Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Česnek do soli nebo do oleje?

Od: hanabe odpovědí: 17 změna:

Na skladovaném česneku jsem objevila rezavé tečky. Už ho mám oloupaný, jen váhám, jak ho zpracovat. Chci ho namačkat do sklínek. Dcera radí do oleje bez soli. To mám obavy. Jak myslíte, že je nejlepší uchovat česnek?

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Vyzkoušeno s naprostou jistotou a spokojeností letos. Česnek rozmačkat nebo v robotu rozmixovat na kaši s trochou soli, té soli nemusí být moc, jenom trochu. Já příště vyzkouším úplně bez soli. Já jsem to na podzim dělala přesně podle videa a tak jsem se s tím docela dlouho patlala na ty čtverečky. Ale protože jsem dodělávala další várku, nebot jsem byla velmi spokojena s výsledkem a měla jsem ještě zbytek česneku ve sklepě, tak jsem to rozmixovala stejně, ale už jsem tu hmotu dala přímo do mikroténového sáčku, uzavřela a rukou rozplácla na placku asi 3 cm tlustou a dala do mrazáku zmrznout. Z té placky se pak docela v pohodě odlamují potřebné kousky, nebo lehce odříznete nožem. Česnek takto upravený za celou zimu neztratil na své chuti a když ano, tak velmi nevýrazně. Dříve jsem dávala do skleniček, rozmačkaný také se solí a zalévala olivovým olejem. Česnek od oleje zezelenal, což by mi nevadilo, ale hlavně ztratil svou chut.

 


0x
Záleží asi kolik česneku to je a o kolik mu chcete prodloužit život. V solí ztratí rychlejš sílu ale vydrží. V oleji mi vždycky po pár měsících přes veškerou snahu žluknul. Poláci prodávají česnek i nákladaný do láku jako okurky a kupodivu je to fakt dobré. I když je to pak spíš zvláštní okurka než jako čerstvý česnek. Ale zase to vydrží roky.

 


0x
V soli vydrží dlouho, ale po měsíci dvou už zdaleka nepálí. Někdo tu dřív chválil mrazák. Nezkoušel jsem zatím.

Já oloupu čerstvý česnek a jednotlivé stroužky naskládám do sklenice s víčkem. A celé to strčím do mrazáku. Odeberu kdy chi a kolik potřebuji - do guláše, pod maso apod. bez problému. Nevím, na topinky by to asi nešlo.

 


0x

Asi před 5ti lety jsem četla radu: Oloupat, nasypat do vyšší sklenice (já použila pivní půllitr) zalít olejem a ponorným mixerem rozmixovat na pastu. Už jsem tohle dělala snad 5 let po sobě, k naprosté spokojenosti. Ve skleničce od přesnídávky tuhle pastu mívám ve dveřích lednice. Není to sice čerstvý česnek, ale co už. Jsem spokojená. Na topinku, pod maso, do polívky. Táta nakládal strouhaný nebo mačkaný do soli, ale nechutnalo mi to. Čpělo to.

Udělejte obojí, do dvou skleniček.: do soli i do oleje. A pak napište, budeme rádi.


doplněno 14.03.16 07:20:

Suzy, tátovi to vždycky zezelenalo a nevoněl, ale čpěl. Je pravdou, že to nemrazil. Měl to ve špajzce. To bylo v době, kdy ledničky začínaly. Nenačuchne mražák? Já mám jenom malý, část lednice nahoře. Olej jsem použila olivový, podle návodu. Náhodou to video nemáš?


doplněno 14.03.16 15:35:

Suzy, děkuji za snahu.

Babko, nic za to nedáš. Vzkoušej tu "mou" metodu. Já jsem také dělala tu pastu a měla ji přesně tak jak říkáš, ve dveřích lednice. Byla jsem spokojená, protože jsem nic lepšího neznala. Ale vloni jsem objevila tohle video. Dělala to nějaká arabská kuchařka a přišlo mi to zajímavé. Vyzkoušela jsem a už jsem tomu podlehla. Ten česnek je stále bílý a voní jako čerstvý. Není samozřejmě nad čerstvě roztřený, ale když má člověk sklizeň krásného česneku, tak je mu líto ho nechat "vyšeptat" ve sklepě. Mně teda nikdy do další sklizně nevydržel tvrdý a plně aromatický. I když jsem měla hlavičky uložené předpisově, stejně byl v únoru - březnu už takový nijaký. Voda se z něj odpaří i v tom sklepě.


