Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jedovatost křemíkovodíků (silanů)

Od: oxidan* odpovědí: 2 změna:

Při magnesiotermii SiO2 na křemík po rekaci po vnesení zreagované směsi do kyseliny chlorovodíkové mají reakcí silicidu hořečnatého (Mg2Si, který při reakci Mg se SiO2 taky vzniká) vznikat křemíkovodíky-silany (např. SiH4), které jsou údajně jedovaté, ale nevím, do jaké míry. Dá se proti tomu chránit naplno otevřeným oknem, nebo je riziko otravy příliš velké?

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

xxlolxx

0x

Dobrý den,

no jakože takhle...hydridy jsou obecně nestálé látky, které prudce reagují s hodně sloučeninami. Z hlediska chemie platí, že ty hydridy prvků, které jsou níže položené v tabulce, jsou reaktivnější a méně stabilní. Křemík je relativně nahoře, takže bych to na takový vyrvál neviděl. Navíc si myslím, že silany jsou naopak využívaní v praxi dost

 

oxidan*

Dobrý den,

díky za příspěvek. Údajně mají být křemíkovodíky-silany samozápalné a po vnesení té směsi do HCl mají hned začít hořet za vzniku dýmu oxidu křemičitého. Tak to snad s tou jedovatostí nebude tak zlé.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]