Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaká příprava kávy je zdravější?

Od: blankal odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

co si myslíte o dnešních typech příprav káv jako jsou rozpustná, turek, překapávaná tzv. presso.

Která z nich nám nejvíce škodí co se týče přípravy? Nebavme se o kvalitě.

Děkuji za vaše názory

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

instalater*

4x

Zdravím, já si nemohu pomoci , ale ty navoněný kávy mi vůbec nechutnají. Jedině turek s Jihlavanka standart. Už to takhle piji přes 30 let a posledních 10 let asi jenom tak 1,5 litru denně a zatím nepozoruji, že bych měl nějaké zdravotní potíže co se týká pití kávy. Pokud se chci odměnit , tak si do ní dávám na radu svého doktora s kterým chodím na pivečko ještě rumíček lékařský od firmy božkov... Nedávno jsem vyhrál na plese nějaký podle ohlasu moc fajnový a drahý kávovar. Hned jsem ho tam jedněm daroval. .. Ještě jsem si vzpomněl jak se otevřely hranice a všichni si tahaly domů rakouský kafe. Sice to páchlo jak plíseň ( asi podle mne nedopražený) , ale že to bylo rakouský tak to všichni chválili.

Jo, turek je turek. Akorát 1,5 l by na mě bylo moc.

instalater*

pckop - tak já na to mám pullitrový hrníček. Jedno na snídani, jedno na večeři a termosku do práce . Ale je fakt, že už nedělám takovýho ,,zabijáka" jako jsem dělával. To jsem vážně potom cítil jak ta hercna pracuje. Jinak samozřejmně bez mlíka a bez cukru.

 

vernon

3x
Český zalívaný turek je nejzvrhlejší příprava kávy, jaká existuje...
nox®

Klasický český turek, ideálně zalitý ještě vřící vodou, je bez diskuze nejhorší volba. Ale netřeba se pohoršovat, zase to není taková doba, co tu lidi prakticky nic jiného neznali. A jak všem šmakoval. Když už nic jiného, tak si občas také dám, ovšem i tak se dá trochu odlehčit - nechat horkou vodu chvíli odstát a lógr po pár minutách přecedit.

Jj jednu chvíli jsme také popíjeli "odlehčeného" turka- místo vodou spařeného vařícím rumem, Byl velmi dobrý -ale jen jeden ,tedy del schopnosti a odolnosti proti alkoholu-někomu stačili 2 takové kávy a byl docela dost společensky nemocný !

 


3x

Neznám odpověď ale před lety jsem viděl na přednášce, usazený "lógr" ve střevě, naloženém ve formáldehydu.. Zrnka jsou nestravitelná a ve střevě se udrží několik týdnů i měsíců! To bývá zdrojem infekcí a zánětlivých procesů. Je to mnohem větší problém než kofein. Podle mě je nejhorší, špatně připravený - český turek.

 

lucie*

2x

Co jsem jednou viděla test káv (kapsle,rozpustná,mletá...) vyšly nejlépe kapsle,káva v nich byla nejméně ohrožena plísněmi,nejlépe držela aroma atd...takže ta kvalita kávy se značně podílí na vliv na náš organismus.Co se týče přípravy tak souhlasím,že nejrychlejší příprava pod tlakem je ta nejlepší.Káva"turek" je podle mě nejhorší.

Ono je to podobné se vším.Např.čaje zeléné,černé,bylinné... se také nemají dlouho louhovat.Ono né všechno co ty potraviny obsahují jen dobré věci a dlouhým louhování uvolňují do tekutiny vše i to co není pro tělo prospěšné..Takový můj názor


doplněno 25.01.18 22:04:

Jednu dobu jsem si oblíbila "vietnamského turka",tam taky nevidím žádný větší problém,sice překapává pomalu,takže to není úpně onoale logr se nelouhuje tak jako u "českého turka"

 

ahhjo

2x

škodí všechny kávy pražené,protože je to vlastně vzaté čerstvé zelené kávové zrno a to se pak upraží do tmavé barvy.Takže je to vlastně připálené.A lido to chlastaj ostošest a je jim jedno,že připáleniny jdou na rakovinu.O hodně zdravější je pít kafe ze zelené kávy

mot
kazdy ale nepije kavu prazenou na uhel...
a kafe ze zelene kavy neni kafe
ahhjo

ono stačí když je to tmavohnědé,což je každá pražená káva.Prostě to jde na rakovinu,což je vědecky dokázané,že to obsahuje jedovaté akrylamidy.Tím více,čím je to tmavší.a podle mne je zelená káva také kafe

zelená káva je káva? Je to pěkná srajda..zkusil jsem to jednou a tu pachut jsem měl v hubě ještě několik dní

 

72mona3*

O tomhle by se dalo diskutovat. To, že se káva praží, to je fakt. Jenže lidi to spálené zrno nekřupou a dále nezpracovávají v trávicím traktu. Z tohoto zrna je připraven výluh. Takže opakuji: uhlíky se nekonzumují (a zrna nejsou černá, ale hnědá). Škodlivost či prospěšnost tohoto výluhu je přímo závislá na délce a intenzitě pražení a délce času, po kterou je tento nápoj připravován. Už tu byl zmíněn turek. Ten je bezpochyby nejvíce škodlivý. Zalévá se totiž jako jediný vroucí vodou. A délka louhování se někdy počítá i na hodiny (znám člověka, který popíjí i včerejší kafe). V ten moment jsou do nápoje vyplavovány všechny látky, nejspíš včetně těch karcinogenních. Na druhou stranu třeba takové espresso, to je horké (nikoliv vařící) vodě vystaveno jen velmi krátkou dobu. Počítáno na vteřiny. To znamená, že do nápoje jsou vyplaveny především složky žádoucí. Nebo takové moka (mokka?). Voda v konvičce projde kávou ve formě páry. A co na škodlivost kávy říká Wiki?

cs.m.wikipedia.org/...

M.

 

liska*

1x

Já považuji za nejpřijatelnější preso, naopak nemusím veškeré kávy, které výroba příliš devastuje, čili rozpustné. Turka stavím mimo, ten zbytečně louhuje lógr, což také není ono. Naštěstí samotný lógr zůstává většinou na dně.

vernon
Lógr sice zůstává dole, ale do vody se z něj dostanou i látky, které v kávě nemají co dělat. Taky proto je český turek tak hořký...

 

jendad

0x

Přes týden piji turka . O víkendu kafe z moka konvičky zbozi.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma moka konvička

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]