Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zpracovat křehké máslové těsto

Od: maruki odpovědí: 7 změna:
Zdravím, v receptech na máslové sušenky (třeba tenhle: recepty.cz/... je napsáno "Z mouky, cukru, vajíčka a másla zpracujeme křehké těsto..."a našel jsem k tomu dva přístupy, jednak utřít máslo s cukrem (aji mixérem), a nebo dát všechny ingredience do mísy a tam je hníst rukama. Takže se chci zeptat, jestli na tom sejde a co je lepší, a případně jestli se má při utření másla s cukrem potom mouka přidávat postupně a přitom pomalu mixovat, nebo se to dělá ňáko jináč.Všudě je tolik obtíží, děkuji pěkně!

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*

3x

Charlie07 odpovídá dobře.

Je to recept jako na většinu vánočního cukroví. U těchto máslových sušenek můžete zpracovávat vše najednou jak píšete v míse, nebo pokud máte, tak na velkém válu s okraji, nově se prodávají velké plachty ze silikonu. Někdo suroviny zpracovává přímo na kuchyňské lince. To se mě ale z hygienických důvodů nelíbí.

Jinak se vrátím k tomu tření, většinou se třely v míse žloutky s cukrem, citronovou štávou /kůrou/ a změklým máslem ručně vařečkou v míse, třeba i 30 minut. Dnes práci odvedou metly robota.

Každý moučník /těsto/ vyžaduje něco jiného, jak píše Babkazov. Právě proto je každé těsto jiné. My si to v dnešní době ulehčujeme a děláme většinou stále podobná těsta, skoro na jedno brdo. Vyučení cukráři by mohli vyprávět, jak je toto řemeslo náročné a mnohotvárné.

 

charlie07

2x

Nejdřív bych nechal dojít máslo k pokojové teplotě (to poznáte tak, že když do něj "zaboříte" prst, tak to půjde celkem snadno). Potom si odvažte hladkou mouku, přidejte k ní cukr, do mouky si nožem zamíchejte vajíčko, abyste si neupatlal(a) ruce a máslo nakrájejte na kostičky a přidejte k mouce, cukru a vejci. Rukama začněte zpracovávat, musíte jakoby vytvořit takovou kouli z másla, mouky a cukru a potom tam už na tu kouli nabalovat zbytek mouky a cukru. Proto to těsto moc nehnětte, ani dlouho nezpracovávejte, jakmile se vám vytvoří koule kompaktního tvaru, přestaňte. Jinak kdyby vás děsilo, že v křehkém těstě jsou vidět bílé tečky másla, tak je to dobře, to máslo se potom v troubě rozpustí a díky tomu to těsto bude křehké.

 


1x

Každý recept má určité suroviny, váhu, stav. A také způsob zpracování. Některý recept vyžaduje máslo, některé rozpuštěné máslo. Někde se šlehá, někde hněte, někde zpracovává na vále. Každý recept má přesný postup. Proto se receptu musíte držet, ikdyž se vám to nezdá.


doplněno 26.01.16 15:51:

Stránka ve vašem odkaze nefunguje.


doplněno 27.01.16 07:07:

Inžinýrko, děkuji. Už chápu, proč se tazatel ptá tak, jak se ptá. Bez tohoto receptu to nebylo jasné. Tak to vypadalo, že chce recept vylepšovat šleháním. Příliš mnoho věcí pokládám za samozřejmé.

Babko, odkaz funguje. Jen se tam tazatelce dostal konec závorky (úplně na konci odkazu) a když si odkaz zkopíruji a vložím do adresního řádku, natáhne se mi tam i Zdroj: www.poradte.cz či jak to tam je. Takže když se ta adresa očistí, funguje. Vkládám sem.

maruki

Já bych se postupu v receptu bez reptání rád držel, ale ve většině je leda "vypracujeme těsto", proto se takhle ptám...

 

mp*

0x

První bych utřel máslo s cukrem, a pak bych postupně přidával mouku. Nevzniknou Vám tak hrudky. Je fakt, že na sladké moc nejsem, umím akorát palačinky, a tam taky nejdřív dávám vejce, cukr, olej, špetku soli, polohrubou mouku, a teprve pak to míchám s mlékem.

já také - nejdřív utřít změklé máslo s cukrem, pak bych přimíchala vajíčko a postupně přidávala mouku... máslo s cukrem a vajíčko klidně ručním šlechačem, mouku už je pak líp zapracovat vařečkou...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]