Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pečení - je potřeba živnosták?

Od: lilit odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

v cukrárně v našem městě jsem si všimla, že prodávají většinou domácí zákusky a dortíky a jednou jsem tam i natrefila na paní, která tam donesla svůj "výtvor".

Pečení mě hodně baví a napadlo mě, že bych mohla také dělat něco podobného. Člověk na tom nezbohatne, ale brala bych to jako koníčka. Pokud bych chtěla nabídnout své pečivo a cukroví do cukráren a kaváren, co k tomu potřebuji? Předpokládám, že ŽL bude asi potřeba. Pro jaký konkrétní obor? V této oblasti jsem nikdy nepracovala, ani nejsem vyučená - dají mi ho?

Děkuji.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kjanik112*

1x

Začněte bez živnostáku. Prostě zkuste, jak Vám to půjde, ten si pak vyřídíte vždy. Zjistěte na finančním, kolik si můžete ročně vydělat, aniž se to někam hlásí, každý rok je to jiné. Kolikrát je amatér lepší, než profesionál...

 

uska*

0x

Do 20 tis. za rok si napečte a prodejte bez ŽL. A pak teprve zjistíte, zda máte správně nastavené ceny, zda máte stálý odběr, jaké náklady na pečení máte ... a pak se rozhodnete zda pořídit ŽL Myslím, že budete stále péci bez ŽL.

Jen pozor - pokud zákazník dostane např. salmonelozu ze zákusku z cukrárny a nemusí to být z vašeho zákusku, tak pak hygiena může naklusat i k vám domů. Takže kvalitní suroviny a hygiena ...hygiena.

lilit

A můžu stejným způsobem péct na zakázku i mimo cukrárny, pokud to bude tedy do té určité částky? Kdybych si např. vyrobila web s nabídkou a pekla na zakázku i pro soukromé účely...

uska*

No můžete vše ... ale ...

Můj názor - nezveřejňovala bych pečení na webu. To už zavání stálou službou a nepříjemnosti určitě nechcete. Asi bych si vytiskla malý inzerát, nejlépe s fotkou cukroví a pověsila v okolí bydliště, snažila se dohodnout odběr v cukrárně na zkoušku. Je logické, že případné zákazníky budete mít v okolí svého bydliště, že pro dort nepojede někdo přes celou republiku. Jeden spokojený zákazník vám dovede další tři. Hodně štěstí, zkusít se má vše a pka můžete porovnávat.

Na inzerát bych určitě dala větu ... příležitostně upeču -

kjanik112*

Přesně tak. Již po staletí platí: Jméno mistra se tají - hlavně když po díle se lidé ptají.

 

jumba

0x

Tady u nás sousedka taky není vyučená cukrářka. Nejdříve pekla pro své známé, sousedy. Pak to řekli jiným a ted peče na svatby,na narozeniny. Peče všechno, dorty cukroví, krásně zdobí. Každý dort, cukroví si vyfotí a zákazník si pak může podle fotky vybírat. A má to moc dobré. Sama si všechno nakoupí a pak si učtuje za suroviny a 50 kč za hodinu práce. Myslím si že ŽL nemá. Je to už 70letá paní. Když peče větrníky, tak ty jsou lepší než z cukrárny. A ty dorty, to se nedá porovnat. Nám dělala dort- podkovu a knihu a pak nějaké cukroví. To cukroví dělá takové malé, snad 50druhů a krásně to vypadá. Dělá si sama i kytičky, panáčky, miminka, psa, kozu,pro děcka umí udělat krásnou mašinku,kočárek a jiné nádhery. Chodím se tam občas s kámarádem koukat, je to jeho babička, ale hlavně tam chodíme ochutnávat, než obdivovat.

 

buss

0x

Doporučil bych si počíst v zákonu, co je to živnost, a pečení zřejmě bude volná, viz přílohy. Pochybuji, že při pečení by FÚ přehlédl vydělat si nezdanitelnou částku jako příležitostná činnost. A nezapomenout na naše závistivé občany, že byste mohla nedejbože zbohatnout. No a pak hygiena... Tak do toho a at jim chutnááá. Tady si ta to opravili barák.

 

lui*

0x

Pekařství a cukrářství je živnost řemeslná. Pro získání živn. listu, je tedy nutné buď vyučení v oboru nebo 6 let praxe.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]