Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Hamánek o 3 měsíce dříve

Od: anick odpovědí: 15 změna:

Dceři je 7 měs., začala jsem s příkrmy (Hamánek...), sní půlku skleničky k obědu. Dnes jsem jí otevřela omylem

hamanek.cz/... a byly mi divný ty kousky, noky v tom. Jenže jsem se na skleničku nepodívala, už byla v lednici.

Dceři to chutnalo, i když zuby nemá. Riskovala jsem něco? Tu druhou půli už zítra radši dávat nebudu, trochu se bojím. Normálně dávám 6. nebo 7. měsíc.

Trochu vylekaná A.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Zachovejte klid, ale pro jistotu tu druhou polovinu raději promačkejte vidličkou. Není to o trávení, ale o možnosti zaskočení (zadávení), což se nestalo. Klidně dokrmte rozetřenou druhou část sklenky...

anick

Díky, strejci, taky mě to napadlo, ušetřím cca 16 korun

 

pb®

2x
Možná je ten 10. měsíc kvůli obsahu lepku z těstovin. Ještě do nedávna bylo doporučeno nedávat dětem do určitého věku lepek. Dnes naopak, čím dřív dítě alergem pozná, tím lépe a tím je menší riziko, že alergie vznikne. A u případné celiakie je lepší, čím dřív se na ní přijde a začne se dodržovat bezlepkový jídelníček. Nebála bych se a klidně to zkrmila.
anick

Díky, pb. Takže lepek. No jo, dosud vždy se psalo, že je BEZ LEPKU. Jak bych případně poznala, že lepek uškodil? Je to už sedm hodin a nic se neděje. Klidná je a stolice byla normální.

 

lidus*

2x

Náš "Otesánek" Izabelka omylem dostala na chalupě něco pro starší děti, dcera říkala, no už jsem to otevřela, zkusím a když tak to dám kočkám. Krůtí maso s těstovinama, malá má zuby dole 2 a celou skleničku zblajzla jako nic. K obědu jsem dělala kuřecí prsa s rýží a tak jsme ji trochu nekořenili, nakrájeli na malé kousky a máte vidět jak otvírala pusu, nemluvě o tom, jak jí kuřecí vývar s nudlema. V neděli jsem ji ponorákem rozmixovala bramboru + králičí maso + mrkev, vůbec tu "šlichtu"nechtěla ale když jsme do toho nakrájeli kousky tak jedla jako divá. Holka měla 1.10. 2014. ukončených 7 měsíců. Nemyslím si, že by se dítěti něco stalo, dřív žádné Hamánky nebyly a děti nám normálně vyrostly. Meruňkovou, jablečnou.., přesnídávku z obchodu nechce, zaprská vše okolo ale uvařené jablko, hrušku, meruňky (pravda, jsem nezodpovědná babička a trochu ji to přisladím medem nebo ji v tom rozmočím 2 dětské piškoty) to otvírá pusu tak, že nestíháte.

anick

Pravda, pravda. At žije babička Liduš!

Ta naše má taky 7 měsíců a dva zuby dole.

 

eulalie*

1x

Abych pravdu řekla, já bych mimino nekrmila konzervovanou stravou starou kdovíjak dlouho. Vždycky jsem všechno vařila a připravovala čerstvé doma. Zbytečně to hrotíte. Dceři by se nemělo nic stát.

anick

A jak jste rozvařila brambory, mrkev a hovězí maso, aby to mohla takhle malá jíst? Takovou tekutou konzistenci neumím. Jinak jistě souhlas.

eulalie*

Bramborové pyré (kaši) určitě umíte. Brambory uvařit doměkka, pak pomačkat. Totéž s mrkví, tu jsem mačkala vidličkou. Malé kousky dítěti nevadí, má dásně a těmi žmoulá jídlo. Maso jsem nožem nasekala nadroboučko. A je lepší dítě zvykat i na ty kousky jídla. Pokud totiž budete krmit jen mixovanou kaší, tak vám pak bude ty kousky v jídle odmítat. To je taková moje zkušenost.

doplněno 06.10.14 20:26:

A opravdu jsem dítě nikdy nekrmila těmi konzervovanými Hamánky. Je to jen konzerva se starým jídlem. I když se všude samozřejmě píše, jaká je to pro dítě prospěšná strava z kontrolovaných potravit. Prdlajs. Je to jen reklama. Kolik dětí už vyrostlo na jídle, co jim uvařila doma jejich máma...

anick

Možná mě odradilo, že tolik toho mačkání a sekání pro jedno miminko. Asi jsem líná. Díky za popis, už jsem se bála, že to nejde udělat.

