Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jsou piškoty zdravé/nezdravé?

Od: adamnovak odpovědí: 37 změna:

Jsou klasické piškoty, zdravé či nezdravé? A teď nekoukejme na nutriční složení

 

 

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Na mouce, vejcích a cukru vyrostly desítky generací našich předků, takže ne, není to nezdravá potravina. (ohledně tučnosti - v běžných piškotech prakticky žádný tuk není)

Na druhou stranu, nezdravé může být cokoliv, co se konzumuje nad rozumnou míru.

svyjabob*

Ne, nemáte pravdu ! Ano naši předci v klidu konzumovali mouku i cukr a v klidu i živočišný tuk, a dožívali se krásného věku, a na zdraví jim to nic neubralo, ale také kolik pohybu denně měli? Moje příbuzná co žila začátkem minulého století se dožila věku 83 let, a také hojně jedla jak cukr tak i mouku, živočišný tuk, a "světlé" pečivo, a neměla žádný zdravotní problém z nich vyčnívajících. Ale také ještě v 83 letech chodila každý den pro vodu několik kilometrů, a ještě v 70-75 letech si sama nasekala dříví. Jak to řekl Profesor Pirk v ČT v pořadu devadesátka, budu parafrázovat: "90% nemocí na které se v dnešné době umírá, je z z civilizačních chorob, v důsledku špatné stravy a nedostatečného pohybu, a v dnešní době se o těchto potravinách globálně musí mluvit jako o nezdravích, jelikož pro člověka co 75% dne prosedí nebo proleží je to velice nezdravé, takový člověk by měl mít správně stravu uspůsobenou k tomu kolik pohybů deně má, bez ohledu na to že jde 2x týdně na kolo nebo cvičit" .
Je to hrozně jednoduché, před sto lety, kdo chtěl jíst, musel pořádně makat, a neexistovali v tak hojné míře práce, u kterých by člověk jen tak celé dny seděl. A v dnešné době, si člověk nejen že může objednat uvařené jídlo až domů, ale celý nákup, nebo dokonce vybavení, elektroniku. Prostě svět lidi nabádá k tomu aby se vůbec nehýbali.
Jinak jsem také četl, že se dělal výzkum, a průměrný člověk ve městě (85% populace Evropy), denně újde pouhých 2-4 tisíc kroků, což je hrozně hrozně málo.


doplněno 17.06.16 14:03:

Dobře napíši to tedy jinak, myslíte si že je hydroxid sodný nezdravý?
Ano je, dokonce zdraví nebezpečný. a je zařazen dle standardů EU na seznam vysoce žýravých látek "žiravina c" ,

Ale přesto se vyskytuje v potravinách, znamená tedy že je zdraví? Nikoliv.

Ano, člověk se může sám sobě vymluvit, že stačí se projít, nebo začít jezdit na kole. ale třeba obyčejná sklenice coly se rovná půl hodince běhu při ideální intenzitě pulsu, znám 12 letého kluka co je bratr kamaráda, a on a jeho spolužáci nemají problém za dobu co bývají ve škole spořádat 2-3 plechovky energy drinků (nemluvě o svačině, která bývá sušenoková nebo chipsová) a taková plechovka má tolik energie, že by to dítě muselo intenzivně běžet i dvě hodiny (Vždy záleží na BMI & BMR) aby spálilo přijatou energií, a nejhorší je, že ty děti pak nejsou bez cukrů schopny jakékoliv byt sebelehčí aktivity.

Takže tady jde v podstatě již pouze o to jak se to kdo vyloží.

A především jde o samotný pojem, "Nezdravá potravina", protože pod pojmem "Zdravá potravina" si osobně představuji takovou potravinu, která člověku dá i něco navíc než pouze energii ve formě monosacharidů, za zdravou považuji třeba banán, nebo jablíčkko, které vám nejen že dá energii ve formě cukrů ale také přidanou hodnotu ve formě vlákniny, minerálů, a vitamínů.

Sám ve svém příspěvku potvrzujete, že problém není v piškotech, ale v životním stylu. Takže řešení není v tom vyhýbat se údajně "nezdravým" piškotům, ale chodit pěšky nebo jezdit na kole, hýbat se na čerstvém vzduchu, a pak - najednou - i ty piškoty přestanou být nezdravé.

