Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, jak postupovat, když si chceme otevřít obchůdek s potravinami? Co vše musím na začátku udělat, co splňovat, aby to prošlo přes hygienu (předpokládám, že mi to hygiena musí schválit, že?), atd.. Nebo alespoň kde seženu tyto informace. Zatím sháníme prostory, ale jelikož je to na vesnici, tak to zřejmě bude u někoho v rodinném domku a nebude to uzpůsobeno pro prodejnu. Děkuji
Stop!Řítíte se do záhuby.Pokud je to na malé vesnici,nikdy v životě se vám nevrátí investice.Zvlášt ta hygiena je likvidační.Bez schváleného projektu ani ránu.Potom bazírují na VŠEM,co vás zlikviduje.Vyloženě čekají na úplatek.Ve velké vesnici obchody už dávno jsou.Unás jsou 3,na 300obyvatel,a 3 hospody.Po zavíračce se hospodští ožírají žalem,do hospody chodí v průměru 10 pivních pičů,někdy o pár víc, jak se kde porvou.V obchodech je to samé,Nikdo tam nejde,protože jsou drazí,každý si radši zajede do města kde jsou obchodní domy a levnější, na 1věci asi o 10kačku.Zůstávají důchodci,kteří kupují jen chleba a mléko.Je jich asitak 30.Je to v průměru 10na 1obchod.Prodavačky se střídají v kouření za obchodem. Běžte od toho zavčas!
V tom případě si zajděte přímo na OHES...a zeptejte se na jejich podmínky...asi by stačilo i mailem..alespoň pro prvotní uvedení do problému.
Pokud prostory budou v rodinném domku, pak předpokládám že OHES bude chtít vidět projekt (to v tomto případě nebude nic složitého)...a k němu se Vám vyjádří a napíše své podmínky a připomínky, které budete muset splnit. Za návštěvu stavebního úřadu a informaci zda a co budou požadovat oni, také nic nedáte...jen nějakou tu čtvrthodinku Vašeho času.
Důležité je zajít si na hygienickou stanici. Tam po Vás možná budou chtít i vypracovaný projekt, který by odpovídal hygienickým normám. Metry čtverečné pro prodejnu, kolik musí mít mrazáky objemu, vlastní WC pro personál ,úklidovou místnost, jak velký má být prostor pro sklad potravin, jaký zřídit sklad pro obaly, aby měl protipožární dveře a jiné věci. Pokud toto budete mít vyřešeno a hygiena schválí, stačí živnostenský list, nákup vybavení, nákup zboží a hodně a hodně zákazníků. Přeji hodně zdaru a pevné nervy!
doplněno 01.03.11 19:52:Zapněte si vnitřní poštu, dodám víc informací. Jarm.
Teda vy máte buď odvahu, nebo nedostatek informací či soudnosti. V dnešní době, kdy na malé krámky s potravinami tlačí veké řetězce a na straně druhé Vietnamci se svými večerkami (kteří jsou ochotni i schopni mít otevřeno od nevidím do nevidím, soboty i neděle) hodláte spáchat finanční harakiri. Myslím, že byste nebyli úspěšní ani kdybyste byli ve vlastních prostorách a nikoli v pronajatých. Co se týče hygienických předpisů, jsou na to vyhlášky a to v první řadě 347/2002, možná se Vás týká i vyhl. 38/2001. Dále Vám do toho můžou kecat hasiči (protipožární oddělení prodejních prostor od obytných, umístění venkovní reklamy na chdníku) daále i policie nebo městská policie (taky venkovní reklama), možná i SZPI - záleží na dalším sortimentu (např. sudové víno apod.).
Odkazy na hyg. vyhlášky:
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/2002/zakon_08.html#castka_126
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.