Jinej argument pro vyrobený jídlo bylo, že brambory, mrkev... ze supermarketu (jinam nechodím) není pro kojence zdravá volba.

eulalie*

A z masa jsem dávala spíše kuřecí. To hovězí jsem miminovi nedávala. Když jsem jídlo vařila, tak do jednoho roku dítěte jsem nic nesolila, nekořenila. Takto můžete použít jakoukoliv zeleninu. Postupně dítěti dávat ochutnávat. Já osobně si myslím, že doma vyrobené jídlo, i když z supermarketové zeleniny, je pořád lepší, jelikož je čerstvě uvařené, než ty konzervy.

pb®
Pro děti je nejlepší králík, krůta, hovězí a pak možná to kuřecí, tedy z běžně dostupných druhů mas. Známý má domácí chov holubů a dceru odchoval na prsou z holoubat. Doktorka byla úplně nadšená. Já jsem taky všechno vařila, ale když to tak vidím, jen jsem si přidělávala práci a peníze stejně neušetřila. Když má člověk koupit kvalitní maso a k tomu zeleninu, vyjde jedna porce stejně jako ta sklenička. Navíc v té skleničce někdo dělá pravidelně rozbory. Když nakoupím zeleninu tak nevím, čím to kdo hnojil někde v Polsku. Když si budu zeleninu pěstovat doma, nejsem botanik, abych věděla, kolik který druh v jaké fázi růstu potřebuje živin, aby pak plod měl minumum dusičnanů. No zkrátka i když jsem pro první dítě vařila, mít druhé, ušetřím si práci a se skleničkama to minimálně kombinuju.
anick

Díky za rozepsání. Peníze bych neušetřila. A tý práce s tím, času, to taky... Zajímavý, že já králíka ani krůtu nikdy skoro nejedla. Ale pro děti dobrý. Když jsem byla malá, kdoví co mi máma dávala. Maso asi né.

 


0x

Myslím, že žádný velký rozdíl pro mladší a starší děti v té výživě není. Jen pro ty starší už je to víc kouskovité, aby se děti učily těmi pár prvními zoubky kousat. Takže šlo spíš o to, aby se malá nedusila.

Druhou část výživy bych jí dala do mixéru. Ten určitě máte a malá to pak bez problémů sní.

I já se spíš přikláním k domácím polívčičkám. Vařila jsem domácí, z kousku pěkného hovězího, z kousku kuřecího. Pak paní doktorka poradila vařit z vepřové sleziny, to jsem po uvaření naškrabala nožem, tu vrchní blánu dostal pejsek. Přece jen domácí je domácí. Měli jsme na zahradě svoje nestříkané brambory a zeleninu /mrkev, celer,petržel,pórek/ a to bylo pro děti prima. Uvařené jsem zpočátku mixovala na hladkou kaši, později rozmačkala vidličkou, aby už byly drobné kousky ke kousání.

Ale chápu, že lidé ve městě toto nemají. Navíc jsem jídlo ze skleničky byla nucena občas použít třeba při cestování apod. Kdy nešlo jet s kastrolkem.

Přesto si ale myslím, že domácí vařená strava je pro malé dítě to nejlepší, co může dostat. Jaga.

doplněno 07.10.14 07:08:

Když byly naše děti malé, vyráběl se tehdy velice oblíbený 70% sýr, tzv. "sedmdesátka". Malý v červené, velký v modré krabičce. Pamětníci si určitě vzpomenou. Uvařila jsem brambory /z domácího chovu /, rozmixovala, později jen rozmačkala vidličkou, přidala trochu mléka a ten sýr. Dětem to hrozně chutnalo. Mimo to už seděl vedle nastartovaný manžel, že dojí, co zbylo. Bylo to opravdu moc dobré. Ale většinou toho na něj opravdu mnoho nezbylo.

anick

Díky, Jaga! Na sýr 70% si už nepamatuji

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]