 

svyjabob*

4x

Bez nutričního složení, je celkem k ničemu hodnotit zdravotní závadnost potraviny.

A jelikož většina piškotů je pouze mouka, vajičko, a obyčejný cukr, tak již z toho vyplívá, že je to nezdravá potravina, a tím že tím rodiče cpou své malé děti, pak máme titul Numero Uno ve "špekatosti" v EU (a ude mnohem hůře) a mezi prvními ve světě. Mě se stačí podívat na třídu bratra od kamaráda, který chodí do sedmé třídy ZŠ a tam je více jak polovina dětí obezních.

Něco jiného je to pro aktivního sportovce, nebo člověka který manuálně těžce pracuje, a může si to dovolit, jelikož tu přebytečnou energii alespoň z větší části spálí, a něco jiného je to pro dítě, které spí denně 9 hodin, a poté 6-9 hodin sedí na židli ve škole, a pak další hodiny u PC a televize, a v pohybu je všehovšudy 40-70 minut denně, plus vyučovací hodina TV která bývá 1-2x týdně. Dnešní generace, je generace zakarněných záprdků..

adamnovak

Díky to mu stačí, jsem člověk, který 3x týdne aktivně fyzicky sportuje a do toho ještě cvičí, potřebuji k bílkovinám zařadit nějaké sacharidy a jelikož piškoty nemají žádná Ečka, tak to škodlivá potravina není, mimo to, že je hodně tučná a má hodně cukru, ten se spálí...

 

rv*

2x

Čím blíže je člověk smrti hladem, tím jsou zdravější. Čím více má člověk nadváhu, tím méně jsou zdravé. Nebo ještě jinak. První piškot je nejzdravější, každý další je méně a méně zdravý.

 


1x

Úplně nejzdravější jsou piškoty, když si předem připravíte několik věcí: balíček piškotů (nejlépe dlouhé, cukrářské), Rozříznete jahody, zasypete cuktem a necháte chvíli odpočinout, aby pustily štávu, našleháte si šlehačku a vešleháte do ní zakysanou smetanu a polovinu vanilkového cukru. Pak už můžete piškoty naskládat do formy, hranaté misky nebo pekáčku, vyloženého potravinářskou fólií. Pokapete štávou z jahod, navrstvíte šlehačku se zakysanou, nasypete jahody a navrstvíte zbytek šlehačky. Když to celé necháte v klidu, aby se chutě prolnuly, máte úplně nejzdravější piškoty.

jh®

Jasně! Já mám taky moc ráda zdravé piškoty v tiramisu.

 


1x

Neodpustím si ještě: Všechno, co se ve spotřebě přehání, stane se nezdravým.


doplněno 22.06.16 07:23:

kkk, je to hodně jinak. Opavia jsou stále špičkové. Našlo se mnoho výrobců, kteří napodobili sáček natolik, že se velmi, velmi podobá opavským, ale jsou úplně jiné. Tvrdé a recepturu mají jinou, ošizenou, plnou náhražků a barviv. Schválně, kontrolujte všechna balení, která kupujete!

Od t= doby, co firmu OPAVIA koupili, receptura se změnila. Nevím sice, zda jsou ošizené a plné náhražků, ale v kařdém případě jsou tvrdé a o chutové kvalitě původnícj pičkotů si mohou tak nechat zdát; dokonce mnozí spotřebitelé je bojkotují.

Podle mých zkušeností nejlepší piškoty (když nepočítám cukrářské, to je jiná katedorie) jsou psí pičkoty.

 


0x

Co vám chutná, je zdravé. Co vám nechutná zdravé není. Já se tím tedy řídím. Máte rád piškoty?

Nemám ráda piškoty,ani jiné sladké "klumpy."Snad jen s vyjímkou domácí zmrzliny se stévií a 70% čokolády.

Čtěte : zena.cz/...

Jsou ale i lidé, kteří tvrdí opak.

 

balzerka

0x

Jsou zdravější, nez tatranky , zákusky nebo koblihy s tukovou polevou, ale že by nějak prospívaly? Jedině jako prázdná energie. Snad jen obsah vejce / mizivý/ je jisté plus. Když chci energii, přidám ořechy, banány, kvalitní hořkou čokoládu, avokádo, cereálie.. Z toho mám navíc minerály /např.hořčík/, vitamíny, aminokyseliny...

