Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám vysokou cukrovku zatím beru tablety /né inzulín/ dnes mi mudr.zdělila,že zas víc.Hubnu jídlo si hlídám.Je to asi i věkem co by pomohlo?Citróny nebo co?Děkuji za Vaše rady
Dobrý den,
mám s tímto osobní zkušenost..
Jaké jsou vaše hodnoty glykemie? jak se měříte? jen u MUDr. nebo máte vlastní glukoměr?
hraniční hodnoty glykemie pro zdravé osoby jsou:
před snídaní: 3,9 - 5,8 mmol/l
před obedem, nebo večeří : 3,9 - 6,1mmol/l
1 hodinu po jídle: méně než 8,9 mmol/l
2 hodiny po jídle: méně než 6,7 mmol/l
Mezi 2 a 4 hodinou ranní: více než 3,9 mmol/l
v prvním kroce musíte pochopit jak zpracování glukózy funguje..
záleži totiž nejen na tom jak přísnou dietu dodržujete ale i na tom co konkrétně jíte.. Některé potraviny maji vyšší a jiné nižší tzv. Glykemický index.. je to číselné vyjádřní na ose toho jak vysoko glykémie vystoupá a jak rychle po snědení dané potraviny.. v zásadě platí že by jste se měla vyhýbat potravinám s vysokým glykemickým indexem.. velmi dobrý zdroj informací naleznete zde: kaloricke-tabulky.cz/...
potravina s vysokým glykemickým indexem je vhodná například při HYPOglykemii - sníženému obsahu glukózy v krvi protože ho dokáže rychle vyhnat nahoru.. proto se diabetikovi v glykemickém šoku podáva cukr mezi zuby a tvář nebo se jim píchá injekce glukagenu (hormon který anuluje účinky insulinu) a pokud ani jedno nezabere podává se nitrožilně 40% roztok glukózy.
HYPERglykemie - vysoká hladina cukru v krvi tzn nad hraničními hodnotami se dá pod kontrolou držet dietou a počítáním sacharidů.. vaše lékařka vám určitě určila denní "dávku"sacharidů která se vypočítává myslím podle vaší výšky a váhy.. vy se musíte jen starat aby jste tuto dávku nepřekročila.. - stačí počítat.. pokud máte iphone nebo telefon s Androidem najděte si v marketu aplikaci "kaloricketabulky"ta to umí.
zeptejte se paní doktorky jestli je váš diabetes způsobený odumíráním B-buněk ve vaší slinivce a nebo resistenci vůči insulinu.. pokud je to jeden z těhle důvodů, spíš bych to viděl na užívání insulinu (většinou se stává že časem lidi používající prášky - Glucophage přejdou na používání insulinu protože jjich B-buňky ve slinivce jsou postupem času zničeny a tělo nedokáže insulin samo syntetizovat..)
doplněno 24.07.14 20:10:Jen dodám že obecně u diabetu platí že je lepší zažít HYPERglykemii, než HYPOglykemii, protože při HYPOglykemii se nedostává dostatek glukózy do mozku (jediným zdrojem energie pro mozek a CNS je glukóza které denně spotřebuje až 100g) a zatímco s vyšší hladinou si poradíte píchnutím insulinu, tak nižší hodnota vás přímo ohrožuje protože pokud nedokážete rozeznat příznaky tak můžete upadnout do hypoglikemického komatu. krátkodobé zvýšení - hyperglykemie nevadí, to zažívame věichni a tělo s tím dokáže vyrovnat (ne u diabetika který potřebuje insulin) avšak HYPERglykemie není tak nebezpečná protože při krátkodobé HYPERglykemii nehrozí bezvědomí a koma.. ovšem DLOUHODOBÁ HYPERglykemie je nebezpečná protože může poškodit vnitřní orgány (ledviny, játra... spojivka... periferní nervy..)
doplněno 24.07.14 20:16:co to kecám spojivka.. tam samožřejmě mělo být "sítice a zrakový nerv"... pardon..
doplněno 24.07.14 20:25:a ještě jedna úprava.. samozřejmě že u diabetu je KLÍČOVÉ dodržování přesných hodin jídla.. tzn, snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, druhá večeře..
čím víc "pořádku"do toho vpravíte a budete dodržovat pravidelnost tak tím líp se bude váš diabetes kompenzovat. a nebudete mít ani problém s "hladem"mezi jídly.. překvapuje mě že vás lékařka takhle neinstruovala.. zkuste si o tom pokecat s dietní sestrou.. ta vám v tomhle poradí a i vám sestavý vzorový jídelníček.. (nevím odkud jste ale v praze je dietní sestra v každé nemocnici - snad.. stačí si od doktorky k ní nechat napsat žádanku.)