doplněno 14.03.16 08:11:

Babko to video jsem našla na YouTube vloni a přeposlat to neumím. Ale je to jednoduché. Vyloupeš česnek a rozsekáš v mixeru s trochou soli. Já jsem měla skoro dvě kila vyloupaného česneku a dávala jsem od oka asi jednu polévkovou lžíci soli. ve videu to dělá tak, že pak tu směs rozetře v tlouštce asi 2,5 cm na plech a nožem to rozkrájí na čtverce, asi také kolem tří centimetrů. Pak to celé zakryje potravinářskou fólií a dá do mrazáku zmrznout. Druhý den pak naláme na ty kostky, co si předřezala a sesype do pytlíků uzavře a má pak v mrazáku. Ale musíš mít ten velký mrazák, abys tam mohla položit celý plech. Já to udělala přesně tak a byla jsem překvapena kvalitou takto připraveného česneku. Samozřejmě, že trochu na chuti ztratí, to ztratí při použití jakékoli dlouhodobé metody uchovávání. Ale tahle se mi po vyzkoušení těch ostatních osvědčila nejlépe. Já jsem pak ten česnek dělala ještě jednou, jak jsem psala, ale byla jsem líná se s tím patlat dva dny. Tak jsem metodu dodržela, ale tu česnekovou hmotu jsem strčila do mikroténých sáčků, rozplácla jednoduše dlaní na výšku tří centimetrů takovou placku, uzavřela sáček a dala zmrazit bez nařezávání čtverečků a je to jednodužší, protože si uřízneš lehce nožem i když je to zmrzlé kolik potřebuješ. A hlavně, nepotřebuješ na to velký pulták a můžeš si to takto zmrazit i v tom Tvém malém mrazáku. Vyzkoušej to, neradila bych to, kdybych neměla dobrou zkušenost.

Jinak to, že když to jenom rozmačkáš se solí a zaleješ tím "oliváčem", tak to opravdu zezelená a ta chut je za měsíc úplně jiná. A máš pravdu, že už to po česneku nevoní, ale tak nějak ostře čpí. Zatímco ta zmražená pasta nemění ani barvu, ani chut. Používám ji do jídel v zmraženém stavu, rozhodně nenechávat napřed rozmrazit a pak teprve do jídla přidávat. Prostě s ním zacházet jako s každou zmraženou zeleninou. Tu když necháš rozmrazit, tak působením vzduchu a pomalého rozmražování ztratí barvu a chut. Takže tato pasta se na topinky nehodí. Ale já si stejně topinku mažu čerstvým stroužkem. Nikdy bych si ji nemazala žádnou česnekovou pastou, protože v ní je dost soli.

Netvrdím, že takto upravený česnek má úplně stejnou chut jako právě rozetřený čerstvý, ale po vyzkoušení jiných metod jsem zjistila, že tahle je z nich nejlepší. A pak, i ten česnek který koupíme v tomto období jako hlavičky, už nemá tu sílu jako když ho kupujeme hned po sklizni a je to ta samá odrůda. O čínském ani nemluvím, ten nemá chut nikdy.

Já si vždycky nechávám svazek v hlavičkách a zbytek rozmixuju. Napřed vypotřebuji ten čerstvý a pak pokračuji s tím zmraženým. A když mi nějaká zbyde, tak už také nemá tu samou chut co měl česnek když jsem ho sklidila. Také za tři čtyři měsíce vyšeptá, protože za tu dobu dozrává a vyraší. I ve sklepě.