 


0x

Takhle bych se na to nedívala. Rozhodně budou méně škodlivé než tatranka a jiné podobné produkty. Ale jako vyloženě zdravou potravinu bych piškoty nebrala. Pokud by mne honila mlsná, tak bude asi lepší pět piškotů, než jedna tatranka, nebo sladká kobliha a tak dál. A máte pravdu, nakonec jste mne tím nápadem navnadil. Zítra si koupím ty cukrářské dlouhé, jsou lepší a když na mne přijde mlsná, tak si sním dva piškoty a nepůjdu si hned péci nějakou buchtu, kterou pak zbaštím, nebo dám slepicím...

 

dafina*

0x

Já jen připomenu, že pro batolata ke svačince s čajem nebo ovocnou přesnídávkou jsou suprové, zvláště na cesty a ještě žádné zdravé batole z toho nemělo zdravotní potíže. Piškoty jsou také velmi důležité pro dietní stravu. Člověk, co má problémy se žaludkem, žlučníkem a podobně a něco jíst musí, také sáhne po piškotách. Lidé po operaci žaludku to mají dost dlouho jako snídaní a druhou večeři k pribináčku, pokud snese mléčné výrobky. Takže piškoty rozhodně nezatracuju...žádné prázdné kalorie, ale hodnotná výživa.

ivik*

Někde jsem četla, že kombinace piškotů a např.ovocného čaje je škodlivá z důvodu, že cukr z piškotů s kyselým čajem nějak kvasí ve střevech... Tak nevím...

Jinak jsem pacovala ve firmě, kde se připravovala vaječná malanž s cukrem pro výrobce piškotů a nepřejte si vidět, z jakých vajec se ta melanž míchala...

dafina*

ivik® Datum: dnes 15:26

Kombinaci piškot s ovocným čajem si také neumím představit. Dětem jsem dávala heřmánkový čaj, co by batolatům a ovocnou přesnídávku s několika piškoty, což myslím nevadí, problémy neměly, chutnalo jim a prospívaly.

Já dodnes zásadně jídlo nezapíjím ničím a učila jsem to i své děti. Nejdříve se napijte, at nemáte žízen a pak se najezte. Pijte pak až za cca hodinu. Takže když čaj, tak bez piškot, když piškotky tak bez čaje. Nevím, proč by se mělo jídlo zapíjet. Pokud není člověk nebo dítě nemocné a nutně musí zapíjet, jinak je to zbytečné.

Od školky ve 3 letech piškotky už měly málokdy a tak bych batolatům je spíše doporučila, je to pro ně zdroj sladkosti a radosti. Je pravda ale, že výrobci vědí že je to určeno hlavně dětem a jako dietní strava a proto je sprosté, že okrádají i tam, ale nedivím se tomu, co se vlastně v našem státě nešidí a tak ptát se, proč je stoupající trend rakoviny a to i u dětí je vlastně zbytečné...

To teda souhlasit nebudu. Proč by se u jídla nemělo pít, to teda opravdu nevím. Spíše je tomu naopak. A jídlo nezapíjím několika doušky, ale prostě upiji ze sklenice. Není nutné ho zapíjet nějakým množstvím vody, nebo čehokoli. Stačí upít trochu tekutiny a pokračovat v jídle. Teď to hledat nebudu, ale určitě se to dá najít někde na netu, že je naopak tekutina konzumovaná při jídle zdravá. Ještě nikdy jsem neměla potřebu pít před jídlem, abych pak nemusela. Vůbec nerozumím Vašemu vysvětlení a zásadě, proč by se mělo pít před jídlem, aby nebyla při jídle žízeň. Třeba to nějak vysvětlíte.

lucie*

suzy-já mám také v podvědomí,že jsem někde slyšela,že není zdravé jídlo zapíjet,ale opravdu už nepovím proč se to tvrdí.Třeba se to tady dozvím.Zase si pamatuju,že jeden kamarád musel pečivo zapíjet,byl tak od mala naučený a že by se prý udusil,kdyby u toho nepil.To jsem slyšel poprvé,já jím a piju dle chuti,pocitu,takže to neznám jak je to vlastně správně.


