Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bramborová kaše, syrový žloutek

Od: cesmina* odpovědí: 7 změna:

V televizním pořadu Co dům dal přidával pan Zima do bramborové kaše syrový žloutek.Je to vzhledem k salmonelóze bezpečné? Stačí teplota kaše k tomu aby se zničila.Díky.

doplněno 24.04.15 15:07:

Mléko do ni nelil horké ,ale rovnou z krabice.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*

1x

Syrový žloutek bezpečný není a my máme raděj opraženou cibulku a špek. Ale myslím, že když máte vlastní slepice a krásně naklizený kurník je rziko malé. Četla jsem , že salmonela ve vejcích není častá a že je to 1 z?(bohužel zapracoval Alzhajmr).

Bakterie ve vejci lze zničit jen důkladným provařením. Vajíčka ve skořápce vařte pro jistotu nejméně 7 minut, vajíčka bez skořápky můžete buď 5 minut vařit nebo jen 3 minuty smažit po obou stranách. Bílek i žloutek musí být po uvaření pevný. Omelety a míchaná vajíčka vařte tak dlouho, dokud neztratí veškerou štávu. Kachní vejce je třeba vařit nejméně 5 minut. Nejlépe uděláte, když kachní vejce, at už ve skořápce nebo bez ní, nebudete jíst vařená, ale použijete je při pečení. Čerpáno z knihy Jídlo jako jed, jídlo jako lék (1997).

Tak třeba do tiramisu se taky dává syrové vajíčko. Hodně lidí má rádo (a je tak správně udělané!) volské oko tak, že je žloutek syrový (blemtavý). Do čerstvě udělané bramborové kaše (tj. ještě horké) bych se ho už vůbec nebála dát. Ale musím přiznat, že třeba tatarák se syrovým vejcem bych asi neriskovala :D. Plus salmonela není ve vajíčku, ale ve skořápce, takže stačí si dát majzla při rozbíjení vajíčka a nic by se nemělo stát.

 

pb®

1x

Jen se zeptám, k čemu je dobrý žloutek v kaši? Na chuti to nemůže být poznat, možná na barvě, akorát je to dražší a zvyšuje to kaloričnost a nezdravost celého pokrmu. Já už kolikrát nedávám ani máslo a poznat to není.

 


1x

Já tedy do kaše bych žloutek vůbec nedávala. Jíme příliš kvalitně a je to na nás vidět. Ale kdysi, to jsem se chtěla pochlubit, jaká jsem hospodyňka, jsem do kaše dala těch žloutků více a kaši jsem stříkala cukrářským sáčkem na plech a pekla jsem bramborové pusinky. Jakože jo, bylo to krásné a vysoce jedlé, ale už opravdu začínám kontrolovat, co kam dávám a raději udělám na vodě, než na másle.

 


1x

Není salmonela jako salmonela ..

med.muni.cz/...

 

pohanka*

0x

Je to tak, jak píšou předchozí rádcové. Žloutek se dával dříve na vylepšení, vejce bývala čerstvá a z domácího chovu, na vesnicích dostatek. Oproti maso bývávalo jednou za týden. Zlepšovala se tak kalorická a výživová hodnota pokrmu. Dříve platilo, vraž do toho co nejvíce vajec.

V dnešní době též předpokládám, že je to již přežitek, masa máme po celý týden více než dost, pokud člověk není vegetarián. Možná, že za úvahu by stálo rozšlehat žloutek do právě uvařené kaše s horkým mlékem třeba nemocným lidem, nebo dětem, kteří potřebují dostat do organismu více živin.

 

webbiecz*

0x

100% bezpečné to asi nebude... co ale taky je, že jo? ) Co třeba takovej tatarák? Tam je syrový všechno, včetně toho vejce Tak jsem si vzpomněla na dětství, kdy jsem měla ráda žloutek utřený s cukrem... hmmmm )

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]