Nejste přihlášen/a.
V poslední době se hodně diskutuje o škodlivost alobalu zejména na grilování a ukládání čerstvých potravin. Mám ráda tzv. televizní bůček, ten ale musí být uvařený a potřený oření uložen tři až čtyři dny pevně v alobalu. Má někdo zkušenosti s uložeím třeba do skla nebo pečící folie? Děkuji.
Jak už jsem jednou uváděl v příspěvku o kosmetice,vždy se ve výzkumných projektech nepíše o čistém hliníku,ale o některých organokovových sloučeninách.A skutečně některé práce určitých známých VIP v oblasti lékařské vědy,kteří se chtějí zviditelnit ve sdělovacích prostředcích obsahují výsledky,které by mohly potvrdit škodlivost některých sloučenin hliníku.Bohužel se nesetkal s přílišnou sdílností u výrobců piva v plechovkách,to by určitě zkrachovala většina pivovarů v USA.
A co potravinářský průmysl?Ten je závislý na produktech zemědělství.Jaké prvky se podílejí na složení zem.půdy?
Obsah prvků v půdě je velmi rozmanitý. Prvky lze rozdělit na makroelementy, které tvoří převážnou část půdní hmoty, a mikroelementy, které se vyskytují v malém množství. Největší zastoupení v půdě mají kyslík (O2), křemík (Si), hliník (Al) a železo (Fe), které se vyskytují v minerálech. Kyslík se nachází také v organických látkách, je součástí půdní vody a půdního vzduchu. Křemík s hliníkem tvoří kostru půdní hmoty. Hlavními živinami, důležitými pro růst rostlin, jsou dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Mezi mikroelementy patří bór (B), mangan (Mn), měď (Cu), molybden (Mo) a zinek (Zn), kobalt (Co), jod (I), fluor (F) a další, které mají význam ve výživě rostlin. Přítomnost těchto prvků ovlivňuje vlastnosti půdy, zejména její úrodnost.
JABRAKA
Dříve byl jedovatý staniol, dnes zase alobal.Tak nejezte staniol ani alobal, ale pocutinu uvnitř... Viz. kolegové výše
Staniol se vyráběl z cínu, cínovou vrstvu měly plechovky, ovšem dnes je vnitřek plechovek opět z hlíníku, takže toho hliníku máme okolo sebe skutečně až moc. Cín sám o sobě škodlivý není, ale působením jiných látek koroduje nebo oxiduje, ale bohužel jistota čistého cínu pokulhává, mnohdy je smíchán s olovem.
On už je škodlivý i alobal? No to jsou věci. Že by nám ho zase EU zatrhla
Ale vážně - neviděl bych to nějak kriticky, myslím, že když to maso uděláte podle receptu, zcela jistě se neoutrávíte.
To jste ještě neslyšela?
"
Má schopnost pronikat placentou i do plodu. Konkrétně u alobalu se nejvíce uvolňují hliníkové ionty, když jsou v něm zabalena jablka, citrusy, kyselé nebo slané potraviny. Někteří výzkumníci soudí, že stejný efekt má i to, pokud hliníkovou fólii používámepři grilování – horkem se ionty kovu také uvolňují a mohou pronikat do potravin.
Světová zdravotnická organizace zveřejnila bezpečné množství hliníku, které tělo může denně přijmout - jedná se o 40 mg na jeden kilogram váhy. Osoba, která váží 60 kg může tedy bezpečně přijmout 2400 mg hliníku během jednoho dne. Jenže lidé jsou obecně každodenně vystaveni většímu množství, než je zdrávo. Hliník se totiž i mimo výše řečené objevuje i v kukuřici, tvrdých sýrech, v různém koření a dokonce i v čaji, nezanedbatelné množství je i v řadě kosmetických přípravků.
Alobal je nebezpečný zejména pro osoby s nemocí ledvin a u pacientů s Alzehimerovou chorobou bylo téměř vždy prokázáno větší množství hliníku.
2400mg, to je 2,4g Al a to už je slušná hromádka. Nevěřím, že člověk může denně přijmout takové množství. Nepletete si náhodou jednotky?
To že se hliník uvolňuje v kyselém prostředí, je známé desítky let. Přesto si myslím, že generace, která celou školní docházku jedla hliníkovými příbory, na tom nijak špatně není.
Což takhle místo do alobalu zabalit to ono do mikroténového sáčku? Ale jestli si myslíte, že zrovna při pojídání bůčku je hliník ta nejhorší škodlivina a že jeho nepoužívání vás spasí...
Já bych nejdříve zvážil kolik váží ta hliníková vrstva do které zabalíš potravinu, hádám že to bude míň než 0.1g. Tak bych chtěl vidět jak by se z něj mohlo uvolnit 2.4 g hliníku Pokud na to někdo příjdete, jste borci a mohli byste na tom začít vyrábět hliník
Ajo jestli to číslo za Vaším nicke je rok narození,pak se jen divím Vaší s prominutím najivitě.Kolik desítek let jste jedla hliníkovým příborem,v PT z Al ešusů , to vše na Al podnosech, čokolády balené v alobalu.Za těch 70 let jste jej dostala do sebe tolik,že po Váš zbytek života je ohrožení Al již bezpředmětné!