Děkuji Všem a-- paniks--- za jeho dlouhou odpověď-díky vytisknu si vaše rady.Jím jen 3x za den polepším se i to jídlo musím koukám pozměnit já jsem hlavně maso-žrout řízečky,kuřátko,buříček,sekačka.Cukrovku dnes bylo 17 jinak mé hodnoty léta 9-11 mám jí od 48let je mi 75let.Měla jí má matka ve stáři píchala si inzulin bratr od 34let na inzulinu sestry měli stařeckou.Jsem válečné dítě ročník 1939 z 5 dětí vyrostly jsme v chudých poměrech masa moc nebylo hlavně brambory,ale hlady naše rodina netrpěla jé ty bram.placky to byla dobrota.Váhu mám normální žádný tlustoch mudr.říká akorát .Jen ten cukr letí nahoru nó jó stárnu fuj Nastuduji vaše rady a nakoupím jiné zásoby,tak říkáte citóny ty teda nepomužou.
diabetes je do jiste miry dedicne onemocneni a pokud se vam v blizke rodine v prime pokrevni linii vyskytuje jeden nebo vic lidi co jsou na insulinu nejspis se to nevyhne ani vam..
jist 3x denne neni dobre a bucky, kuratka a podobne taky ne :D ono pri diabetu jde i o kompenzaci bilkovin a dalich slozek potravy... nejde jen o to se bezhlave drzet diety a vyhybat se "cukru".. cukrovka a cukr nemaji nic spolecneho.. spravny nazev nemoci je diabetes melitus a to ze je nekdo "cukrovkar" neznamena ze nesmi "cukr"..
hodnota 17 je dost vysoko a mela by jste s ni zacit neco delat, protoze takovahle hodnota glykemie - to uz je myslim hyperglykemie muze poskozovat organy a centralni nervovy system (rika se tomu diabetická neuropatie a jde o poškození periferních nervů - třeba jestli nezaznamenáváte horší citlivost na chodidlech nebo v prstech od rukou - to mže být ono..).. urcite si nechte vysetrit i ledviny a udelat si jaterni testy protoze to vsechno je se slinivkou provazane.. vsechno jsou to soucasti metabolickeho systemu a jak spravne nefunguje slinivka nefunguje spravne ani zbytek..
pokud doktor říká jen "no jde to nahoru nóóó" :D tak je to srandista ale vy by jste se mela obratit na diabetologickou ambulanci.. nepiste odkud jste takze nevim jak u vas ale vytacna diabetelogie je v praze ve Vinohradske nemocnici pani doktorka Brunerová
Dobrý den i Vám Doporučuje se konzumace luštěnin,ryb,vlákniny,ořechů a semen -lněná,slunečnicová a dýňová semínka.Z vitamínů B6,hořčík a chrom.
Tím citronem snížíte hladinu cukru jen na chvíli,ale obelháváte tím tak trochu sama sebe a to není dobré.Můj otec cukrovku II.typu měl a až za několik let se mu dostala do jakž takž přijatelných hodnot tím, že pravidelně jedl a hlídal se.je to běh na dlouhou trat...
doplněno 24.07.14 20:08:Sacharidy mají velký vliv,otec jedl víc bílkoviny,t.j. kuřecí maso,ryby...
Zdravím.Studie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázala, že diabetikům druhého typu prospívá jíst jen dvakrát denně.
Začleňte sport do svého rozvrhu. Pravidelný pohyb je nezbytný pro prevenci i terapii už rozvinutého diabetu, snižuje totiž rezistenci inzulinu i leptinu.
Pro zajištění dostatku vitamínu D, který také přispívá k terapii diabetu, pravidelně pobývejte na slunci.
Z dietetik doporučuji vyzkoušet podávání vitamínů skupiny B, chromu, hořčíku a zinku.Z koření prospívá skořice. Velmi prospěšné jsou zejména luštěniny a ořechy.
Z přírodních věcí na cukrovku bych doporučila chilli, kayenský pepř, chilli papričky. MÁTE RÁD MASO, TAK VŽDY KOUSEK NĚČEHO PÁLIVÉHO. tÉŽ VÁS ZAHŘEJE, POVZBUDÍ, VYDEZINFIKUJE APOD. tEN CITRON BYCH DOPORUČOVALA RÁNO PO PROBUZENÍ, pardon za velká písmena, vypít velkou sklenici vlažné vody se štávou z půlky citronu. Všeobecně málo pijeme, tak uděláte svému tělu jenom dobře. Já si večer dám převařit konvici vody a ráno jenom doplním citronem. Ta převařená voda mě chutná více.
vlaknina zpomaluje vstrebavani sacharidu (zpomaluje ale ne tak jako jine), vstrebavani sacharidu paradoxne nejvic zpomaluje "tuk". Ovsem vlaknina zase zpomaluje zpracovani tuku. takze na to pozor.
Ano "masozravci" jsou nachylnejsi protoze daleko vic zatezuji travici system, slinivku, jatra a zlucnik.
