Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kuchar/cisnik - uplatnění

Od: kuch odpovědí: 7 změna:

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nevite neco o tom, kdyz vystuduji obor - kuchar, cisnik .. jestli se pak chytnu v zamestnani .. nekdo mi rika, ze jo .. druhy, ze to klesa atd ... Prosim PORADTE!

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hnj

0x

Pokud tě to bude bavit a budete šikovný tak si myslím že se chytneš, pokud sis to vybral protože si nevěděl co si vybrat předpokládám že tě to nebude bavit → nepůjde ti to → nechytneš se.

kuch

no ja uz stredni studuji - zdravku, ale na praxi jsem zjistila, ze to vubec neni pro me ... a prave proto se bojim, ze se pak po vyuceni nechytnu ... vareni me bavi, take jsem holka, takze jestli to nebude neco ovlivnovat ...

hnj

Není to založené na faktech ale předpokládám že s vyučením jako kuchařka máš větší šanci se chytit než když máš vystudovanou střední zdrávku to bys totiž musela na vysoku. Znám kluka co vystudoval zdrávku a teď dělá něco uplně jiného protože pouze s maturitou namůže být ani bratr.

 

laybor*

0x

Fakt dobrých kuchařů je málo,

číšníci se přijímají hlavně v létě na zahrádky -

lépe být vyučen aspon něčím než být bez vyučení.

daniella*

Dobří kuchaři bývají zpravidla muži.

 

pohanka*

0x

Záleží, jestli tě to baví. Vaříš doma? Pečeš? Zkoušíš něco nového, překvapíš rodiče?

Nejsměj se, i kuchař musí umět upéci - uvařit sladké jídlo.

Pokud budeš vařit /budu v realném životě/ v domově důchodců, školní jídelně, tak se sladkému nevyhneš.

Na kuchaře je docela nával. Jdou tam mladí, kteří se nechtějí moc učit, nebo jim to učení nejde od přírody.

Též platy v restauracích kuchař - číšník nejsou nic moc. Počítá se, že obsluha dostane dyško.

Jestli chcete pracovat kolem jídla, běžte na řezníka uzenáře. Tam kluky vítají s otevřenou náručí. A vařit se u tohoto řemesla tak nějak naučíte samo sebou.

Pokud chcete uživit rodinu, bude zálažet v KAŽDÉM řemesle, jakou kvalitu budete odvádět. Lidé si vždy pozvou dobrého kominíka, zámečníka, instalatéra, opraváře, plynaře, malíře, zedníka, pokrývače atd.

doplněno 24.04.13 19:25:

Omlouvám se, chybně jsem četla, že to píše chlapec.

doplněno 24.04.13 19:30:

Pro děvče není obor kuchařka - servírka moc vhodný. Jsem vyučená servírkou a nikdy jsem to nechtěla dělat.

Celý den na nohou, taháte těžké věci, zvláště v kuchyni, střídavé směny, práce končí v pozdních nočních hodinách. Nejde to skloubit s rodinou, dětmi, rodinným životem.

Pokud jste ráda ve společnosti, tak proč ne, za barem se člověk určitě nenudí. Ale též to chce studovat cizí jazyky.

Leda pracovat jak již bylo řečeno ve školní jídelně na ZŠ, nebo MŠ.

doplněno 24.04.13 19:35:

Co člověk, to jiná povaha, nátura, někomu to může vyhovovat, a někdo přesto jde do jiného řemesla a začíná stále znova a znova. Každopádně jde o to, aby člověk měl vzdělání, dále si vylepšoval kvalifikaci, neustále se zajímal, co je nového v oboru. Potřeba dobré a kvalifikované síly bude narůstat. Té nekvalifikované je již nyní víc než dostatek.

 

milla*

0x

Osobně jakékoliv vyučení s maturitou začínám považovat za velkou výhodu. Mám gympl (v době mých studií byla prestiž tam chodit a prodavačky atp. byl tak trochu "póvl") a nedodělanou VŠ. Již při škole jsem šla do obchodu, práce mě velmi chytla a v tomto oburu se pohybuji už asi 8let, i když na trochu vyšších pozicích, než prodavačka. Před rokem jsem přišla o místo a bylo hodně těžké najít nové, brala bych i prodavačku v potravinách, ale všude vadilo, že nejsem vyučená a nebo nemám delší praxi přímo na pokladně atp. Náš obchod byl dost specifický a najít jiné místo bylo fakt těžké. Několikrát mě napadlo, že být vyučená prodavačka, servírka atp. měla bych to daleko snazší.

U tohoto oboru záleží co chceš dělat víc. K vaření musí mít člověk vztah, mít talent a nápady, být kreativní. Měl by chápat podstatu moderního vaření. Pro servírku je důležitá osobnost, prostě je to ten, kdo prodává a musí na to být nátura. Servírka by měla umět jazyk, minimálně angličtinu. Jednak pak můžeš ven a je to hned o jiných penězích a pak mně přijde hrozné, když 20ti letá holka neumí objednat stůl nečesky hovořících turistů, určitě zaměstnavatelé sáhnou po někom schopném se domluvit.

Jako servírka/číšník se stejně živit nemusíš, ale vždycky je to možnost, k čemu se vrátit, něco co alespoň trochu umíš. Takže za mě učební obor s maturitou určitě ano a kuchař/číšník ne podle toho, jestli to má budoucnost, ale jestli k tomu máš předpoklady.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]