Ešus jsem použila 2x v životě, hliníkovému nádobí jsem se vyhýbala a taky jsem dnes onkologická pacientka (netvrdím však, že z hliníku, ale jedno k druhému).A jinak čokoláda balená v alobalu nemůže schytat tolik hlinu a rozhodně s ním nepřijde tolik do styku jako horká potravina na grilu nebo kyselé a mokré věci.
No vidíte. Já naopak ešus a hliníkový hrnek na potraviny horké i studené, kyselé i slané používal v mládí docela často (tábory, výlety, dovolené...), hliníkové příbory jsem používal několik desetiletí (školní jídelny, závodní jídelny, restaurace nišších tříd... (občas použiju i dneska)) v hliníkovém nádobí "aluspor" (ve své době převratný výrobek, vrchol zdravého stravování) moje matka řadu let běžně vařila a smažila na hliníkových pánvích. Ani přes tyto "vražedné" skutečnosti nepatřím mezi onkologické pacienty. Takže tím hliníkem to asi nebude. Zachovejte klid, takových děsivých zpráv už jsem v životě četl...
Mimochodem, některé léky (například na žaludek) obsahují tolik hliníku, že byste musela mít alzheimera po spolknutí jedné pilulky.
Já takhle balím ovarové koleno. Uvařím, vykostím, okořením a smotám. Zabalím pevně do potravinářské foiie a dám do druhého dne do ledničky. Dlouhá léta to takhle dělám. Folie by nemohla alobal nahradit?
Jasne ze je prej skodlicej kdyz je v nem hlinik (proto je to alobal).
A i proto prej jsou skodlivy hlinokovy pribory i s nadobim
Dobrý den, jak se říká, všeho s mírou. Mně vždy přijde, že někdo něco vymyslí, protože chce být důležitý a všichni to pak opakují po něm, protože to slyšeli. Možná odbočím, ale kdysi jsem četla knihu o tom, jak v 50. letech dělali v Rusku pokusy s radioaktivitou, ačkoliv vůbec nevěděli, jaké má následky. Někdo z těch výzkumníků zemřel brzy na rakovinu a ještě měl postižené dítě, další se v pohodě dožil 90 a děti perfektní! Kolikrát jsem o tom přemýšlela - prostě je důležité, jak člověk svůj život pojme, věci se mají nechat plynout a pak plyne život v pohodě. Pokud se něčím začnu zabývat se strachem, co mi to udělá, tak to určitě špatně dopadne. Co se týče Alzheimera, tak mám svoji soukromou teorii a čekám, kdo na to taky přijde. Podle mě tuhle nemoc dostanou jedinci, kteří si připadnou hrozně důležití a to mají za to. Když vidím kolem sebe lidi, kterým to tzv. přestává myslet tak, se mi to potvrzuje. Přitom je jedno, jestli jde o důležitou paní učitelku nebo dělnici, která terorizovala celou rodinu. Nějaké alobaly a chemické látky tam hrají jen malou roli.
Já jsem nedávno koupila v papírnictví,,Svačináček,,10 m za 17,-,je to cca 2x hrubší role než alobal a složení je: ,,Hliníková fólie podlepená tuku a vlhku odolným papírem,,.Zřejmě novinka,ještě jsem na to nikde nenarazila. Pokuď máte obavy z alobalu,tak tohle je myslím dobrá volba i na ten ,,televizní bůček,,a na jakékoliv mastné potraviny i na buchty,aby nevysychaly.
Dobrý den Ajo,
já se používání alobalu vyhýbám již delší dobu, nejednou se mi na potravinách rozpustil...at už to byla zakrytá obložená mísa, chlebíčky,...používám vesměs potravinářskou fólii a na pečení třeba masové rolády pečící papír, zabalím, omotám provázkem a udrží i výpek z masa...
Jitko, už jste vyzkoušela na peční takový jako, rukáv, nekonečný sáček? Je z folie, jsou k tomu drátky na zatažení konců. Skvěle se v něm peče. I maso spolu se zeleninou a bramborami. Navíc, není po bytě žádný smrad z pečeného třeba bůčku. Nepřipaluje se vůbec nic, protože nevysychá, pára nikudy neuniká. V papírnictví k dostání.
Smred z pečeného bůčku?CO TO JE? to neznám ,znám smrad z bůčku když to ještě není bůček a musí se kydat hnůj ale z pečeného bůčku? Asi žijete Babko na jiné planetě!?
Diesel, den, kdy se bůček peče, je vůůůůně náááramná. Ale druhý den? A ještě třetí, ikdyž jsou okna otevřená?! To už s vůní nemá nic společného. Nenene, nebojte, žiju v Ostravě a nespadla jsem z měsíce. Fakt ne!
Děkuji za reakci a radu Babičko já jsem na tyto věci pře...lá, nedůvěřuji fólii na pečení Nestudovala jsem tedy co eventuelně uvolňuje pečící papír při tepelné úpravě (kdyby se tu chtěl do mě někdo pustit )
Hliníku se nebojte. Do jídla pronikají skutečně mikrogramy. Daleko horší pro zdraví je ten mastný bůček. Bůček, uzeniny a nedostatek zeleniny je recept na rakovinu tlustého střeva. Souvislost hliníku a Alzheimera je sice prokázaná, ale zatím se nezjistilo, jak se do těla dostává. A zatím se ještě do nedávna používal olovnatý benzín, tisíce tun olova vyletěly do vzduchu, my ho dýcháme, přitom olovo je prokazatelně neurotoxické.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.