Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Příklad z ekonomiky

Od: lenka1 odpovědí: 8 změna:
Poraďte prosím jak se toto vypočítá...potřebují postup abych u testu věděla jakým způsobem se dobrat výsledku

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Je potřebné spočítat, o jaké množství se zvýší počet vyrobených paštik, když se počet zaměstnanců zvýší o jednoho.

Porovnáváme dva sousední sloupečky.

Ve druhém sloupečku je to 1800 (zvýšení tržby v Kč je 1800 krát 20 což je 36000)

Ve třetím sloupečku je to 1300 (zvýšení tržby je 26000 Kč)

Ve čtvrtém sloupečku je to 900 (zvýšení tržby je 18000 Kč)

V pátém sloupečku je to 600 (zvýšení tržby je 12000 Kč)

V šestém sloupečku je to 400 (zvýšení tržby je 8000 Kč)

V sedmém sloupečku je to 300 (zvýšení tržby je 6000 Kč)

Jelikož plat zaměstnance je 18000 Kč, tak smysluplné je (tedy pokud řešíme jen ziskovost), aby byl počet zaměstnanců 22. Když by byl počet změstnanců 23, tak by se zisk nezvýšil a když by byl počet zaměstnanců 24 a víc, tak by se zisk snížil.

Tento příklad je jednoduchý příklad na tzv. mezní produkt.


doplněno 09.01.22 22:32:

Potřebné vzorce jsou uvedeny ve spodní části obrázku.

P je označena cena produktu (tedy v tomto příkladě je to cena jedné paštiky)

P = 20 (je to zadáno)

Je to z angličtiny (príce je česky cena)

MPL je označení mezního produktu práce

Anglicky je to - marginal product od labor)

Znamená to, o kolik se zvýší množství produktu, když je do pracovního procesu přidán jeden pracovník

MRPL je označení mezního příjmu

Anglicky je to - marginal revenue product of labor

Znamená to, o kolik se zvýší tržba za produkt, když je do pracovního procesu přidán jeden pracovník navíc.

Tato úloha je ukázkou principu klesajících výnosů , což znamená že s postupným zvyšováním pracovníků se sice zvyšuje množství vyrobeného produktu, ale není to závislost lineární.

Je to teoretická úvaha. V praxi je to složitější a závisí na okolnostech - např. na tom, jaká výrobní locha je k dispozici, jaké množství nářadí (pracovních pomůcek ) je k dispozici, jaký strojní čas je k dispozici atd.

lenka1

děkuji moc za podrobné vysvětlení

 


0x

B)

Pokud se cena jedné paštiky sníží na 10 Kč, tak optimální počet zaměstnanců je 20.

Při počtu 21 zaměstnanců by sice vyrobené množství bylo o 1800 kusů větší, a tedy tržby by se zvýšily o 18000 Kč, současně by ale bylo nutné zaplatit další mzdu ve výši 18000 Kč,. Tedy zisk by se nezvýšil.


doplněno 09.01.22 22:45:

MFCL znamená - marginal costs of labor, což je v překladu - mezí náklady na jednotku práce.

V tomto příkladě jsou to tedy - náklady na jednoho pracovníka (což je mzda toho pracovníka, těch zadaných 18000 Kč).

Tedy když se počet pracovníků zvýší o jednoho, tak náklady se zvýší o 18000 Kč.

 


0x

Nevím jak to počítají ekonomové, ale jako podnikateli je mi nejasné, proč by někdo měl vyrábět paštiky, na kterých by prodělal čtvrt miliónu za měsíc.

Je potřebné rozlišovat teoretické zjednodušené příklady, na kterých je vysvětlen určitý princip a složité komplexní problémy v praxi (nejen ve výrobních firmách).

Dám příklad z jiného "soudku" -

Když se někdo začíná učit cizí jazyk, tak po něm taky vyučující nemůže chtít, aby začal po několika hodinách výuky tvořit složitá souvětí.

Pokud máte zájem o složitější úvahu, tak tady jedna je - za určitých okolností může být výhodné (při dlouhodobém porovnávání zisků a ztrát), vyrábět se ztrátou. Např. z toho důvodu, aby někdo "vyřadil ze hry" konkurenční firmu.

Jenže absolvent, který bude schopný pomocí složitých anglických zkratek s indexy schopný spočítat optimální počet pracovníků a na první pohled neuvidí, že podnik prodělává, bude v praxi k ničemu.

Já si spíše myslím, že v praxi jsou málo použitelní např. zaměstnanci, kteří dokážou anglicky bezchybně tak maximálně pozdravit. "Predikovat" něčí míru použitelnosti v praxi, to dostatečně objektivně nelze. Na trhu práce je činná spousta firem, ve kterých jsou potřební lidi s různými znalostmi a dovednostmi. V konkrétní fimě ABC není potřebné, aby každý pracovník dokázal odhadovat nebo propočítat optimální výrobní množství atd. Pokud je to firma výrazně závislá na komunikaci se zákazníky, tak je spíše potřebné, aby určití pracovníci uměli jednat s lidmi (a to dostatečně slušně atd.). Bez dostatku zákazníků totiž v mnoha firmách bývají mizerné tržby. A na závěr bych chtěl zdůraznit, že ne v každé firmě jsou vyráběny paštiky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]