Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
vím, že to co tady napíši tak za to nebudu mít plusové body. jsem také diabetik s cukrovkou II typu. S tím, že beru léky 2x denně + inzulín. V dnešní době Vám nikdo nedá tzv. dobrou radu, neb jsme v tržní ekonomice. Takže půjdete do nějakého nutričního studia dáte 10.000Kč a dostanete upravený jídelníček. Cukrovka je o selském rozumu, už dnes ani výrobci potravin nepíší a neoznačují výrobky "DIA".
Takže já každý den procházka 1-3km pestrá strava nepiji alkohol, kohoutková voda + vymačkaný citron + stévie. A všeho s mírou, a hlavně se nerozčilovat (kdysi dávno, když to stálo za h**no) měli diabetici invalidní důchody.
Za komunistů měli diabetici příplatek na dietu.Já jsem diabetik o jednom prášku 500mg Metformin a takhle žiji 17 let.Neřídím se přepjatě ,,a také si občas dopřeji.Používám Stévii a už jsem si zvykla na život bez zákusků a cukru --jinak jím vlastně vše ,ale méně,,,Hodně jím tvaroh a do toho si dám domácí džem tasé se Stévií a tvaroh mne výborně zasytí.Alkohol nepiji vůbec ani mi nikdy nechutnal.Takže nestrádám.
Salámy tak to jím šumku od kosti jinak je nemusím.
Na cukrovku omezte cukry. A to podle toho, jak závažnou formu máte. Neslazené nápoje, žádné zákusky, dortíky,apod.. Na zahnání "chutínka" jeden malinký kousek čokolády. Omezte pokud to jde, bílé pečivo, a vše z bílé mouky. Nesnažte se ho ale úplně odstranit. To snad nejde. Z mnoha důvodů. Ideální je sice pečivo z tmavé mouky(žitná, nebo celozrnná) ale to se nedá jíst pořád. A navíc tam z hlediska cukrů není až tak velký rozdíl. Daleko důležitější je, hlídat si glukometrem hladinu cukrů. Občas, podle vlastní úvahy si udělat takový zvýšený dohled, měřit se každou hodinu, aby jste věděl(a) jak tělo reaguje na neznámou stravu, na prášky na injekce, pokud se pícháte.
Na cholesterol jen moje vlastní zkušenost, která nemusí platit obecně. Mám nadváhu a cholesterol byl můj stálý problém. Až do doby, kdy jsme doma úplně zavrhli oleje. Kromě olivového na studenou kuchyni je nepoužíváme. Smažíme na sádle, příp. na másle, na chleba zásadně máslo, žádné "náhražky s máslovou chutí". No a výsledek: už druhé testy v rozmezí 2 let hodnoty jen mírně zvýšené. Je to na každém, jestli zkusí experimentovat s vlastním tělem a zdravím, nebo dá na rady "odborníků". Je fakt, že sníme hodně zeleniny. Třeba nahradíme v sekané polovinu masa zeleninou. Jakoukoliv, pokařdí jinou, pokaždé má jinou chut. Sekanou si většinou meleme sami z ořezu, který získám při porcování větších kusů masa, tak jak je koupíim v makru. Občas si dáme zeleninu jen tak, dušenou, blanšírovanou, občas si ji dáme s vejcemi, nebo s bramborem. Maso často pečeme na panini grilu. z toho taky trochu tuku vyteče... prostě kapka ke kapce a ono to asi funguje. Polévky pokud možno, z vlastního vývaru, ale zase často různé zeleninové, brokolice, květák, dýně, jarní polévky, nemáme nervy z mražené zeleniny, ani z toho, že si občas dám tu "šíleně nezdravou" čínskou polévku s instatníma nudlema. No a co. když to člověk nejí pořád, je aspoň život pestřejší. jednotvárnost je cesta do pekel. Fakt je, že nás to baví, jak mně, tak manželku.
athenaise: A proč se nutíte jíst tu zeleninu syrovou? To bych taky nemusel, jednak je to příliš jednotvárné, za druhé nevím, jak je to se stravitelností syrové zeleniny, asi nic moc, a s tím taky může souviset to nadýmání. Zkuste ji opéct na sucho trochu citr. štávy, octa, jen málo, pro chut a vůni, koření takové, jaké máte ráda, ke konci přidejte kousíček másla a hned sundejte ze sporáku. Nebo podusit s trochou vody.