O dedicnosti se sice da polemizovat, ale do jiste miry je to opravdu dane geny a pokud ma treba vase matka/otec/sestra/... cukrovku tak je tu hodne velka sance ze ji budete mit taky, at budete mit zivotospravu jakoukoliv, "cukrovka" neni zadne zahadne onemocneni, jedna se o neschopnost tela odbouravat sacharidy z krve (insulinoresistence - tkane potrebuji daleko vic insulinu aby se bunka "otevrela" a byla schopna projmout sacharozu) a nebo o nedostatecnost slinivky pri dodavani insulinu - postizeni B-bunek - langerharsovych ostruvku - proste nevyrabi dost insulinu aby to uspokojilo poptavku.)
S tím nemohu souhlasit. Přece nejde říct, že moji rodiče, prarodiče byli nemocní, obézní atd, tak já musím být taky. Spousta lidí si to tak řekne a hned mají výmluvu, že s tím nejde nic dělat, protože se jim nechce to změnit. Buňky mají úžasnou schopnost regenerace a je to jen o tom, čím je krmíme. Jestliže si z mládí přineseme špatné stravovací návyky svých rodičů, můžeme to změnit, geny v tom hrají jen malou roli. Vysoký tlak, štítná žláza, cukrovka, obezita, rakovina atd to jsou civilizační nemoci způsobené dnešním stylem života.
Taky nemůžu souhlasit s tvrzením, že tuky zpomalují vstřebávání sacharidů - tuky vstřebávání sacharidů a nejen sacharidů, ale i veškerých živin blokují úplně. To je i důvod, proč se po vydatném obědě plném tuků cítíme nasycení dlouhou dobu. Tělo si s tím prostě neumí poradit, člověk je unavený a strava jen projde trávicím ústrojím prakticky bez užitku. Nasycené mastné kyseliny nemají ve stravě co dělat, ty se prostě jen uloží na patřičná místa a buňky mají hlad, jelikož jsou bez živim, vitamínů, minerálů... Proč sportovci maso nejí? Třeba aktuálně cyklisti na tour mají jednostrannou stravu bohatou na sacharidy, maso v tomto období vůbec, jelikož by jim "viselo" ve střevech a blokovalo vstřebávání uhlovodanů a elektrolitů. Taky by tělo veškerou svou energii koncentrovalo do trávicího ústrojí, protože trávení bílkovin je hodně energeticky náročné.
ja jsem nerekl ze s tim nejde nic delat. at s tim souhlasite nebo ne, onemocneni slinivky, diabetes, rakovina... jsou luboce zakorenene v nasi DNA, pokud mate v prime pokrevni linii diabetika je tu procentualne velmi vysoka sance ze diabetikem budete taky at uz drive a nebo v pozdejsim veku (totez bohuzel plati i pro rakovinu.. napriklad rakovina prsu.. najdete si studie o kolik vyssi sance je ze bude mit slecna rakovinu prsu pokud ji prodelala jeji matka..). Vam se nelibi ze rikam ze je to dedicne a me se zase nelibi ze kazdy druhy clovek takovehle nemoci svadi na "civilizacni" onemocneni a spatnou zivotospravu protoze ve velkem poctu pripadu to tak proste neni. Ano, vetsina ceskych diabetiku si za to muze diky svemu stylu zivota kdy do sebe cpe mastne, slane, sladke, nezdrave veci, je neaktivni (po prichodu z prace ssebou plesknout pred TV a cpat se bramburkama) a nedej boze dotknout se nekdy ovoce nebo zeleniny.. Diabetes muzete ale i "ziskat" jako zcela zdravy a aktivni clovek.. staci k tomu viroza ktera se radne nedoleci a vas autoimunni system napadne slinivku.. a je z vas diabetik nato sup..
Ano, je to hodne ovlivnene i stylem zivota, ale predispozice k temhle onemocnenim se nosime v sobe at s tim souhlasite nebo ne.. Kdyby to nebylo neeticke klidne vam koupim 1.000.000 cernousku z rwandy a provedu dlouhodobej experiment kde uvidite ze ten styl zivota to ovlivnuje ale tyhle onemocneni se vyskytnou i u cloveka ktery dodrzuje zivotospravu az prehnanou..
doplněno 25.07.14 11:44:ale to je jedno. nic to nemeni na tom ze zakladatelka tematu by se mela spojit s DIABETOLOGICKOU ordinaci v miste bydliste nebo v nejblizsi nemocnici, kde ji situaci vysvetli a dietni sestra ji poradi a proskoli pokud jde o jidlo..
jakakoliv jina diskuse o duvodech, pricinach... je naprosto bezpredmetna a zabiha mimo polozeny dotaz.
Pohyb,pohyb,pohyb a zase pohyb ! Když už nic jiného,tak aspoň denně delší procházky a nebo místo na gauči u televize i kdyby pomalu,tak šlapat na rotopedu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.