 

x1x

0x

Než takhle uchovávat starý česnek tak je lepší občas koupit 2 hlavičky toho ,,činského" v marketu.


doplněno 13.03.16 18:49:

Právě tím zmražením,solením,olejem i čerstvý čenek hodně stratí na chuti tak se vyrovná tomu ,,Čínskému" ale vesměs se jedná o česnek z Polska.Osobně si myslím po mnoha letech pěstování svého že velký rozdíl mezi tím neni. Tak jak mezi třeba jablky. Od nás dražšími a levnějšími z dovozu. Je to jen mýtus. Jak věřit v pánaboha. Česnek mám uložen v chladné místnosti. Už se pomali začíná scvrkávat a na chuti taky už polevuje tak že za pár týdnu začnu kupovat nový z dovozu v marketu..Múže být třeba z českých skleníku. Nevím.


doplněno 13.03.16 20:39:

Právě tím zmražením,solením,olejem i čerstvý čenek hodně stratí na chuti tak se vyrovná tomu ,,Čínskému" ale vesměs se jedná o česnek z Polska. Jak vidíte nikde jsem nepsal že kupujete Polský česnek. A ve svém příspěvku zaměnte jablka za hrušky tak jsem to myslel.Každá zmražená,solená zelenina ztratí trochu na chuti

Nzmrazuji starý česnek, ale po sklizni, čerstvý. A věřte mi, že s tím čínským nemá nic společného. Ale nechci se hádat, každý má jiné nároky. Já je mám docela vysoké.


doplněno 13.03.16 20:02:

Já Vám dost dobře asi nerozumím. Nemám česnek z Polska, pěstuji s vlastní. Česnek miluji a poznám jeho "sílu" chutí. Ochutnám čerstvý stroužek, rozkoušu, sním ho. Cítím na jazyku a patře jak chutná. A s jablky nevím jak to myslíte, ale já mám zkušenosti, že ta Česká jsou naopak velmi nekvalitní. Minulý týden jsme to právě s kamarádkou naštvaně řešily. Vlastně je má ještě doma, protože jsou nechutná, neštavnatá, prostě hnus. Pak jsem šla a koupila tu samou odrůdu dovoz Itálie. Není to žádná sláva, ale jsou o velké poznání lepší. Já jsem si už vysadila na zahradě vlastní jabloň, protože nebudu kupovat a hlavně jíst produkt, co vypadá jako jablko a je to něco bez chuti, bez štávy, bez aroma jenom proto, že je na tom napsáno, že to bylo vypěstováno v Čechách. Já úplně kašlu na České pěstitele, kteří nejsou poctiví. Nechápu, jak mohou zmršit i to obyčejné jablko. Je mi úplně jedno, jestli jsou jablka naleštěná a bez nejmenšího kazu, když jsou naprosto bez chuti. Jablka si kupuji k jídlu a ne abych je měla na míse na okrasu. A to jsem kupovala jablka i na trhu, kde byly napsány různé odrůdy, Český pěstitel. Nezáleželo mi na ceně, chtěla jsem to vyzkoušet a koupila kilo od každé nabízené odrůdy. A jak to dopadlo, to vidíte. Ještě teď jsem naštvaná. Českým pěstitelům vůbec nevěřím.

Suzy, taky to tak vidím.

x1x, já Vás chápu, ale otázka byla o tom, jaká metoda k dlouhodobému uchování česneku je nejlepší. A mluvilo se o několika metodách. Sůl, olej, mražení a jak na to. Je přece samozřejmé, že nic se nevyrovná čerstvému česneku. Jenomže třeba zrovna já, která si ho vypěstuje a má ho hodně, tak ho nebudu nechávat ve sklepě vyschnout. A v tomto období už nemá žádný česnek tu samou chut jako když je jeho sezona. Ani ten Váš, ani ten můj, ani polský, nebo čínský, nebo ten český. Prostě už je dlouho po sezoně a česnek ztrácí na síle. Ale ten ve zmražené podobě je z toho nejlepší a nejekonomičtější, protože i dnes platíte za kilo česneku kolem 120 Kč. nebo ten čínský je asi za 90korun kilo a oba mají horší chut než ten můj, co jsem si zmrazila hned po sklizni. A o to asi jde.

Ale těm jablkům a hruškám pořád nerozumím a nevím kde mám co ve svém příspěvku měnit. Vůbec nevím jak to myslíte, ale to je jedno. O tom to stejně nebylo.

 


0x

Já ho nakládám do soli, dříve jsem ho mlela, dnes ho nasekávám v eletrickém sekáčku a naložím do sklenice 1 ku 4, ale pozor, na začátku sezony, kdy je kvalitní a každý sebemenší kaz odříznu, tyto odřezky pak spotřebovám hned. Např. ještě dnes má ,plůlku sklenice krásného bílého česneku. V oleji často žlukne a v mrazáku ztrácí na síle i kvalitě.

