastihne nečekaná a nálehavá rychlá stolice (nicméně bezbolestná) - to se mi před operací nestávalo. Je to neříjemné, když jste někde nakole uprostřed pustiny, musel jsem i do lesa.

 

zazivani

3x

Tak je to podobné, jako při slinivkové dietě, nebo mononukleóze.

Jídla spíše vařit, dusit, v páře. Určitě mminimum tuků, tedy se vyhýbat tučnému vepřovému, a hovězímu, tučné kůži z kuřete.

Jídlo at je pěkně provařené, lehce stravitelné, ze začátku můžete mixovat, dobrá je tedy bramborová kaše, nebo masová haše.

Porce spíše menší, v klidu snězené. Já doporučuji nejíst příborem, lžící, ale malou lžičkou, potom se jí opravdu pomalu a vše se dobře rozkouše.

Časem si vyzkoušíte, co dělá dobře a po čem je těžko.

To, co uvádíte - čerstvá zelenina, česnek, cibule nedoporučuji.

Zeleninu povařte, bez šlupek. Velmi vhodná je mrkev. Opatrně s paprikou a rajčetem.

Polévky dělejte vodové bez masa, nebo z malého kousku.

Asi máte nějaké propozice od té dietní sestry, tedy nekořenit.

Pečivo starší, vynechat kynuté knedlíky, chleba též starší, a spíše balkánského typu.

Nesmažit, nefritovat, nepéci.

Na internetu je plno rad i jídelníčků.

Pomalu můžete zkusit zakysané výrobky, a netučné mléko.

Smetana a šlehačka též ne.

Z luštěnin bych opatrně zvolila červenou čočku, případně propasírovanou hnědou. Luštěniny nafukují a slupky dráždí.

Já doporučuji používat máslo, které dáte rozpustit až na hotový pokrm. Ty náhražky bych nesnědla. /co uvádějí v článku/

cs.medixa.org/... Těch odkazů je velmi mnoho, pohledejte.

Pokud by manžel snědl k snídani ovesnou kaši, tak můžete ovesné vločky ještě přejet mixérem na jemno, nebo je přesít a použít jenom to jemné a později, až bude lépe, tak uvaříte i celé vločky.

Vločky můžete na noc namočit do vody, lépe a rychleji se uvaří.

Až ke konci přilejete to mléko a provaříte, nemusíte vařit vločky po celou dobu v mléce, nepřipálí se takhle. Ochutit můžete dětskou výživou, třeba meruňkovou, nebo rozvaříte oloupané jablíčko, též banány jsou dobré, a nahoru opět kousek másla.

zazivani

Doporučuji nakoupit batáty, sladké brambory. Je to vynikající věc. Používáte jako brambory, ALE jsou vařené /na kousky/ ne za 8-10 minut, ale za 2-3 minuty. Plátek kuřecího třeba v alobalu s nastrouhanou mrkví a petrželkou. Nahoru opět kousek másla.

Až bude lépe můžete zkusit i bylinky na zažívání.

Prodávají se i směsi žlučníkového čaje, dobré jsou hořčiny /řepík, benedikt atd./ a též kapičky, ale ty budete mít asi na předpis od lékaře.

 


2x

Určitě vám někdo napíše - ale za sebe můžu doporučit tuhle kuchařku. Lepší neznám, i když už není nejmladší. Podívejte se po antikvariátch.

gallbladder

Děkuji, už ji mám v košíku Za krásných 33kč. Děkuji za tip, snad ji využiju

 


2x

Když mne žlučník zlobil hodně, mohla jsem jíst jen suché rohlíky a suché brambory. Po čase jsem začala přidávat normální jídlo, ale opatrně. Nejím smažené a hodně tučné. Je potřeba opatrě zkoušet, co snese, každý člověk je trochu jiný. Mám koupený Cholagol, pro všechny případy, je volně prodejný a byinné čaje.

 


0x

Mám opravdu vyzkoušenou zeměžluč - čaj. Pokud ji vypiju po těžším jídle, trávení se uklidní. Je dobré tento čaj pít denně, podpoří se tím normální trávicí proces.

 


0x

tady máte to co smíte a nesmíte

lekarnickekapky.cz/...

 

zluc

0x

gallbladder - můžete sdělit po jakém jídle měl manžel první žlučníková záchvat?

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]