Nejste přihlášen/a.
Mám pár otázek:
1. Jaký je rozdíl mezi energ. hodnotou brambor vařených bez slupky, ve slupce a pečených ve slupce?
2. Hmotnost potraviny se uvádí včetně slupky či bez ní (banán, ananas ap.)
3. Potravina je myšlena v syrovém či tepelně upraveném stavu?
Narážím totiž často na dost odlišné údaje. Děkuji.
1) Podle mě asi bez slupky budou nejvíc vymáčené ve vodě a tedy nejméně energetické. Ale ten rozdíl bude zanedbatelný, s ohledem na pouze přibližné (průměrné) uváděné hodnoty.
2) a 3) budou uváděny v tom stavu, v jakém se obvykle jedí. Tzn. u ořechů se předpokládají jen ta jádra (bez skořápek), rohlík se předpokládá hotový upečený vychladlý.
Nejde o kalorie, ale o glykemický index. To je to, po čem se buď hubne nebo naopak tloustne. Hmotnost se vždy uvádí v syrovém stavu, protože uvařené brambory, rýže, hrách atd budou po uvaření těžší, naopak upečené brambory budou lehčí, protože se vypaří voda. Dále GI uvařených brambor ve slupce bude nízké, ale GI upečených bude naopak vysoké, protože nemají vodu a energie se rychle vstřebává, je to koncetrovaná energie, podobně jako třeba u sušeného ovoce. Takže příprava samotná ovlivňuje hodnotu GI a to udává, kolik se vstřebá energie za jednotku času. O samotné kalorie až tak nejde. Takže nejlepší jsou brambory vařené ve slupce nebo pokrájené na větší kusy, více se kyne po bramborové kaši a pečených. Čím vyšší GI a GN, tím více inzulínu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.