doplněno 20.06.16 19:33:

no já to nijak neřeším.Ráno musím"zavodnit"organsmus,jnak se cítím zle.Musím vypít tak litr,postupně samozřejměa během dne,tak postupně piji.U jídla nemusím,nepředstavím si,že se někdo dusí a dlouho žvýká.Kolikrát si koupím jen tak něco do ruky k jídlu(pečivo,suchar...)a jdu a nepiju.Každý zná sám sebe nejlépe,takže taky se neřídím co se kde píše.I červenou řepu jsem jedla dřív než p.Mančingová(či jak se to píše)napsala ty své bestselery

Lucie, vycházím ze zkušeností a něčeho naprosto logického. Kdyby se tekutiny u jídla neměly pít, tak at mi někdo vysvětlí to, že když připravujeme stůl k pohoštění, nebo v restauracích, proč tam tedy mají své neodmyslitelné místo sklenice na vodu a víno. A to je tradice, která sahá hodně hluboko do minulosti celosvětového stravování. Schválně jsem se podívala tady na internet co se o tom tady píše a zjistila jsem, že se k tomuto tématu vyjadřují pouze neodborníci. Skutečně tam někteří tvrdí že to je špatné pro trávení a že se potrava ředí a jiné bláboly. Tím se teda já určitě řídit nebudu. Projela velký kus světa a nikde jsem s tímto podivným názorem nesetkala. Dokonce tady někdo tvrdí, že se má před jídlem vypít hodně čisté vody, aby se pročistil organismus. Což považuji za totální hovadinu. Ale na internetu to je a teď záleží na tom kdo si to bude číst a kdo tomu uvěří. Já to určitě nebudu. Na internet může napsat kdekdo cokoliv. A klidně se pod nějaký takový blábol může podepsat Dr. Pavouček, nebo jiný titul. Takže já se řídím zdravým rozumem.

stir*

Tak pro někoho je naprosto logické se napít u jídla, pro někoho je zase logické napít se s předstihem před jídlem. Už je jen každého věc, zda ví, co a proč... Bílkoviny ke svému natrávení potřebují kyselé prostředí pH 1-3 což je velmi kyselé. Pitím u jídla nebo těsně před a po se prostředí naředí a strava projde bez užitku ven. Jen zatěžuje trávicí systém a způsobuje civilizační choroby, organismu nic nepředá, jen dodá mozku impuls, že hlad nemá, ale výživa pro buňky žádná. Další problém je konzumace tučných teplých jídel zapíjených chladnými nápoji. Tuk se srazí, nevstřebá se, lepí se na stěny žaludku a posléze střev, kde zalepuje střevo - polopropustnou membránu a blokuje vstřebávání živin do organismu.(mimochodem je to stav vzniku rakoviny tlustého střeva, žaludku atd) Vše se dá dohledat na netu, kdo se zabývá metabolismem, stravou, sportovní zátěží a hormonální odezvou si vše může dohledat. Proto by se mělo pít alespon 20-30min před a po jídle. Ráno vždy před jídlem, poněvadž organismus je po noci "kyselejší", jelikož přes noc regeneruje a "čistí", žaludek je překyselený a je třeba jej "propláchnout", prostředí se následně upraví na "běžné" pH.

Stir, jsem naprosto zdravá a už docela v pokročilém věku. Přála bych Vám, abyste byl v takové kondici i Vy. Nejsem blázen, abych pila ledovou vodu k jídlu. K hlavním jídlům, tedy oběd a večeře piji víno. Nelábu ho žádné nepřiměřené množství. Prostě si během jídla upiji. Někdy si dám i pivo. Žádný problém kyselého prostředí a toho všeho co popisujete jsem dosud neměla a nikdy jsem netrpěla na nadváhou. Podle mne je to dnes tak, že lidé už nevědí co by si vymysleli a vyzkoumali aby žili zdravěji a jsou čím dál tím víc nemocní. Na netu se dá dohledat ledasco, to máte pravdu, ale podle mne je daleko nebezpečnější tomu jaksi propadnout. Je vidět podle Vašeho příspěvku, že vy v tom vězíte až po uši. Ale nic proti tomu, je to Váš názor, já Vám ho neberu, ale řídit se tím samozřejmě nebudu.

