Nejste přihlášen/a.
Přeji dobrý den všem,
obracím se zde na Vás s prosbou o radu a názor. Mám nyní možnost pronajat si penzion. Ten se nachází v lokalitě beskydy, v centru cca 10 tisícového města. Penzion nabízí 6 pokojů s 2 - 3 lůžky, restaurace pro cca 40 osob a prostory pro malou rehabilitaci, kterou osobně vedu. Cena za nájem tohoto penzionu je 25 000,- kč. Je tento provoz reálný z hlediska zisku?
Děkuji všem za rady i názory.
Prošel bych si nabídky ostatních penzionů, za kolik se pronajímají pokoje u nich, z toho bych vyšel asi nejvíc. Pak bych se pokusil zjistit nějak obsazenost (třeba bych se někde ubytoval a dělal bych, že jsem jen zvědavý turista a jen tak mezi řečí se zeptal, jak moc tam mají plno). Rehabilitace samozřejmě zvyšuje atraktivitu penzionu. Vedení hospody je úplně jiná kapitola, nejtěžší je sehnat poctivé pracovníky a dobře sestavit jídelníček a nacenit jídla.
A vedle toho bude analýza nákladů - neplatiš jen nájem, ale i energie, lidi a údržbu.
Podle mě to asi ziskové bude, ale bude to spousta dřiny a nejspíš uděláte spoustu drahých chyb, než se to naučíte.
Pokud do toho půjdete, tak určitě zařiďte místnost pro kola a lyže (kolaři táhnou letní sezonu, lyžaři zimní), postarejte se o parkování, spolupracujte s městským informačním centrem a městem vůbec a inzerujte v materiálech, které tam mají. Určitě si zařiďte registraci na nějakém rezervačním serveru, sice si berou procenta, ale mladí lidé dneska necestují jinak než přes tohle.
Pokud si nedokážete dát "pod sebe" pár čísel..a odhadnout, zda je to reálné, potom od toho dejte ruce pryč..
Co si o tom má člověk myslet?
Dejte si dohromady veškeré mínusy které s provozem penzionu budete mít a na druhou stranu si dejte očekávané (pro Vaše dobro pouze REÁLNĚ) příjmy. Co Vám vyšlo? Plus nebo mínus?
Samozřejmě, jako každý provozovatel, rád bych se spokojil s co nejnižším počtem zaměstnanců. Nyní počítám s čísly: 1 provozní, 3 kuchaři, 3 pomocné síly v kuchyni, 4 servírky, 2 pokojské, účetní, jsou to jen prvotní odhady na počet zaměstnanců, vše zatím jen plánuji a promýšlím. Cena osoby na noc 400 - 500 kč v porovnání s konkurencí.
Samozřejmě se počítá i s víkendovým provozem a samozřejmě vím že provoz takovéhoto zařízení vyžaduje nasazení 24 hodin / 7 dnů v týdnu. Avšak dle mého názoru je potřeba další osobu starající se o provoz pro zajištění bezchybného fungování.
To je moc lidí, provozního budete dělat vy, 2 kuchaři. jeden ráno druhý večer, 2 pom. síly, 2 servírky, účetní můžete dělat taky vy. Jestli máte matku kuchařku, nebo ženu, děti ty všichni musí makat. Měli jsme něco podobného, bez ubytování restaurci od rána do večera nabitá, vařilo se jenom denní menu, a dělal tam můj otec, číšníka, výčepního, vedoucího, zásobovače, a uklízeče. Babička ta vařila celý den v kuchyni a maminka jí pomáhala. Restaurace a kuchyně byla tak vyhlášená, že jste neměl kde zaparkovat, když jste chtěl jít na jídlo.
S tím že v penzionu budu pečený vařený se počítá, je jasné že se ode mne očekává že zastanu jakoukoliv práci v tomto zařízení. A ano, jdu do toho s mou rodinou, takže část personálu bude tvořit právě rodina. Proč jste provoz ukončili?
Je tento provoz reálný z hlediska zisku?
Byl tento provoz dosud ziskový? Proč jde do nájmu? Nezměnily se podmínky provozování? Je tam spolehlivý personál? Někdo, kdo vás zastoupí?
Současný majitel objektu se rozhodl rozvázat spolupráci s dosavadním nájamníkem kvůli neustálým sporům a problémům s tímto nájemníkem. Podmínky provozu zůstavají stéjné, případně se pozmění dle domluvy a mých splnitelných požadavků. Personál potřebuje drobnou obměnu týkající se některých jedinců. A na dotaz zda byl ziskový je těžké sehnat odpověď. Penzion nyní díky ceně ubytování osoby / noc ve výši 800,- kč není zrovna přeplněn, avšak restaurace odpovídá v množství zákazníku jiným okolním zařízením, které zde fungují.
Bývalý nájemce by vám informace nedal? Majitele bych se ptala jen pro kontrolu, ten má zájem pronajmout.
Současný nájemce je v zařízení k vidění jen sporadicky, což dle mého názoru není štastné řešení. A k těmto mým dotazům není zrovna vlídný, což na jednu stranu i chápu. Jistě, každý majitel má zájem objekt hlavně pronajmou, proto jsem chtěl slyšet i jiný názor, názor zde od Vás. Tyto názory mi pokládají další a další otázky, na které si musím sám odpovídat. A toto je pro mne nyní důležité.
Tak jestli chceš tyhle všechny zaměstnat, tak do toho ani nechoď ( 1 provozní, 3 kuchaři, 3 pomocné síly v kuchyni, 4 servírky, 2 pokojské, účetní, jsou to jen prvotní odhady na počet zaměstnanců, vše zatím jen plánuji a promýšlím. Cena osoby na noc 400 - 500 kč v porovnání s konkurencí). Na co chceš mít 2 pokojské? Na šest pokojů? To samé 3 pomocné síly do kuchyně. Na co? .
NIKDO z nás tady Ti nemůže říci, zda do toho jít či nikoliv. Musíš si udělat kalkulaci podle současného stavu (to, že Ty to tam TŘEBA budeš mít obsazené, protože budeš lepší, bude potom jakýsi bonus). U kalkulace nezapomeň na veškeré odvody za zaměstnance apod.
Jinak je to taková ideální velikost jak penzionu, tak restaurace. Ani velké, ani malé...
Jak už jsem říkal, jsou to jen zatím prvotní plány. Zatím pouze vše počítám, rozmýšlím, sbírám rady, nápady, informace ale i kritiku. Pokud to bude jen trochu reálné a možné samozřejmě že budu raději za méně zaměstnanců.
Tak logicky, co budou uklízet dvě pokojské? Každá tři pokoje? Hloupost. Na tohle Ti stačí cca 2 hodinky denně. Dobrá - tři . Zbývajících 5 hodin bude pomáhat v kuchyni. A zase. Máš tam tři kuchaře. No, to je pěkný počet, ale asi nereálný. Stačí dva. Přeci kuchař má k ruce "pomocnou" sílu. Dovolené, nemoc atd...musíš prostřídat Ty, nebo někdo z rodiny. Jakmile vezmeš někoho na pár hodin, tak to bude nejspíš propadák.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.