To motání hlavy a hlad může být projevem hypoglykemie. Pokud se vám to stane, okamžitě se změřte a budete vědět, jestli je to od cukru. To motání hlavy, takový divný malátný stavy jsem měl po statinech, to jsou léky na snížení cholesterolu, typicky Sortis, apod. Oba problémy konzultujte s lékařem. Mě doktorka tyhle léky úplně vysadila.
No a k tomu pití. Já to střídám. U nás doma se pije obyčejný čaj. Já ale piju víc obyčejnou sodovku. Tedy vodu s bublinkama. Dá se to pít i teplý, nemusí to být chlazený, a tak tu mám PETku pořád po ruce. Občas čaj, občas kávu. Vše neslazené. Ostatní kolem doma sladí, ale už mně to neláká. Jak jsem si zvyknul na neslazené, tak už mi sladký kafe ani nechutná. Ale holý ho nepiju. Sladím mlékem, občas smetanou, když zbyde od vaření.
nikdo, děkuju, ale je to horší, není to první rok, co mám problém jak s cholesterolem tak i cukrovkou, jím jen chleba, ale občas jako zákusek si dám i rohlík, nemáme v krámečku moc na výběr, z pití už nevím, co bych pila, protože vodu už nemůžu ani cítit a po čaji mě pálí žáha ( a to si vemte, že jsem zkoušela všechny, co snad existují, včetně bylinkových), jím docela málo už od malička (sice jsem byla nucená jako malá jíst 3x denně a hodně, ale vždy mě bolel žaludek) ale za cca 2,5hodiny mám hlad a to v mém případě mi děl mdlo a motá se mi hlava - nevím čím to je .
Zkušenosti s obojím má jistě řada lidí. Pro Vás by ale mělo být směrodatné to, co Vám doporučují Vaši lékaři → jedině oni totiž znají Váš zdravotní stav.
Ano Ivzez, na cholesterol radí zeleninu a ovoce a to co nejvíc, jenže i když mám zleninu moc ráda - hlavně syrovou - nedělá mi dobře - nadýmá tak, že z toho mám bolesti a velmi časté vyprazdňování ( 4-5x denně). Ovoce zase nemohu moc, protože to má cukr a ten moc nesmím.
A co Vaši lékaři říkají na problém se zeleninou? (Použijete-li rady lidí, kteří Váš zdravotní stav neznají, můžete se přivodit větší problémy, než které uvádíte.)
Dobrý den. Nepíšete, jaký typ cukrovky máte. Jestli I., nebo II. typ. Na zvýšený cholesterol jste určitě dostala od lékaře léky. Obecně se tvrdívá, kdo chce snížit zvýšený cholesterol, měl by omezit maso ve svém jídelníčku. Ne zcela vyloučit, ale nejíst ho stále. Vy ale pravděpodobně dodržujete diabetickou dietu doporučenou lékařem. Ovoce si také jako diabetička nemůžete dovolit snít libovolné množství, totéž se týká zeleniny, jelikož i některé druhy zeleniny obsahují více sacharidů. Pravděpodobně na to jdete špatně, nemusíte přeci jíst syrovou zeleninu, ale zeleninová jídla vhodná pro diabetiky. A těch se najde více než dost.
Hledáte něco takového? wikiskripta.eu/...
Javva, já vám bod dám, protože máte pravdu. Pravdoucí!
tak jsem si přečetla vaše názory a prohlédla odkaz, díky moc, zase o něco chytřejší
S tím pitím už jsem vyzkoušela všechno a řeknu narovinu...piju jen z rozumu. A když vezmu v potaz, že bydlím na malé vesnici a do malého města dojíždím za prací, kde se dá ze základních věcí koupit všechno, ale ani o píď víc. Je to spíše prodejna pro chlapy ( anglická, jitrnice, hromada salámů a buřtů) .