lucie*

str-aha,vy jste to tady vlastně taky napsal.Po ránu"zavodnit"tělo.To s Vámi souhlasím,protože fakt se jinak cítím zle,unavená,bez života.

stir*
Tak voda je důležitá, bez ní je člověk unavený, nepozorný a může bolet hlava. I v noci, kdyz člověk spí jsou ztráty velké, tělo regeneruje, čistí se, zbytek se ztratí dýcháním. Já těsně před spaním vypiji půl litru, ráno co vylezu z postele hned taky půllitr. Dnes dopo čtyři pulitry, abych se zavodnil, pak kolo stopadesat km, toz to byly čtyři litry a po příjezdu zatím tři pulitry, tak su vyschlý Nepiju žádné blafy, jen čistou vodu, plus nějaké ionty...

Lucie, moje babička nikdy k jídlu nepije, má to tak naučené z dětství. Takže u jídla s ní jsou už klasikou situace, kdy buď zaraženě sedí a snaží se jídlo polknout a s vidličkou v ruce čeká, až bude moct další sousto, nebo rovnou pokuckává a pak se dáví. Před sebou má pití, ale nelokne si ani tu trošku... v restauraci tohle "zbožňuju", fakt, nehledě na to, že jsme ji už párkrát museli bacit do zad, protože ještě dřív byla navyklá hrozně hltat (je to žrout ). uk tuk tuk na dřevo, záchranka ještě nebyla. Já to nemám jinak, třeba to pečivo bych bez pití nesnědla. Ale většinou stačí rajče nebo paprika. Zvlhčovat

balzerka

Nevhodná je prý kombinace pečivo a čerstvé ovoce. Taky hodně lidí z toho má pálení žáhy. Někteří i v případě ovocného kynutého koláče nebo bublaniny. A ovocný čaj není čajem v pravém smyslu. I když se pije samotný, nesedí mnoha lidem kvůli kyselosti.

 

stir*

0x

Ty asi nejsi moc dobrý sportovec, poněvadž nemáš nastudovanou stravu a strava je základ. Jinak bys věděl, že piškoty jsou rychle dostupná energie - rychlé cukry a ty nemají v jídelníčku co dělat. Rychlé cukry jsou vhodné jen na rychlé doplnění energie těsně před, během a těsně po intenzivním výkonu. Pak jsou ještě vhodné pro zkolabovaného diabetika pro záchranu života. pro zdravého člověka je to jen cesta, jak se tím diabetikem stát.Buňka potřebuje k životu i jiné věci než jen prázdnou energii, potřebuje minerály a vitamíny ke zdravému vývoji a jak už psal kolega výš, banán, jablko či jiné ovoce doplní tu energii taky, přitom je nutričně nesrovnatelně lepší, z hlediska iontů potřebných k práci buňky, jelikož organismus je jedna biochemická elektrárna a ta éčka a stabilizátory nepojede. Naši dědové možná jedli vajíčka, mouku a špek a dožili se opravdu vysokého věku, ale to proto, že je nejedli ve formě piškotů tatranek energetických nápojů a vůbec polotovarů celkově. Žloutky vajíček byly až do červena, jelikož ta slepice byla celý den na sluníčku, měla k dispozici sobě přirozenou stravu. Dnes slepice žije v kleci, kde se ani neotočí, předem žere a z druhé strany klece vypadne vejce. Žere jeno modifikovanou stravu, aby byla velká snůška vajec. Taktéž pšenice měla daleko víc výživových hodnot, jelikož se hnojilo hnojem a ne žádnými chemikáliemi. Dnes jsou obilniny tak vyšlechtěné, že jakékoliv výživové hodnoty jdou bokem, jede se jen na co nyjvyšší výtěžnost z hektaru a to platí u všeho. Doma vychované kuře mělo maso do červena a mělo i chut po mase, zatímco dnes prodávané kuřata mají společné jen to, že je to kuře. Ale to kuře dnes dorůstá do jateční hmotnosti pouhých pár týdnů a svalový přírůstek je tak obrovský, že těm kuřatům se pod tou vahou lámou kosti, jelikož kostra nestačí dorůst do pevnosti. Krmí se jen růstovými hormony, antibiotiky, stejně jako jiné zvířata chované na maso, které za svůj krátký život nevidí denní světlo. Člověk je na vrcholu potravního řetězce a sežere to, co si vychoval, vypěstoval a pak není divu, že je tolik civilizačních chorob. Je dokázáno, že dnešní strava zkracuje život o 15let, lobují za to spolky proti přelidnění planety, poněvadž už má co dělat, aby nás uživila. A když už člověk onemocní nastupují doktoři, aby ještě člověk mohl, pod podporou léků pracovat, nejlépe do důchodu, ale jen do důchodu, pak už je nadbytečný. Doktoři totiž neléčí, nevyléčí, jen udržují člověka v chodu, tak aby mohl pracovat, bez bolestí a kupovat dál ty sračky a léky, kterými se postupně tráví. Potravinářská lobby s tou farmaceutickou by si mohla podat ruce, poněvadž ta potravinářšká vyrábí pacienty pro tu farmaceutickou a naopak, protože ta je déle udržuje při životě, jako konzumenta těch blafů.

