Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
V Bille měli slevu na koření, majoránka za 7,90 kč. Tak jsem jich naházel do košíku 10 pytlíků, a těšil se, že nemusím šetřit když dělám bramboráky, zapékané brambory, játra s kečupem a tak.
Jenže dneska jsem zjistil, že jsem tam nenaházel majoránku, ale rozmarýn. Všiměte si prosím, že rozdíl je nepatrný.
Tak co s tim, na co se používá v kuchyni rozmarýn?
Letadélko: Obávám se, že to nedáte. Rozmarýn je velmi aromatický a dávkuje se v docela malém množství. Nic se nemá přehánět. Vemte pytlíky a podělte se v rodině, v práci, s kamarády, ve fitku apod., udělejte radost a řekněte si, že jste již přišel o víc. Tu Majoránku si kupte ještě také, do bramboráku, guláše, bramboračky, česnečky apod. je nezastupitelná.
Zdravím,nedávno jsem dostala recept na protiklíštový postřik z rozmarýnu. Je to levné,nechemické a prý to funguje. Třeba to zkusíte,nebo někdo jiný. Sáček rozmarýnu nasypeme do litru vroucí vody,odstavíme a necháme louhovat do vystydnutí, potom scedíme,přidáme lžíci bílého vinného octa. Nalijeme do roprašovače a uchováváme v ledničce. Před výletem do lesa nastříkáme na celé tělo, hlavně nohy od kolen dolů a boty. Klíštata prý utíkají na sto honů.... Myslím,že máte na roky o repelent vystaráno.
Já jsem zase dostala mejl na olejíček z vlaštovičníku proti klíštatům.Pán když jde do přírody,pomaže si Nohy po kolena,ruce i krk,psovi potře hlavu a břicho a prý to funguje. Příprava: Celá rostlina omyje se nařeže na malé kousky dá do zavařovací sklenice zalije stolním olejem a nechá se na slunci 8-10 dní.poté se slije do malých skleniček.50ml prý stačí pro 3 lidi na sezonu.Účinek je vyzkoušený a zaručený.
Já vím,že to není k tématu,ale třeba se bude někomu hodit.
Na brambory, rybu, maso miluji jej - můžete jej dát do jakéhokoliv jídla s bramborami, k jakékoliv rybě, ke kuřecím prsíčkům rozmarýnovou omáčku... jo a tuhle jsem jej, po vzoru restaurace, která dělá bramborovou kaši s bazalkou, kterou jsem neměla, dala do kaše. Mňamka!
Aha. Tak paráda, snad těch 10 pytlíků využiju. Tak brambory, říkáte? Ty mám rád na všechny způsoby. Kuřecí mám taky často, akorát rybu moc ne, ale zkusit bych to mohl.
Je to dost, no ale zase se nebojím trvanlivosti, obsahuje silice... K rybě ho mám ráda s lososem, zabalím filetko do alobalu, stříknu olivový olej a přidám rozmarýn - děsná rychlovka jinak opravdu k jakýmkoliv bramborám, ty zapečené, jak zmiňujete, do tvarohu k loupaným, nebo jen k vařeným lehce osmahnutým na pánvičce... vážně jakkoliv a ke všem
Zdravím. Když se zde "fait" zmínila o té paměti, napadlo mne další využití Rozmarýnu. A sice dělat si z něj čaj. Rozmarýn posiluje pamět, zlepšuje soustředění, povzbuzuje oběhový systém, dezinfikuje. Takže jestli jste čajový, i tak se dá Rozmarýn využít.
doplněno 09.05.15 21:30:Dobrý den, inspirovala jste mne - nejen k řešení potíží s pamětí
Koukla jsem na internet na ten rozmarýnový čaj a vypadá to, že si půjdu v týdnu zakoupit rozmarýn (pokud neukecám Junkerse, aby se se mnou rodělil):
doplněno 14.05.15 17:45:Tak varianta obrat Junkerse o trochu toho rozmarýnu je sice stále ještě v záloze, ale objevila jsem keřík rozmarýnu na zahradě u rodičů, trochu jsem si vzala do práce a zalila tu špetku zelenýho smetí kýblem vroucí vody. Byl to vcelku dobrý čaj, ale jak jsem ho postavila na okno, aby vychladl, zapomněla jsem na něj a objevila jsem ho s radostí až odpoledne. Byl to velice výborný studený svěží nápoj s nádhernou vůní a sytou osvěžující chutí.
Zdravím faith, po dlouuuhé odmlce. Těším se na vaše komentáře, nebo dokonce nějaké príma diskuze.
...přemýšlím, jestli už jsme si netykali? Fakt ale nevím...já mám trošinku problém s pamětí. Mám tedy zakoupeny prášky na lepší pamět, to ano, problém ale je, že je zapomínám brát
Jo a ještě jedno využití přebytku byliny mne napadá - vím, že ze závislosti na ženách jste již životem vyléčen, ale kdyby náhodou se stala nehoda, můžete zkusit léčit lásku rozmarýnem, když to jde lékořicí...
A do třetice - před pár dny jsem byla v bufetu pro sváču a přede mnou ve frontě stáli tři sympatičtí chlápci a na zádech měli nápis Junkers, hnedka jsem si na Vás vzpomněla.
Taky jsem přemýšlel, jestli "hodit tykačku", ale zvítězila vrozená opatrnost. Na ženskejch rozhodně závislý nejsem, všechno si udělám sám ... . Ale s váma teda vždycky pookřeju... Jo, Junkers je dobrá firma, tuším, že dělají nějaké sporáky, karmy a kotle. Sporák jsem kupoval nedávno, ale vzal jsem zavděk značkou Siemens.
...tak teda játra s kečupem a majoránkou, to neznám, to může bejt dobrý, na to bych se nechala pozvat...ale jak si tak pamatuju, neobešlo by se to bez toho, abych se vznesla od rodné hroudy do závratných výšin v nějakém létajícím stroji
Jatýrka s kečupem, výborné jídlo. Dělám je z 0,5 kg kuřecích jater, lehce je osmahnu na pánvi, přidám kečup, podleju trochu vodou a podusím. Ke konci se tam přidá celý pytlík právě té majoránky. Uvařím trochu rejže a je to. Je to tak rychlé, že bych to stihnul i k snídani. Ale půl kila samozřejmě nesním, ale dva bychom to mohli zmáknout ...
Hu, sblížení ... ... Já to teda kupuju tady v obchůdku s chlazenými kuřaty, kuřecí ráj, nebo tak, a je to úplně čerstvý. Není to zmrzlý. Ale musí se to teda hned švihnout na pánev, no.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.