Také časově na tom nejsem ok abych připravovala pro mne něco zvlášt a pro muže také zvlášt. Já vím, řeknete, že jde o moje zdraví. Nechci se vymlouvat. Tak třeba můj jeden den: ráno dávát kávu a půlku chleba namazaný pomazánkovým máslem a šunku, druhou půlku beru na svačinu, oběd máme z jídelny, sním půlku druhého jídla, polévku moc nejím, odpoledne ovoce a zelenina která je po ruce, přijedu domů kolem šesté a dělám pro muže večeři a já si dám zase chléb a pomazánku ( mám ráda rybičkovou, sýrovou, tresčí apod.) A když vezmu v potaz, že nikdy jsem neměla ráda tlusté maso, preferuju vše libové a nijak extra jsem nekonzumovala čokolády a bonbóny snad jen občas buchtu a nebo sušenku. Přijde mi to divné, že i potom mám dost zvýšený cukr.
Podle toho co píšete, tak ty pomazánky kupujete. Ve všem co kupujete hotové, je obsažen cukr a jiné sajrajty i v té šunce. Kdybyste si je dělala sama, tak do nich cukr určitě nedáte. Tu polévku byste právě jíst měla, možná raději tu, než polovinu toho druhého jídla. Pomazánkové máslo také není zdravé, určitě je lepší pravé máslo v menší míře. Tu zeleninu jezte vařenou a když ji vaříte, tak pokaždé přidejte kmín, ten způsobí to, že Vás nebude zelenina nadýmat. Než ten chleba s pomazánkou, raději si kupte mraženou míchanou zeleninu, osm minut ji povařte s kmínem a trochou soli, pak sceďte a dejte si do ní trošku másla a třeba vařené vajíčko. Pomazánky si můžete z olejovek udělat sama. Sušenky nejezte vůbec. Podle mne nejíte zdravě, i když namítnete, že toho sníte málo. Ale to co jíte není vhodné. To je můj názor, ale asi se Vám líbit nebude. Ne každá syrová zelenina je zdravá. Ale nepíšete jakou zeleninu jíte, jenom že sníte to co je po ruce. To může být třeba mrkev, celer, pórek a tak dál. A zrovna tato zelenina syrová není vhodná.
neříkám, že nemáte pravdu, jen sušenky jsem jedla o pár let dříve, teď už ne. A jen takovou doušku k těm pomazánkám, já je kupuji jen proto, že kdybych měla dělat pomazánku doma z jedněch olejovek, tak bych to jedla asi 10 dní .-D, je to prostě problém, že se nemám s kým podělit, ale dík za názor
Teď budu za protivu. Vy nás ale houpete ! V jedné odpovědi čtu, že nemáte čas vařit jedno jídlo pro sebe a druhé pro manžela a v druhé odpovědi píšete, že rybičkovou pomazánku budete jíst 10 dní, že se nemáte s kým podělit. Mimo jiné - 1 pomazánka z rybiček je pro dva lidi na 2 dny k snídani. Zdravotní problémy si vytváříte sama, na cukrovku a cholesterol není nic jiného než zdravé jídlo a pohyb.
- omezit cukry, ne je úplně vynechat
- pomazánky dělat doma, nemusíte jich dělat kýbl
- jíst polévky
- zeleninu vařit na páře
- důležitý je pohyb. Nemyslím v práci nebo doma uklízet. Ujít rychlým krokem denně 2 -3 km.
- máte-li nadváhu, tak shodit.
Nemusíte vařit pro manžela zvlášt, s chutí si s vámi dá dobré domácí vařené jídlo než sajrajty z polotovarů nebo kupovaných pomazánek.