Je dokázáno, že dnešní strava zkracuje život o 15let,

Tak asi proto je v současných civilizovaných zemích výrazně delší průměrná délka života než v těch, kde se ještě žije "přírodním" způsobem...

(a tavé výrazně delší, než v té vychvalované minulosti.)

stir*

Délka života se nezvyšuje, i v antice se lidé dožívali přes sto let. Zvyšuje se průměrná délka dožití a to je rozdíl. Díkyzdravotnictví dnes neumírá tolik dětí, kojenců a lidí v rizikovém věku a to zvyšuje ten průměr dožití.Mimochodem od počátku tohoto století je zaznamenaný pokles, průměrná délka dožití poklesla, jelikož stále není na trhu nový lék, jako třeba penicilin v minulém století. Ve vyspělých, zvláště přímořských oblastech je délka dožití vyšší díky vyšší konzumaci ryb atd atd..

lucie*

stir-...no a k tématu jen tolik.Osobně jsem nenašla v piškotech ani přesnídávce nic tak zdravého,abych tím krmila děti-batolata.Spíše naopak,nevím proč je učit jíst "prázdné kalorie"a až někdy hledím co vše se tam přidává.Na to aby si tělo zaplácaly těmahle "jedama"(palmový olej,glukozový sirup...)budou mít zbytek svého života.

Mimochodem - co je na těch "jedech" jedovatého?

 


0x

No, já bych řekl, že nezdravý je ten, kdo se takhle ptá.

 

 

kkk*

0x

Nezdravé jsou jen OPAVIA Piškoty.Protože v tomto podniku jsou nějací vedoucí lemplové,kteří piškoty přepalují.Stačí se podívat na zbarvení.Opavia jsou vždy tmavší než od jiného výrobce.A je známo,čím tmavší /hnědší/barva na povrchu pečeného výrobku,tím více má pečený výrobek obsah rakovinotvorných akryalmydů.A Opavia piškoty a jejich experti v tmavosti vedou zaručeně.To samé platí o hodně pečeném pečivu,houskách,rohlících.Tepelná úprava nad 120 stupňů již vytváří v potravě jedovaté akrylamidy

ivik*

OPAVIA se vyrábějí v Polsku.

 

eulalie*

0x

Na dětských piškotech není nic tak moc závadného... to už by člověk nemohl jíst vůbec nic. Piškoty obsahují jen vajíčka, mouku a cukr. A nakonec i ten cukr člověk ke svému životu potřebuje. Tedy spíše mozek potřebuje glukozu.

 

chytrafesnako

0x
Jsou tady názory, který mají pravdu a který se mýlí. Za mě jako 16letého nabušeného sportovce, co potřebuje nabírat je to super věc, jak nutričně tak cenově. Ano máte zde pravdu, že někteří moji vrstevníci by měli začít, něco dělat, ale i na druhou stranu. Copak nejsou i obézní,líní dospělí. Tato potravina je v pořádku, a ty lidi, který jsou bečky to určitě nemají jenom z piškotů.Děkuju a dobrou chut

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]