Do mrazáku celý česnek samozřejmě nepatří. To je pak na vyhození.


doplněno 13.03.16 22:10:

Můj soused totiž vyloupal krásný česnek na stroužky a dal ho zmrazit jen tak v pytlíku, celé nezpracované stroužky. Nedalo se to vůbec používat. Vyhodil úplně všechno a ještě mi přišel vynadat, protože vůbec nepochopil co jsem mu říkala, anebo byl líný česnek rozmixovat s tou sol. Ale jedna ku čtyřem se mi zdá docela hodně. Tedy jeden díl soli a 4díly česneku. Sůl bude asi potřeba, ale dávám daleko menší množství. Ono je důležité ten česnek rozmixovat, aby se zabránilo působení enzymů při zmrazování.


doplněno 14.03.16 15:37:

Alecram tohle nepovídejte, určitě jste to nikdy nedělal a jen tak plácáte. Viděla jsem na vlastní oči co bylo s vyloupanými stroužky jen tak vcelku zmrazenými. Byly po rozmrazení nechutné, průsvitné rozbředlé, nepoživatelné. Udělal to můj soused, protože byl líný česnek mixovat a také si asi myslel, že to je jedno. Ještě mi přišel vynadat, protože jsem mu řekla že já si česnek mrazím a dala jsem mu postup. On ho ale nedodržel a kilo vyloupaných stroužků vyhodil.


doplněno 15.03.16 08:00:

Karel, vyplatí se to. Já ho například vůbec nenamáčím do Sulky. Není to třeba a dnes se už hodně pěstitelů od toho odklání, protože česnek pak hnije. Moje kamarádka to stále dělá a vloni a předloni jí celá sadba zhnila a říct si nedá, protože je tak zvyklá a nikdo ji nepřesvědčí. A přitom to je chytrá holka, ale prostě nechce ustoupit a zkusit něco jiného. A pak, to pěstování je radost a sklízení vlastních výpěstků ještě větší. Ale chápu, že všichni nejsme Mičurini a každého nebaví práce na zahrádce. A když pěstujete svůj česnek, tak ho nekupujete každý rok, sadíte ten svůj. A věřte mi, že česnek z obchodu není tak dobrý. Ale vím, že Vás nepřesvědčím, jen jsem Vám chtěla nějak vysvětlit, proč to někteří z nás dělají. A kdybych zahrádku neměla, tak bych česnek také kupovala, ale určitě ne během roku v supermarketech, ale hned po sklizni a koupila bych si dobrý, byt by byl drahý a uchovávala ho stejným způsobem.

Vyplatí se to vůbec pěstovat,při té ceně? Plus sulka,hnojení.zalévání,plevání a pak přijde deštivý léto a je to včudu. Aty ceny sadbového? srovnanicen.cz/... Spotřebujete ho tak asi dvě kila po 150kč.a mraženého podřadné chuti. Od dětsví jsem nenáviděl nakládaný česnek a zeleninu v soli.Mělo takovou divnou příchut.Při dnešnich cenách si raději koupím pěknou zeleninu a česnek v marketu co týden.

 

 

alecram*

0x

Oloupaný česnek dávám v sáčku do mrazáku.Po vyndání dá se s ním pracovat jako s čerstvým.

 

mp*

0x

Sůl i olej jsou dobré konzervanty. Takže proč ne. Ale v současné době u mě asi taky vítězí mrazák. Pozor ale na aroma. Zabalte nejméně do tří vrstev, česnek je aromatický, a takové načichlé borůvkové knedlíky - nic moc.

 

hanabe

Díky všem za cenné rady. Tentokrát česneku bylo jen půl kila a jevil známky poškození, tak skončil v soli. Líbil se mi recept, kde se zmrazí mletý na placku, nakrájí na kostičky... To zkusím příště.

 


0x

Zdravím, mrazím oloupané stroužky. Nedávám do sáčku, ale do sklenice se šroubovacím víčkem, spíš do několika menších skleniček. Na rozdíl od česneku v sáčku nebo plastových dozách není mrazák česnekem vůbec cítit Nemrazím však žádné velké množství. Česnek zmrazím po sklizni, nechám si ho až na jaro, až nebudu mít "čerstvý".

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma česnek v soli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]