Nenapadejte (např. rybičky nemá rád každý, třeba můj chlap - on raději pečený bůček ) A zdravotní problémy jsem si fakt sama neudělala, nejvíc jsem podědila - dle lékařky. Obézní také nejsem, pohyb si myslím mám dost v zaměstnání - jak můžete vědět že nemám? Je fakt, že na procházky to moc nestíhám přibližně 1/2 roku - kvůli zaměstnání. A to přijdu po 12-13 hodinách z práce úplně grogy. Ale...buď budu práci mít a nebo ne, vybírat si u nás moc nemohu. Prostě jsem se jen ptala, jestli i ostatní mají stejné problémy a jak je řeší.
Nevím, kdo Vám ublížil, ale kopote okole sebe zbytečně.
Omyl, nikoho nenapadám, jen jste se ptala na zkušenosti. Je zde spousta dobrých rad, vy jen hledáte zůsoby jak je nevyužít - prostě " jak to nejde". Cholesterol a cukrovka jsou běžné nemoci, které člověk zvládne (když chce). Jsou jiné problematické diagnózy. U mne: 5 kg dole ( změna stravy) a každodenní rychlé procházky a cholesterol i cukr v normě. Každý den neděláte 12ti hodinové směny, tak popřemýšlejte " jak by to šlo".
Jak jste tu psala, že zdravotní problémy jste podědila, tak to není. Podědila jste jen špatný pohled na svět, který vám rodiče předali. Důležité je to, co si myslíte a tělo pak podle toho reaguje. V prvé řadě je potřeba, aby se člověk nad sebou zamyslel a nepřipouštěl si negativní emoce vůči sobě a druhým. Prostě jakoby všechno pustit, smířit a spokojit se s tím, co mám. A co se týká stravy, tak zkoušet, protože na každého působí něco jiného. Já např. nemůžu zelený čaj, je mi z něho hrozně blbě a přitom ho všichni chválí. Zkuste zeleninu, ale jemně povařenou, ne syrovou. Třeba dýni Hokaido, tuřín - mívají ho v Kauflandu, batáty...Je potřeba to vyzkoušet, ale z celostního hlediska cukrovka je nedostatek lásky k sobě a ty cholesteroly špatný přístup k životu, protože ucpné cévy znamenají, že se jakoby něčemu bráníme a neproudí to pořádně. Já vím, kecy jsou to krásné, ale řídit se jimi, je fakt náročné, taky to nezvládám, ale snažím se.
Díky, nejsem člověk, dost málona toto věří, spíš jsem oběma nohama na zemi, jen jsem byla skoro 40 let bez doktora a nic mne neskolilo a teď mám s jídlem problémy, není toho mnoho, po čem mi je dobře, Jím v podstatě málo - dle pí Dr. - ale zatím nevím, co z běžných potravin vybrat a hlavně, aby to nebylo stále to samé. Po něčem je mi trochu i na zvracení a proto jsem se ptala jak to máte vy ostatní. Někdo tady říkal i to, že je špatně i ve stresu a pod. Ale pokud člověk chce alespoň něco vydělávat, do práce musí. My zas o sezóně "musíme" být v práci cca o 60-70 hodin měsíčně víc. A to taky nepřidá. Nákupy jsou hrob, protože větší město, kde se dá nakupovat jak říkáte, je cca 25 km. A to po takové "šichtě" se vám nechce ani koukat, natož ujet 50km jen kvůli nákupu. Takže jím jen to, co je dosupné ( z největšího)
Velmi a zásadně by Vám pomohlo, kdybyste přišla do nějakého Diabetologického centra. Potřebujete individuální edukaci = naučit, jak s diabetem žít, co jíst, co pít atd. Sestra specialistka má předem dohodnutý vyhrazený čas, kdy se může věnovat jednotlivým pacientům, protože ne každému vyhovují brožurky s návodem na diabetickou dietu. Některé druhy zeleniny pro Vás nejsou vhodné, nadýmavou lze zpracovat jinak nebo zaměnit za jiný druh... atd. Je dokonce možné, že sice jíte málo, ale nutričně špatně. Co nejdříve si na diabetologii domluvte edukaci. Obecné rady Vám pomohou jen okrajově, Vy potřebujete "ušít" dietu na míru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.