Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Energetická hodnota potravin

Od: valja* odpovědí: 7 změna:

Mám pár otázek:

1. Jaký je rozdíl mezi energ. hodnotou brambor vařených bez slupky, ve slupce a pečených ve slupce?

2. Hmotnost potraviny se uvádí včetně slupky či bez ní (banán, ananas ap.)

3. Potravina je myšlena v syrovém či tepelně upraveném stavu?

Narážím totiž často na dost odlišné údaje. Děkuji.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hm*

2x

1) Podle mě asi bez slupky budou nejvíc vymáčené ve vodě a tedy nejméně energetické. Ale ten rozdíl bude zanedbatelný, s ohledem na pouze přibližné (průměrné) uváděné hodnoty.

2) a 3) budou uváděny v tom stavu, v jakém se obvykle jedí. Tzn. u ořechů se předpokládají jen ta jádra (bez skořápek), rohlík se předpokládá hotový upečený vychladlý.

 


2x

Brambory ve slupce - 100 g porce: 373 kj, bílkoviny 1,5g, sacharidy 20g, brambory vařené bez slupky: 280 kj, bílkoviny - 1,33g, sacharidy - 15,61.

Orientuji se podle databáze kalorických tabulek

 


2x

A není to jedno? Stejně jsou to nesmysly.

Víte, jak se to měří? Jako u benzínu. Spálením vzorku v kalorimetru v kyslíkové atmosféře.

 

rv*

0x

Berte to tak, že se jedná o orientační hodnoty. Pokud jíte banán se šlupkou, počítejte, že i v ní je nějaká energie. A navíc si uvědomte, že stejně z potraviny všechnu energii nevyužijete, ale značnou část necháte odejít na WC.

 

pt®

0x

na internetu je spousta tabulek, tady v tom odkaze byste si mohla vybrat:

kaloricketabulky.cz/...

kaloricke-tabulky.cz/...

 

stirecek*

0x

Nejde o kalorie, ale o glykemický index. To je to, po čem se buď hubne nebo naopak tloustne. Hmotnost se vždy uvádí v syrovém stavu, protože uvařené brambory, rýže, hrách atd budou po uvaření těžší, naopak upečené brambory budou lehčí, protože se vypaří voda. Dále GI uvařených brambor ve slupce bude nízké, ale GI upečených bude naopak vysoké, protože nemají vodu a energie se rychle vstřebává, je to koncetrovaná energie, podobně jako třeba u sušeného ovoce. Takže příprava samotná ovlivňuje hodnotu GI a to udává, kolik se vstřebá energie za jednotku času. O samotné kalorie až tak nejde. Takže nejlepší jsou brambory vařené ve slupce nebo pokrájené na větší kusy, více se kyne po bramborové kaši a pečených. Čím vyšší GI a GN, tím více inzulínu...

Glykemický index je módní bubák. A nesmysl úplně stejný.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]